Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Kinderopvang gebruiken

U kiest zelf een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of gastouder uit. U sluit zelf een overeenkomst en krijgt zelf de rekening voor de opvang. Heeft u moeite met het betalen van de kinderopvang? Mogelijk komt u in aanmerking voor een bijdrage van de gemeente.

Ouders kunnen uit de volgende vormen van kinderopvang kiezen: 

  • kinderdagverblijven voor kinderen van 0-4 jaar
  • buitenschoolse opvang voor kinderen van 4-13 jaar (tot en met groep 8)
  • gastouderopvang voor kinderen van 0-13 jaar (tot en met groep 8)

De kosten voor de kinderopvang betalen meestal drie partijen: de werkgever(s), de overheid (belastingdienst) en de ouder(s). 

Als u moeite heeft met het betalen van de kinderopvang, komt u misschien in aanmerking voor een bijdrage van de gemeente. Deze bijdrage krijgt u naast of in plaats van de kinderopvangtoeslag van de rijksoverheid (kijk bij handige links). De gemeente Heerlen maakt deze bijdrage over aan de kinderopvang. De eigen bijdrage betaalt uzelf.

U moet wel gebruik maken van kinderopvang die in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) staat.

Voor een tegemoetkoming via de belastingdienst moet de kinderopvang ingeschreven staan in het landelijke register kinderopvang. Dit register is belangrijk, omdat het betekent dat de kinderopvang van goede kwaliteit is. Geregistreerde kinderopvang moet voldoen aan wettelijke kwaliteitseisen. De GGD controleert dit jaarlijks.

De werkgevers betalen een bijdrage aan de overheid. U moet er zelf voor zorgen dat u de bijdrage van de overheid terugkrijgt. Dit regelt u met de belastingdienst. Dit kan via telefoonnummer 0800-0543 (gratis) of via www.belastingdienst.nl. Op deze site vindt u alle informatie en een rekenmodel. Zo kunt u uitrekenen wat uw eigen bijdrage aan de kinderopvang zal zijn. De belastingdienst maakt vervolgens iedere maand een bedrag op uw rekening over.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.