Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Gevelverbeteringsfonds: eerste oproep

Bij een levendige binnenstad als Heerlen-Centrum hoort een stijlvol en groen straatbeeld. We willen een aantrekkelijke ontmoetingsplek zijn, waar ruimte is voor cultuur, ondernemen, verblijven en wonen. De kwaliteit van de openbare ruimte, waaronder gevels, spelen daarin een belangrijke rol. Het college van B&W is akkoord met het voorstel van het Gevelverbeteringsfonds en wil zo pandeigenaren in het centrum bewegen de gevels van hun panden weer uitstraling te geven.

Wethouder Jordy Clemens: "De Heerlense binnenstad herbergt veel verborgen schoonheid. Ook bij een aantal gevels is dat het geval. Alleen door samen te werken lukt het ons om de oude glans weer terug te brengen. Kijk naar de panden van kaKAUW, Pat’s Tosti Bar en bakkerij Voncken. Het eindresultaat is spectaculair en de positieve impact voor het centrum is enorm. Daarnaast biedt het vergroenen van de gevels veel voordelen. Natuurlijk maakt het de straat groener en fleuriger. Maar meer groen zorgt op hete dagen ook voor verkoeling in de straat. Meer groen betekent meer leven in de stad waar dieren een plekje hebben voor voedsel en beschutting. Goed voor de biodiversiteit dus. Ik hoop dat meer partijen in de binnenstad dit voorbeeld gaan volgen en dat we nog meer gevels en panden samen onder handen kunnen nemen. Dat verdient ons waardevolle erfgoed maar zo hebben we ook aandacht voor duurzaamheid en maken we ons centrum samen toekomstbestendig.”

Historisch, beeldbepalend en groen
Door de nieuwe subsidieverordening kunnen pandeigenaren steun aanvragen om hun verouderde, lelijke of saaie gevel aan te pakken. In totaal wordt er een subsidiebedrag van €632.000 beschikbaar gesteld. Dit bedrag geldt als subsidieplafond voor de totale regeling en is verdeeld over drie oproepen. Bij de eerste oproep, in april 2023 en ter waarde van €266.000 en de derde oproep, begin 2024, ter waarde van €266.000, ligt de focus op historische en beeldbepalende gevels die elk hun eigen karakteristiek in zich dragen. De focus van de tweede oproep in de zomer van 2023 en ter waarde van +/- €100.000, is gericht op het vergroenen van gevels.

Voorwaarden
De subsidieregeling gaat in vanaf 4 april. Op www.heerlen.nl/gevelverbetering kunnen pandeigenaren erachter te komen of hun gevel in aanmerking komt voor het fonds. Ook vindt men hier hoe een aanvraag in te dienen, hoe de toekenningsprocedure in zijn werk gaat en welke beoordelingscriteria er zijn. Aan de hand van verschillende criteria stelt een beoordelingscommissie vast welke gevels in aanmerking komen voor de subsidie.

Leuker en levendiger centrum
Het aanpakken, verbeteren en herstellen van gevels levert een waardevolle bijdrage aan het verbeteren van de uitstraling van Heerlen-Centrum. Dit bleek na de succesvolle pilot met ‘Atelier Stadsrevisie’ en is een aspect van de totale aanpak om van het centrum een leukere en levendigere plek te maken om te wonen, werken en om te bezoeken. Het maakt onderdeel uit van de ambitie ‘Samen maken we het Centrum’. Op www.heerlen.nl/centrum is een overzicht te vinden van alle projecten.

Aroma Saroleastraat

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.