Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Live blog wateroverlast Heerlen

Heerlen heeft te maken gehad met wateroverlast door langdurige regenbuien. Straten, tuinen en kelders stonden onder. Het opruimen is gestart. Verschillende straten zijn nog afgezet. Blijf op de hoogte van de situatie in Heerlen en volg het live blog!

 

Update zandzakken en ophalen afval

23 juli 15:00 uur: Op donderdag 29 juli (vanaf 07:00) uur wordt bij iedereen die dat wil de zandzakken opgehaald. Aanmelden hiervoor is verplicht. Meld je vóór woensdag 28 juli 10:00 uur aan door een e-mail te sturen naar gemeente@heerlen.nl onder vermelding van 'ophalen zandzakken', vermeld je adres en hoeveel zandzakken het (ongeveer) zijn. 

22 juli 15:00 uur: Door een tekort aan vrachtwagens kunnen wij pas volgende week dinsdag 27 juli beginnen met het ophalen van de zandzakken. Wij houden jullie op de hoogte.

22 juli: We krijgen vragen binnen over wat er moet gebeuren met de zandzakken die opgehaald of neergelegd zijn tijdens de wateroverlast vorige week. We zijn als gemeente continu bezig om alle vragen en problemen door de wateroverlast zo snel mogelijk op te lossen. De zandzakken zijn hier een van, we zijn bezig met het zoeken naar een oplossing. Wij komen hier zo snel mogelijk op terug. Houd de socialmedia en de website in de gaten voor meer informatie.


21 juli:
Als je getroffen bent door de hevige wateroverlast van vorige week begrijpen we dat je de afgelopen dagen druk bezig bent geweest met het opruimen en schoonmaken van je woning. Als gemeente proberen we daar zoveel als mogelijk in te ondersteunen. Het ophalen van het kapotte spullen en afval is hier een onderdeel van. We verlengen daarom het aanmelden voor ophalen van het afval nog één keer, tot aanstaande vrijdag (23 juli) 10:00 uur. Om te voorkomen dat we spullen ophalen die niet als gevolg van waterschade weg moeten kun je je na deze datum écht niet meer aanmelden. Na deze datum ben je – net als normaal – zelf weer verantwoordelijk voor afval.  Let op:

 • Aanmelden is verplicht. Dit moet via een e-mail naar gemeente@heerlen.nl onder vermelding van ‘Ophalen afval wateroverlast’.
 • Vergeet niet je adres hierbij te vermelden.
 • Iedereen krijgt een e-mail met hierin instructies waar en wanneer je het afval aan de straat kan zetten.

Laatste update gemeentelijke meldingen en schade

20 juli: We zijn alle gemeentelijke meldingen en schade aan het inventariseren. De aanpak en stand van zaken:

 1. Er zijn ongeveer 70 meldingen voor kleinschalige reparaties zoals afvoeren, verzakkingen, losse stoeptegels of omgevallen bomen. De afgelopen dagen zijn alle onveilige gebieden afgezet en veilig gesteld. Sommige zaken zijn al opgelost. Andere reparaties zijn uitgezet bij aannemers. We verwachten de komende dagen veel te kunnen repareren. Afhankelijk van de schade duurt sommig herstel iets langer.
 2. Er zijn ongeveer 30 meldingen van complexere aard. Hier moet vooral gekeken worden hoe we dezelfde overlast in de toekomst proberen te verminderen of voorkomen. We kunnen deze meldingen onderverdelen in:
 • Aanpak door gemeente
  Meldingen van waterschade die is ontstaan doordat gemeentelijke waterbuffers zijn overstroomd of doordat de woningen lager liggen en er veel afstromend water uit een groot gebied kwam. Hierover neemt de gemeente de komende dagen contact op met de getroffen bewoners om samen naar oplossingen voor de toekomst te zoeken.
 • Aanpak door Waterschap
  Meldingen van waterschade doordat het Geleenbeekdal of de Caumerbeekdal is overstroomd. Hiervoor is het Waterschap verantwoordelijk. De gemeente stuurt aan op een zo snel mogelijke aanpak door het Waterschap. 

Dergelijke schade nog niet gemeld? Doe dit  zo snel mogelijk!

