Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu
Logo gemeente Heerlen

Heel Heerlen Graaft

Op 9 en 10 september gingen 150 vrijwilligers aan de slag om 25 m2 putten te graven in privétuinen en op openbare pleinen in het centrum van Heerlen. Vier van deze vrijwilligers hebben hier een expositie van gemaakt met boeiende verhalen, foto’s en filmpjes. 

Komt u op onderzoek uit? Vanaf 15 december bezoekt u de expositie gratis in De Vondst. 

Meer informatie

Tijdens de Grote Graafdagen op 9 en 10 september hebben we in 25 tuinen en in de openbare ruimte proefputjes van 1 m2 gegraven. Onder begeleiding van een professionele archeoloog, gingen we op zoek naar vondsten en sporen uit de tijd van de Romeinen. Benieuwd wat hieruit is gekomen? Vanaf 15 december bezoekt u gratis de Heel Heerlen Graaft expositie in De Vondst.

Vragen?

Heeft u vragen over het project Heel Heerlen Graaft? Bekijk dan de meest gestelde vragen.

Het laatste nieuws

Nieuws

Opening expositie

8 december 2023 - Op 9 en 10 september gingen 150 vrijwilligers aan de slag om 25 m2 putten te graven in privétuinen en op openbare pleinen in het centrum van Heerlen. Ze gingen samen op zoek naar het verleden van Romeins Heerlen, Coriovallum.

Lees meer
Nieuws

Veel animo bij Heerlenaren voor Heel Heerlen Graaft

19 juli 2023 - Nog voor het sluiten van de inschrijvingen heeft het project Heel Heerlen Graaft het aantal benodigde tuintjes en vrijwilligers behaald. Na een succesvolle kick-off op 18 juni, waar de eerste veelbelovende ontdekkingen zijn gedaan, liepen de inschrijvingen snel binnen. Maar liefst 25 tuintjes in het Romeins Kwartier doen mee met het project. 150 vrijwilligers gaan tijdens de Grote Graafdagen aan de slag als graver en vondstverwerker.

Lees meer
Weetje

Kan ik zelf aan de slag met graven?

18 april 2023 - Een archeologische opgraving is een veldonderzoek naar sporen van het verleden. De bodem, en daarmee ons bodemarchief, wordt erdoor verstoord. Grondsporen worden daarom nauwkeurig onderzocht en gedocumenteerd, en vondsten worden verzameld en meegenomen voor verder onderzoek.

Lees meer
Weetje

SedaDNA voor het eerst op grote schaal in Nederland

18 april 2023 - Eén van de onderzoeksdoelstellingen van Constructing the Limes is het onderzoek naar “sedimentair ancient DNA” (sedaDNA), DNA afkomstig uit archeologische bodemlagen. Het biedt kansen om de inzicht te krijgen in het dieet van de mensen in Heerlen in de Romeinse tijd en kan ook mogelijke ziekteverwekkers opsporen. Kortom, we gaan de methode van rioolwatermeting die werd gebruikt tijdens COVID door het RIVM toepassen op Romeins Heerlen.

Lees meer

Bekijk de locaties op de kaart

Ontdek ons verleden

Op bovenstaand kaartje vindt u het gebied waar we hebben gegraven tijdens de Grote Graafdagen op 9 en 10 september 2023.

De wereld van Heel Heerlen Graaft

Vlog #4: De resultaten van Heel Heerlen Graaft

5 maart 2024 - Op 1 maart vond de laatste terugkomdag van Heel Heerlen Graaft plaats voor de vrijwilligers. Hier werden de resultaten van dit mooie project gepresenteerd en het publieksboek onthuld en uitgedeeld. De expositie is nog t/m half september gratis te bezoeken in De Vondst.

Lees meer

Vlog #3: De Grote Graafdagen op 9 en 10 september

23 juni 2023 - Tijdens het Grote Graafweekend gingen 125 vrijwilligers aan de slag om 25 m2 putten te graven in privétuinen en op openbare pleinen in het centrum van Heerlen. Ze gingen samen op zoek naar het verleden van Romeins Heerlen, Coriovallum.

Lees meer

Vlog #2: De eerste ontdekkingen van Heel Heerlen Graaft!

23 juni 2023 - Op zondag 18 juni ging het graven van start tijdens de kick-off van Heel Heerlen Graaft. Er viel heel wat te ontdekken, proeven en te bekijken. Zo werd de expo ‘De ontdekking van Coriovallum’ in De Vondst geopend, er waren allerlei leuke activiteiten in het Thermenmuseum en de eerste schop ging in de grond voor de twee proefputten.

Lees meer

Vlog #1: Ga je mee op avontuur tijdens Heel Heerlen Graaft?

19 mei 2023 - Heel Heerlen Graaft gaat binnenkort van start. Samen gaan we op zoek naar ons Romeins verleden door proefputten van 1m2 te graven in tuinen én de openbare ruimte van het Romeins Kwartier. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat?

Lees meer

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.