Heerlen krijgt nieuwe mural dankzij landelijk project Museum Murals

Aan het einde van deze zomer krijgt Heerlen er dankzij Museum Murals, een initiatief van Het Mauritshuis en mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij, een gloednieuwe mural bij. Het werk symboliseert de transformatie van het Thermenmuseum naar het Romeins Museum en is straks ook op deze plek te bewonderen. Aan inwoners van Heerlen worden een aantal ontwerpen voorgelegd, zij kunnen hun voorkeur tijdens een bijeenkomst op 12 juni in het Thermenmuseum kenbaar maken.

In Museum Murals worden street artists geïnspireerd door de werken uit twintig museumcollecties. Door schilderijen, objecten en betoverende verhalen. Met als resultaat: twintig levensgrote muurschilderingen. In Heerlen wordt het werk geïnspireerd op het Romeins badhuis, het grootste Romeinse monument van Nederland. De Italiaanse kunstenaar Gionata Gesi, bekend als Ozmo, zal de muurschildering voor Heerlen maken. Hij is de pionier op gebied van Italiaanse straatkunst. Zijn creaties verkennen diep sociale, politieke en artistieke contexten. Zijn artistieke repertoire omvat tekenen, schilderen en digitale kunst en weerspiegelt historische en hedendaagse dialogen.

Locatie

De mural zal worden gemaakt op de gevel van het pand op Coriovallumstraat 7, vlak naast de plek waar in 2027 het nieuwe Romeinse Museum verschijnt. Op dit moment prijkt het kunstwerk van kunstenares Faith47 nog op deze gevel. Door herstel- en onderhoudswerkzaamheden zou dit werk verdwijnen.

Wethouder Cultuur en Erfgoed Jordy Clemens: "Samen met onze inwoners willen we op verschillende manieren bouwen aan het nieuwe Romeins Museum. Daarom betrekken we hen actief bij de keuze van deze mural, die vanaf dit jaar de verbinding tussen hun buurt en ons rijke romeinse verleden zichtbaar zal maken.’’ 

Participatie

Inwoners van Heerlen zijn welkom op 12 juni van 19:00 – 21:00 uur in het Thermenmuseum. Aanmelden is verplicht en kan door een mail te sturen naar reserveringen@thermenmuseum.nl

Publieksprogramma

In aanloop naar de realisatie van de Museum Mural van Heerlen is er een publieksprogramma samengesteld. Dit is terug te vinden op de website van het Thermenmuseum.