Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu
Logo gemeente Heerlen

Heel Heerlen Graaft

De Grote Graafdagen komen eraan! Meld u op zaterdag 9 of zondag 10 september, tijdens de Grote Graafdagen, tussen 13.00 en 17.00 uur bij De Vondst. Hier krijgt u een brochure met alle activiteiten en de wandelroute, die u langs de plekken leidt waar we gaan graven.

Meer informatie

Gaat u mee op zoek naar ons verleden? Tijdens de Grote Graafdagen op 9 en 10 september graven we in 25 tuinen en in de openbare ruimte proefputjes van 1 m2. We gaan, onder begeleiding van een professionele archeoloog, op zoek naar vondsten en sporen uit de tijd van de Romeinen. Misschien ligt er in deze putjes tuin wel een schat aan nieuwe informatie verborgen! 

Vragen?

Heeft u vragen over het project Heel Heerlen Graaft? Bekijk dan de meest gestelde vragen.

Het laatste nieuws

Nieuws

Veel animo bij Heerlenaren voor Heel Heerlen Graaft

19 juli 2023 - Nog voor het sluiten van de inschrijvingen heeft het project Heel Heerlen Graaft het aantal benodigde tuintjes en vrijwilligers behaald. Na een succesvolle kick-off op 18 juni, waar de eerste veelbelovende ontdekkingen zijn gedaan, liepen de inschrijvingen snel binnen. Maar liefst 25 tuintjes in het Romeins Kwartier doen mee met het project. 150 vrijwilligers gaan tijdens de Grote Graafdagen aan de slag als graver en vondstverwerker.

Lees meer
Weetje

Kan ik zelf aan de slag met graven?

18 april 2023 - Een archeologische opgraving is een veldonderzoek naar sporen van het verleden. De bodem, en daarmee ons bodemarchief, wordt erdoor verstoord. Grondsporen worden daarom nauwkeurig onderzocht en gedocumenteerd, en vondsten worden verzameld en meegenomen voor verder onderzoek.

Lees meer
Op de agenda

Tentoonstelling ‘De ontdekking van Coriovallum’

18 april 2023 - Vanaf zondag 18 juni start de tentoonstelling ‘De ontdekking van Coriovallum’ in De Vondst in Heerlen. Ontdek zelf welke vondsten het daglicht zagen in Heerlen. In de archieven en de collectie van het Thermenmuseum zijn heel wat Romeinse vondsten verborgen die in de straten van de gemeente Heerlen werden ontdekt. Nieuwsgierig? Neem een kijkje en ontdek wat we mogelijk vinden op 9 en 10 september!

Lees meer
Weetje

SedaDNA voor het eerst op grote schaal in Nederland

18 april 2023 - Eén van de onderzoeksdoelstellingen van Constructing the Limes is het onderzoek naar “sedimentair ancient DNA” (sedaDNA), DNA afkomstig uit archeologische bodemlagen. Het biedt kansen om de inzicht te krijgen in het dieet van de mensen in Heerlen in de Romeinse tijd en kan ook mogelijke ziekteverwekkers opsporen. Kortom, we gaan de methode van rioolwatermeting die werd gebruikt tijdens COVID door het RIVM toepassen op Romeins Heerlen.

Lees meer

Bekijk de locaties op de kaart

Ontdek ons verleden

Op bovenstaand kaartje vindt u het gebied waar we gaan graven tijdens de Grote Graafdagen op 9 en 10 september 2023.

De wereld van Heel Heerlen Graaft

Vlog #2: De eerste ontdekkingen van Heel Heerlen Graaft!

23 juni 2023 - Op zondag 18 juni ging het graven van start tijdens de kick-off van Heel Heerlen Graaft. Er viel heel wat te ontdekken, proeven en te bekijken. Zo werd de expo ‘De ontdekking van Coriovallum’ in De Vondst geopend, er waren allerlei leuke activiteiten in het Thermenmuseum en de eerste schop ging in de grond voor de twee proefputten.

Lees meer

Vlog #1: Ga je mee op avontuur tijdens Heel Heerlen Graaft?

19 mei 2023 - Heel Heerlen Graaft gaat binnenkort van start. Samen gaan we op zoek naar ons Romeins verleden door proefputten van 1m2 te graven in tuinen én de openbare ruimte van het Romeins Kwartier. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat?

Lees meer

Activiteiten en evenementen

Activiteiten en evenementen

Voorbereidingen en voorpret! Op 18 juni starten de twee eerste proefputten en tal van leuke en interactieve activiteiten voor jong en oud. Gedurende de zomer worden er allerlei workshops, lezingen en rondleidingen georganiseerd om u te verdiepen in het thema en voor te bereiden op de grote graafdagen op 9 en 10 september. Denk aan een workshop ‘Hoe word ik archeoloog?’, een lezing ‘Metaaldetectie’ of beleef een ‘Night at the museum’. Bekijk het programma:

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.