Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu
Logo gemeente Heerlen

16. Landsfort Herle

In de Middeleeuwen was Landsfort Herle de kern van het huidig Heerlen: een kleine, ommuurde nederzetting die bestond uit de Pancratiuskerk, een paar huizen en een woontoren, de Schelmentoren. In Landsfort Herle brengen we nu het Middeleeuws verleden weer tot leven.

Samen maken we Landsfort Herle

Heerlen is een stad met een rijke geschiedenis. Naast het Romeins verleden is het nu ook tijd om terug te gaan naar de Middeleeuwen. Het Middeleeuwse Landsfort Herle vormt het hart van het huidige Heerlen: een kleine, ommuurde en omgrachte vesting die bestond uit de Pancratiuskerk, een paar huizen en de Schelmentoren.

Het project Landsfort Herle heeft als doel het nog steeds aanwezige ‘rondje om de kerk’ haar Middeleeuwse karakter teruggeven. Wel in een modern groen duurzaam jasje en passend bij de complete transformatie van Heerlen-Centrum. We zorgen dat mensen het verleden kunnen zien, aanraken en beleven. Door cultuurhistorisch erfgoed boven en onder de grond toegankelijk te maken én door de openbare ruimte opnieuw in te richten.

Hiervoor gaan we allereerst met Heerlenaren en bezoekers in gesprek. Want hoe kijken zij tegen de Middeleeuwse geschiedenis aan? Hoe brengen we het verleden naar het heden? Welke kansen of problemen zien ze? En hoe creëren we een groene openbare ruimte volop gebruiksmogelijkheden?

Kom langs bij de afsluitende rondleiding!

De maanden maart, april en mei stonden in het teken van Landsfort Herle. In deze maanden hebben we samen met u als bezoeker, bewoner, ondernemer of betrokken organisatie gewerkt aan een plan van eisen voor het gebied Landsfort Herle. De resultaten hebben we inmiddels verwerkt. We zijn benieuwd hoe u naar deze resultaten kijkt. Daarom nodigen we u graag uit voor een afsluitende rondwandeling. Deze vindt plaats op donderdag 7 juli.

Wat kunt u verwachten?

We starten om 19.00 uur in SCHUNCK voor een korte introductie over het project. Vervolgens lopen we door het gebied van Landsfort Herle. Op specifieke plekken geven we een toelichting. Vervolgens sluiten we af bij het Schelmenhofje. Komt u ook?  

Datum: donderdag 7 juli

Tijd: 19.00 tot 20.30 uur 

Locatie: start Bongerd 18, Heerlen (SCHUNCK)

Aanmelden: u kunt zich inschrijven via deze link

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar meedoen@brainingthefuture.nl

De komende jaren werken we hard om de binnenstad van Heerlen veel leuker, leefbaarder en aantrekkelijker te maken. Dit project is slechts één onderdeel van de vernieuwing van ons centrum. Kijk op www.heerlen.nl/centrum voor een overzicht van alle projecten.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.