Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Kabels en leidingen aanleggen

U mag kabels en leidingen in de grond aanleggen met toestemming van de gemeente. 

Alleen met toestemming van de gemeente mag u kabels en leidingen in de grond aanleggen. Toestemming is niet nodig als het om eigen grond gaat en u dit zonder machine doet.

Gebruikt u een machine voor het graven? Dan moet u ook een graafmelding doen. Dit doet u bij het Kabels en Leidingen Informatiecentrum (KLIC) van het Kadaster. Bij het Kadaster is alle informatie over de ligging van kabels en leidingen centraal opgeslagen.

Als we het hebben over kabels en leidingen, bedoelen we:

  • Elektriciteits- en gasleidingen van Enexis netwerk
  • Waterleidingen van WML
  • Kabels voor telecommunicatie van de telecombedrijven

Instemmingsbesluit

Het telecombedrijf vraagt een instemmingsbesluit aan bij de gemeente. In de meeste gevallen geeft de gemeente toestemming. Dit besluit is 6 maanden geldig voor een bepaald gebied. Binnen die 6 maanden moeten de kabels gelegd zijn.
Eén week voor aanvang van de werkzaamheden moet u de gemeente in kennis stellen. De omwonenden ontvangen bericht van de aannemer over de aard en de duur van de werkzaamheden.
Dit geldt níet als er sprake is van een storing. De storing moet uiteraard snel opgelost zijn.

Wanneer géén toestemming?

Er zijn plekken binnen de gemeente, waar de grond zo goed als vol is. Dit komt vooral door de overvloed aan telecommunicatievoorzieningen. Daarnaast kunnen andere kabel- en leidingbeheerders bij storingen met de grootste moeite en niet zelden zonder het aanrichten van schade hun reparaties uitvoeren. In zo'n geval verzoekt de gemeente de aanbieders over en weer van elkaars voorzieningen gebruik te maken. 

De voorwaarde voor het aanleggen van een buisleiding voor gevaarlijke stoffen is:

  • volgens het bestemmingsplan is dit toegestaan, of
  • u heeft hiervoor een omgevingsvergunning gekregen

Tarief 2022: € 326,80 - een aanvraag instemmingsbesluit telecommunicatiewet
Als het Kvk-nummer ontbreekt in het aanvraagformulier van een organisatie of onderneming brengen we de kosten bij de aanvrager persoonlijk in rekening.

Als de kabels in de grond liggen bestraat de aannemer namens de gemeente de werkplek weer netjes. Dit mag hij zelf doen als de werkplek kleiner dan 5 m2 is. Meestal gaat het dan om kleine reparaties. In de winkelcentra van Heerlen stad, Hoensbroek en Heerlerheide zorgt de gemeente altijd zelf voor herbestrating.

U vraagt de toestemming digitaal aan via het  MOOR platform.

De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.