Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Info

Wat mensen zeggen: ‘Geef ieder huishouden een PMD-container, dan hebben we geen last meer van zwervende zakken.’ Dat klinkt als een goede oplossing, maar helaas werkt de praktijk minder goed.

Sommige inwoners hebben geen plek voor een (extra) container of mensen gaan (bewust of onbewust) het verkeerde afval in de container gooien.

PMD-zakken en hun inhoud zijn de grootste veroorzakers van zwerfafval. Voorkom dit door de zakken pas op de ophaaldag buiten te zetten! Last van PMD-zakken die wegwaaien? Vul een plastic flesje met water, zo blijft de zak gegarandeerd op de grond staan. Je kunt ook een paar zakken aan elkaar binden, voor wat extra gewicht.


Verder lezen

Afval naast de container

Afval naast de container: bron van het meeste zwerfafval, bron van de meeste ergernis … en heel vaak onnodig.

PMD-zakken
PMD-zakken & haken aan lantaarnpalen

PMD, de bekende zakken met plastic afval en drankkartons, zijn de grootste veroorzakers van zwerfafval. Een inwoner stelde voor: “De gemeente kan ook haken aan lantaarnpalen maken, dan waaien de zakken ook niet weg”. Klopt. Ze waaien dan niet gemakkelijk weg. Toch hebben we verschillende redenen waarom we het niet als de oplossing zien.

700.000 kg zwerfafval
700.000 kg zwerfafval

Jaarlijks betalen we met elkaar een enorm bedrag aan afvalstoffenheffing! We kunnen er zelf voor zorgen dat het niet nóg duurder wordt, door geen onnodig afval te dumpen. Want per jaar halen we 700.000 kilo zwerfafval op. Geen gezicht toch? En zonde van al die opruimkosten.

Afbreektijden
Afbreektijden

Kauwgom op straat weggegooid? Het duurt 20 jaar voordat het vergaan is! Een petfles vergaat zelfs helemaal niet! De afbreektijd is namelijk oneindig. Toch nog maar een keer nadenken voordat je iets zomaar weggooit.

Rat
Ongedierte

Zwerfafval is voedsel voor ratten en ander ongedierte. Wie vuilniszakken of PMD zakken op straat dumpt, creëert een ideale situatie voor ongedierte.

Kerstboom
Het ziet er niet uit

Naast dat zwerfafval enorm lange afbreektijden heeft en het ongedierte aantrekt, geeft het ook een lelijk beeld. Niemand wil wonen of werken in een vervuilde omgeving.

Auw muk
Wat is zwerfafval?

Simpel gezegd: zwerfafval is al het afval dat mensen achterlaten op plekken waar het niet hoort. Bijvoorbeeld op straat of in de natuur. Het kan heel klein zijn, zoals een sigarettenpeuk. Maar ook groter zoals een gedumpte matras, kartonnen doos of bouwafval.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.