Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Opening expositie

Op 9 en 10 september gingen 150 vrijwilligers aan de slag om 25 m2 putten te graven in privétuinen en op openbare pleinen in het centrum van Heerlen. Ze gingen samen op zoek naar het verleden van Romeins Heerlen, Coriovallum.

8551 vondsten

Maar liefst 8551 vondsten werden uit de aarde gewroet tijdens het Grote Graafweekend. Verschillende materialen uit verschillende tijdsperiodes werden gevonden. Wat wil dit nu zeggen over het verleden van Heerlen? Vier vrijwilligers: Claudia de Rooij, Lisette Geurts, Will Schölgens en Jos Franssen, ontpopten zich als amateurarcheologen en expomakers. Ze verzamelden boeiende verhalen, foto’s en filmpjes van de belevingen van de 150 vrijwilligers die tijdens de expositie te bewonderen zijn. 


Expositie in De Vondst

Volgens de expo-makers, die met veel plezier terugkijken op hun betrokkenheid, biedt de expositie een unieke kijk op het proces van opgraving tot tentoonstelling. De expositie belicht twee kanten van het project: een eerbetoon aan de amateurarcheologen met foto's en video's van hun werk, maar ook een selectie van vondsten uit de rijke geschiedenis van Heerlen waar meer over bekend is. Omdat veel vondsten kleine fragmenten betreffen, zijn in het provinciaal archeologisch depot intacte exemplaren gevonden om als referentie te dienen. Zo wordt u als bezoeker van de expositie uitgedaagd om de oorsprong van de fragmenten verder te onderzoeken.

Opening vanaf 15 december

Vanaf 15 december is de expositie gratis toegankelijk in De Vondst, die geopend is van dinsdag tot en met zaterdag tussen 10:00 en 17:00 uur en op zondag van 12:00 tot 17:00 uur.

Datum nieuwsbericht

8 december 2023

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.