Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Kindercollege

Met het kindercollege kunnen kinderen ervaren hoe leuk het is om iets te doen met je idealen en betrokkenheid bij Heerlen. In de jeugdaccommodatie van het eigen stadsdeel helpen de leden van het kindercollege mee. Zij denken mee en helpen mee in het activiteitenprogramma voor kinderen in hun buurt. Ook zijn ze aanwezig bij sommige officiële gelegenheden in Heerlen zoals de opening van de kermis.

Mogen wij het kindercollege even voorstellen? 

Het kindercollege 2019/20 bestaat uit Fabio, Inaya, Sabrina en Jasper. Op 13 september 2019 werden zij geïnstalleerd in de raadszaal van het stadhuis. De kinderwethouders zijn allemaal kinderburgemeester omdat het burgemeesterschap tussen de kinderen rouleert. De kinderen vertegenwoordigen elk het stadsdeel waar zij zelf wonen. Het college bestaat altijd uit kinderen uit groep 8 en hun bestuurstermijn is telkens een schooljaar.

Inaya uit Heerlen-Centrum

vindt ingewikkelde dingen zoals politiek en het nieuws heel leuk om te volgen! Ze hield al spreekbeurten over de verkiezingen en de Brexit. Haar hart ligt verder bij grote onderwerpen zoals het klimaat en milieu. Inaya’s hobby’s zijn turnen en voetbal. 

Sabrina uit Hoensbroek

houdt van samen activiteiten opzetten voor andere kinderen, waarbij iedereen zijn of haar talent kan ontwikkelen en gewoon zichzelf kan zijn. Zij wil ook graag horen van andere kinderen wat zij missen in Heerlen en dan kijken of zij daar iets voor kan doen. Als Sabrina iets doet, dan gaat ze er ook 100% voor. Haar hobby is voetballen. 

Fabio uit Heerlerbaan 

wil de buurt veiliger en gezelliger voor kinderen maken, met speeltuinen, winkels (speelgoed en kinderboeken) en zwembaden. Op zijn school is hij lid van de leerlingenraad. Hij vindt het leuk om kinderen uit de buurt blij te maken en leuke dingen te organiseren. Verder gaat hij elk jaar naar de Efteling en ook vaak naar Park City Live. Zijn hobby’s zijn voetballen, klimmen en zwemmen.

Jasper uit Heerlerheide

zit in de leerlingenraad op zijn school en heeft altijd ideeën. Hij wil zich inzetten voor een Johan Cruijff veldje in zijn buurt. Ook vindt hij de verkeersveiligheid belangrijk en wil hij dat er minder hard wordt gereden. Verder vindt hij dat er een Dag van de Ouderen moet worden ingevoerd. Hij houdt van gamen, voetbal, karate, trefbal, leren en met zijn hond spelen. 

Filmpjes

Bekijk ook het filmpje van de installatie op 13 september 2019 via YouTube: https://youtu.be/7DkKLXqKyDw. Het 'oude" kindercollege was daar ook bij aanwezig en had speciaal voor hun opvolgers een vlogje gemaakt. Ook te zien via YouTube: https://youtu.be/oGAR2nluHpA.

Heerlens kindercollege 2019-2020

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.