Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Heerlense jongeren betrekken bij de buurt via InclusEU

Een aanzienlijk aantal jongeren is in de corona-periode in isolement geraakt en heeft moeite om aansluiting te vinden in hun buurt. Ook in Heerlen. Daarom neemt de gemeente Heerlen deel aan het Europese project InclusEU. Via dit project proberen we de sociale verbinding van jongeren van 16 t/m 28 te verbeteren en jeugdvrijwilligerswerk in de buurt te vergroten.

Samen met partnersteden uit 7 andere Europese landen onderzoeken we hoe we jongeren kunnen betrekken bij activiteiten in hun directe leefomgeving, onder andere door vrijwilligerswerk. Dit vanuit het streven naar een inclusief Europa, waar iedereen telt en meedoet. En ons streven vanuit het beleid op buurtgericht werken.

Jongeren denken en doen mee

In het project praten we met jongeren over wat hen beweegt en denken we samen na over jongerenactiviteiten in hun buurt; ook een groep Heerlense jongeren. Ze vertellen hoe zij de covid-periode hebben ervaren, of ze zich betrokken voelen bij hun buurt en hoe ze staan tegenover vrijwilligerswerk. De jongeren praten ook met leeftijdsgenoten uit de andere landen. Ze doen mee aan maximaal 4 Zoom meetings met de jongeren uit de andere landen. Hierbij kunnen we ons voordeel halen uit de voorbeelden en ervaringen vanuit de andere deelnemende landen in het project. Uiteindelijk zal de Heerlense groep jongeren ook na het project een klankbordgroep zijn voor de gemeente.

Eindconferentie 2024

De eindconferentie van het project vindt plaats in Heerlen in september 2024. Tijdens de conferentie ontvangen we de deelnemers (professionals en een grote groep jongeren) uit de andere landen.

logo EU

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.