Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu
Logo gemeente Heerlen

16. Landsfort Herle

In de Middeleeuwen was Landsfort Herle de kern van het huidig Heerlen: een kleine, ommuurde nederzetting die bestond uit de Pancratiuskerk, een paar huizen en een woontoren, de Schelmentoren. In Landsfort Herle brengen we nu het Middeleeuws verleden weer tot leven.

Samen maken we Landsfort Herle

Heerlen is een stad met een rijke geschiedenis. Naast het Romeins verleden is het nu ook tijd om terug te gaan naar de Middeleeuwen. Het Middeleeuwse Landsfort Herle vormt het hart van het huidige Heerlen: een kleine, ommuurde en omgrachte vesting die bestond uit de Pancratiuskerk, een paar huizen en de Schelmentoren.

Het project Landsfort Herle heeft als doel het nog steeds aanwezige ‘rondje om de kerk’ haar Middeleeuwse karakter teruggeven. Wel in een modern groen duurzaam jasje en passend bij de complete transformatie van Heerlen-Centrum. We zorgen dat mensen het verleden kunnen zien, aanraken en beleven. Door cultuurhistorisch erfgoed boven en onder de grond toegankelijk te maken én door de openbare ruimte opnieuw in te richten.

Hiervoor gaan we allereerst met Heerlenaren en bezoekers in gesprek. Want hoe kijken zij tegen de Middeleeuwse geschiedenis aan? Hoe brengen we het verleden naar het heden? Welke kansen of problemen zien ze? En hoe creëren we een groene openbare ruimte volop gebruiksmogelijkheden?

Bezoek voor de laatste keer onze pop-up stand!

We hebben enorm veel informatie en ideeën opgehaald. Daarom nodigen we je graag uit om nog een laatste keer met ons mee te denken over Landsfort Herle. Bezoek op 10 of 12 mei onze pop-up stand. Hier presenteren wij de belangrijkste inzichten over het gebied. We zijn nieuwsgierig of je je hierin kunt vinden.

We zijn op de volgende momenten aanwezig in de omgeving Bongerd-Pancratiusplein:

  • Dinsdag 10 mei: 12.00 tot 17.00 uur
  • Donderdag 12 mei: 12.00 tot 17.00 uur

Zo werken we samen aan een mooie toekomst voor Landsfort Herle! 

Wat hebben we al gedaan?

Enorm veel informatie opgehaald! Op 15, 17, 22 en 26 maart hebben we veel bewoners, bezoekers en ondernemers gesproken bij de pop-up stand. Daarnaast hebben we aanvullende informatie opgehaald tijdens de workshops. We hebben diverse workshops voor jongeren, evenementen & creatieve sector en bewoners georganiseerd. Iedereen bedankt voor de waardevolle input.  

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar meedoen@brainingthefuture.nl

De komende jaren werken we hard om de binnenstad van Heerlen veel leuker, leefbaarder en aantrekkelijker te maken. Dit project is slechts één onderdeel van de vernieuwing van ons centrum. Kijk op www.heerlen.nl/centrum voor een overzicht van alle projecten.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.