Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu
Logo gemeente Heerlen

Heel Heerlen Graaft

We zijn op zoek naar 150 enthousiaste vrijwilligers die mee willen graven of helpen met het reinigen van vondsten. Bent u enthousiast om samen met ons het avontuur aan te gaan? Aanmelden kan tot 10 juli 2023!

Ik doe mee!

Gaat u mee op zoek naar ons verleden? U kunt meedoen door uw (voor)tuin beschikbaar te stellen of u aan te melden als vrijwilliger. Tijdens de Grote Graafdagen op 9 en 10 september graven we in 25 tuinen en in de openbare ruimte proefputjes van 1 m2. We gaan, onder begeleiding van een professionele archeoloog, op zoek naar vondsten en sporen uit de tijd van de Romeinen. Misschien ligt er in uw tuin wel een schat aan nieuwe informatie verborgen! 

We zijn op zoek naar tuinen in en rondom het Romeins kwartier. Benieuwd of uw tuin in aanmerking komt voor dit project? Kijk dan verder op deze pagina welk gebied in Heerlen meedoet.

Het laatste nieuws

Nieuws

Heel Heerlen Graaft: op zoek naar resten uit Romeins verleden

18 april 2023 - Jarenlang onderzoek heeft heel wat informatie opgeleverd over de Romeinse stad Coriovallum. Toch is een groot deel nog niet onderzocht en blijven vele vragen onbeantwoord. Onder de straten, huizen en tuinen bevindt zich informatie die bijdraagt aan de kennis over Romeins Heerlen. Samen met inwoners gaan we op zoek naar resten uit de Romeinse stad. Op 18 juni vindt de kick-off van het project Heel Heerlen Graaft plaats, gevolgd door de grote graafdagen op 9 en 10 september.

Lees meer
Weetje

Kan ik zelf aan de slag met graven?

18 april 2023 - Een archeologische opgraving is een veldonderzoek naar sporen van het verleden. De bodem, en daarmee ons bodemarchief, wordt erdoor verstoord. Grondsporen worden daarom nauwkeurig onderzocht en gedocumenteerd, en vondsten worden verzameld en meegenomen voor verder onderzoek.

Lees meer
Op de agenda

Tentoonstelling ‘De ontdekking van Coriovallum’

18 april 2023 - Vanaf zondag 18 juni start de tentoonstelling ‘De ontdekking van Coriovallum’ in De Vondst in Heerlen. Ontdek zelf welke vondsten het daglicht zagen in Heerlen. In de archieven en de collectie van het Thermenmuseum zijn heel wat Romeinse vondsten verborgen die in de straten van de gemeente Heerlen werden ontdekt. Nieuwsgierig? Neem een kijkje en ontdek wat we mogelijk vinden op 9 en 10 september!

Lees meer
Weetje

SedaDNA voor het eerst op grote schaal in Nederland

18 april 2023 - Eén van de onderzoeksdoelstellingen van Constructing the Limes is het onderzoek naar “sedimentair ancient DNA” (sedaDNA), DNA afkomstig uit archeologische bodemlagen. Het biedt kansen om de inzicht te krijgen in het dieet van de mensen in Heerlen in de Romeinse tijd en kan ook mogelijke ziekteverwekkers opsporen. Kortom, we gaan de methode van rioolwatermeting die werd gebruikt tijdens COVID door het RIVM toepassen op Romeins Heerlen.

Lees meer

Aanmelden

Ik stel mijn tuin beschikbaar

Woont u in het Romeins Kwartier en wilt u samen met een team graven in uw tuin? Dat kan, meld u aan!

Ik meld mij aan als vrijwilliger

Een vrijwilliger bij Heel Heerlen Graaft graaft u mee in tuinen of maakt u de gevonden voorwerpen schoon bij De Vondst. Interesse? Meld u aan!

Bekijk de locaties op de kaart

Ontdek ons verleden

Op bovenstaand kaartje ziet u de straten van het Romeins kwartier, rond het Thermenmuseum. In dit deel van Heerlen wordt er gegraven tijdens de Grote Graafdagen op 9 en 10 september. Woont u in één van deze straten en wilt u in uw tuin graven? Aanmelden kan tot 10 juli 2023.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.