Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Heerlen maakt elektrisch rijden mogelijk

Er komen steeds meer elektrische auto’s. In 2030 verwachten we in Heerlen ruim 26 duizend elektrische personenauto’s. Die moeten opgeladen kunnen worden. Bij voorkeur op de eigen oprit of bij bedrijven. En als dat niet kan bij een laadpaal in de openbare ruimte. Die kan iedereen gebruiken. Daar zijn er dan ruim 900 van nodig. We zoeken nu al naar zoveel mogelijk locaties.

Stapsgewijs

Gemeente Heerlen vindt het gebruik van schoon, slim en duurzaam vervoer belangrijk. We willen zorgen voor genoeg laadpalen. Daarom hebben we een overeenkomst gesloten met Vattenfall. Bewoners die elektrisch (willen gaan) rijden en geen oprit hebben of een laadpaal in de buurt, kunnen nu via de gemeente of bij Vattenfall een laadpaal aanvragen.

Daarnaast gaan we stapsgewijs openbare laadpalen zetten op plaatsen waar de behoefte het grootst is. Als er meer elektrische auto’s komen of worden verwacht in een wijk, zoeken we samen met de inwoners naar de beste plekken. Zo zorgen we voor voldoende laadpalen in een goede balans tussen het aantal elektrische auto’s en het aantal laadpunten.

Nieuwe laadplekken

In 2020 hebben we samen met bewoners 19 openbare locaties gekozen. Immers, u kent uw straat en buurt het beste. Deze 19 palen zijn of worden binnenkort geplaatst.
In 2022 hebben we nog eens 68 locaties voorgesteld. Dit lijkt misschien veel, maar deze hoeveelheid is nodig om de snelle opmars van de elektrische auto bij te benen. Inwoners hebben tot 17 april 2022 op een kaart aangegeven wat ze van de gekozen locaties vinden.

Bijna 180 reacties en 66 nieuwe locaties

In deze tweede fase hebben veel mensen gereageerd. Bedankt voor uw hulp bij het bepalen van goede locaties in onze gemeente! In de vier weken dat de kaart open stond, zijn er maar liefst 179 reacties binnengekomen met veel bruikbare locatievoorstellen!

Een groot deel van de voorgestelde locaties voldeden aan de plaatsingscriteria. Een aantal kunnen we dus meteen inzetten voor fase 2. Daarnaast werden enkele locaties negatief beoordeeld door de bewoners. Deze laadpalen worden niet geplaatst. We kiezen daar als het kan voor de alternatieve locaties die de bewoners hebben voorgesteld. In totaal willen we 66 nieuwe openbare laadpalen plaatsen in 2023 en 2024. Het verkeersbesluit met de locaties wordt binnenkort gepubliceerd. Hou de pagina met de bekendmakingen in de gaten.

Zelf aanvragen altijd mogelijk!

Maar dan blijven nog goede voorstellen voor extra locaties over. Een teken dat u nu al gebruik wil maken van elektrische auto's. Dat is natuurlijk fantastisch! Heeft u zo'n locatie ingediend, dan kunt u altijd persoonlijk een laadpaal aanvragen. Daarvoor hoeft u niet te wachten op een eventuele gezamenlijke fase 3.

foto mural

Blijf op de hoogte!  

Altijd weten wat er speelt in uw buurt? Abonneer u op de bekendmakingen.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.