Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu
Logo gemeente Heerlen

15. Gevelverbetering

Heerlen wil het centrum aantrekkelijk houden als ontmoetingsplek, als cultuur- en winkelcentrum, als plek om te ondernemen, verblijven en om te wonen. De kwaliteit van de openbare ruimte speelt een belangrijke rol. Daarom kunnen pandeigenaren in Heerlen-Centrum nu gebruik maken van het gevelverbeteringsfonds.

Heeft u een historisch en/of beeldbepalend pand in Heerlen-Centrum waarvan de gevel zijn oude glans heeft verloren? Of wilt u uw gevel graag vergroenen en daarmee de hele straat opfleuren? Daar willen we u graag bij helpen. De panden waarvan de gevels recent zijn verbeterd, laten zien hoe groot de positieve impact is op het straatbeeld. En hoe enthousiast de bezoekers van ons centrum daarvan worden. Laten we daarom de handen uit de mouwen steken en nog meer panden mooier maken. Zo koesteren we ons erfgoed en maken we onze stad duurzamer.

Groene gevels

De tweede aanvraagperiode gaat op 6 november 2023 van start. Dit betekent dat pandeigenaren in Heerlen-Centrum van 6 november 2023 tot 18 december 2023 een aanvraag kunnen indienen. Bij deze oproep ligt de focus op het vergroenen van gevels. Kan uw gevel een groene uitstraling gebruiken? Bekijk dan deze pagina voor meer informatie zoals de beoordelingscriteria, toekenningsprocedure en hoe u een aanvraag kunt indienen. In het Plan van aanpak vindt u dezelfde informatie en kunt u meer lezen over de totstandkoming van het gevelverbeteringsfonds.

De komende jaren werken we hard om de binnenstad van Heerlen veel leuker, leefbaarder en aantrekkelijker te maken. Dit project is slechts één onderdeel van de vernieuwing van ons centrum. Kijk op www.heerlen.nl/centrum voor een overzicht van alle projecten.

Tweede oproep: gevelverbeteringsfonds

panden honigmannstraat Subsidie aanvragen voor gevelverbetering

Het is vanaf 6 november 2023 mogelijk om een subsidie aan te vragen om als pandeigenaar uw gevel te vergroenen.

Nieuws

gevel saroleastraat
Gevels van twaalf panden worden de komende jaren mooier

In Heerlen-Centrum heeft de kwaliteit van de hele openbare ruimte de aandacht waaronder de gevels. Er zijn behoorlijk wat lelijke of saaie gevels die wel wat liefde kunnen gebruiken. Via het gevelverbeteringsfonds stimuleert de gemeente Heerlen vastgoedeigenaren om gevels (meer) uitstraling te geven. De eerste oproep vond plaats in april-mei en leverde een flink aantal plannen op. Hiervan heeft het college op basis van vooraf gestelde criteria negen aanvragen – voor in totaal twaalf gevels - gehonoreerd.

groene gevel
Subsidie voor groene gevels

Voor wie in Heerlen-Centrum de gevel van zijn of haar pand mooier en groener wil maken, is er het gevelverbeteringsfonds. Eerder dit jaar werd opgeroepen te komen met ontwerpen voor het verbeteren van historische en beeldbepalende gevels. En met succes: aan dertien gevels is subsidie toegekend waardoor restauraties en flinke verbouwingen van start kunnen. Nu ligt de focus op een groene facelift. Ook (meer) groen geeft een winkel of woning een aangenamere uitstraling waardoor een hele straat opfleurt. Pandeigenaren kunnen van 6 november tot 18 december 2023 een aanvraag indienen.

Aroma Saroleastraat
Gevelverbeteringsfonds: eerste oproep

Bij een levendige binnenstad als Heerlen-Centrum hoort een stijlvol en groen straatbeeld. We willen een aantrekkelijke ontmoetingsplek zijn, waar ruimte is voor cultuur, ondernemen, verblijven en wonen. De kwaliteit van de openbare ruimte, waaronder gevels, spelen daarin een belangrijke rol. Het college van B&W is akkoord met het voorstel van het Gevelverbeteringsfonds en wil zo pandeigenaren in het centrum bewegen de gevels van hun panden weer uitstraling te geven.

kakauw Gevelverbeteringsfonds wegens succes verlengd

Bij een bruisende binnenstad past een fraai straatbeeld. Met het Gevelverbeteringsfonds wil de gemeente Heerlen pandeigenaren in het centrum bewegen de gevels van hun panden, en zo ook de winkelstraten, te verfraaien. Na de pilot met ‘Atelier Stadsrevisie’ zijn er verschillende gevels in Heerlen opgeknapt en met succes in hun oude glorie hersteld. Dat wordt de komende jaren voortgezet.

honigmannstraat gevelrenovatie
Gevelrenovatie blijft werk aan de winkel

Gevelrenovatie blijft ook de komende jaren een belangrijk aandachtspunt in het centrum. In het stadshart zijn de gevels op de onderste etage vaak aangepast aan bijvoorbeeld de winkel die in het pand zit. Met als gevolg dat op veel plekken de karakteristieke gevels op ooghoogte ontbreken.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.