Het is belangrijk een goed beeld te krijgen van locaties waar veel waterschade is geweest. Heeft u ook dergelijke schade, maar die nog niet gemeld? Laat het ons dan aub zo spoedig mogelijk weten, zodat we een goed overzicht krijgen en mogelijke problemen voor de toekomst kunnen oplossen. Vergeet niet uw adres en contactgegevens erbij te vermelden!

Update 16 juli

Opruimwerkzaamheden

16:55 uur: Alle getroffen inwoners van de wateroverlast in Heerlen mogen hun spullen aan de straat zetten. Na het weekend worden die gratis opgehaald. Het wel nodig om je daarvoor aan te melden. Dat kan alleen via een e-mail naar gemeente@heerlen.nl onder vermelding van: ophalen afval wateroverlast. Witgoed apart neerzetten. Vergeet niet je adres te vermelden. Zonder adres kan het afval niet opgehaald worden. 

Aanmelden kan tot dinsdag 20 juli 17:00 uur

12:30 uur: Door de wateroverlast moeten veel mensen beschadigde spullen uit hun woningen halen. Om dit op te ruimen mogen containers op de openbare weg geplaatst worden. Het aanvragen van een vergunning vervalt en leges hoeven nu niet betaald te worden. Dit voor de duur van 2 weken, vanaf vandaag 16 juli.
Let op: Rondom de container moet wel altijd 3,5 meter ruimte worden vrijgehouden, zodat hulpdiensten op een goede manier langs kunnen.

10:15 uur: We zijn in Heerlen nog druk bezig met de opruim-, herstel- en reparatiewerkzaamheden van de gevolgen van de wateroverlast. Er wordt actief geveegd, kolken schoongemaakt indien nodig en andere opruimwerkzaamheden. Ook zetten we alle onveilige situaties nog af en zorgen we ervoor dat vandaag de verzakking bij de Raadhuisstraat opnieuw wordt bestraat. De Klinkertstraat bij Kasteel Hoensbroek is afgesloten in beide richtingen vanaf de Juliana Bernhardlaan tot de Overbroekerstraat. Er staat momenteel geen water, maar er moet bekeken worden of de straat nog veilig is.

Aambos

09:54: Het pad bij het Aambos tussen de Oliemolenstraat en Molenberglaan is t/m het weekend afgesloten. Hier bestaat een risico op omvallende bomen. Het is NIET veilig om hier te lopen. Negeer de afzettingen niet en blijf weg van het pad. 

Update 15 juli

18:00 uur:  Bij de waterbuffer de Dem is voor vannacht beveiliging geregeld. Verder verwachten wij voor de avond en nacht geen hevige regen meer. Het aantal vragen van inwoners neemt de laatste uren snel af. Wij gaan daarom gedeeltelijk afschalen en daarom is het callcenter zoals normaal gesproken de avond en nacht gesloten.

Zandzakken bijna op

Update 15 juli 15.15 uur De zandzakken bij de gemeente zijn bijna op. Wij adviseren om niet meer naar ons depot te komen.

Herstelwerkzaamheden

12.15 uur: Als gemeente gaan we nu bekijken welke reparaties aan wegen of natuurgebieden het meest dringend zijn. Daar beginnen we ook met repareren. Sommige reparaties duren wat langer. Op die plaatsen blijven wegen dan afgezet voor publiek en verkeer. 

Kom niet naar getroffen gebieden!

15 juli - 11.45 uur: Een dringende oproep: Kom aub niet naar de getroffen gebieden! Ondanks dat de dammen bij onder andere de Dem het hebben gehouden, is het heel belangrijk dat mensen bij de getroffen gebieden wegblijven. Ga alstublieft niet kijken, klim niet over hekken en ga niet op de zandzakken staan! De locaties moeten goed bereikbaar blijven voor de noodzakelijke reparaties en afzettingen. Bovendien lopen we nog steeds het risico dat de dammen alsnog doorbreken!

Wij houden u via ons live blog op heerlen.nl én onze social media kanalen op de hoogte van alle ontwikkelingen. Ons telefoonnummer 0455605040 blijft bereikbaar.

Kasteel Hoensbroek gesloten

15 juli 09.40 uur Vanwege wateroverlast in de laagst gelegen delen van ons kasteel is het kasteel gesloten. 
 
Bezoekers met tickets voor vandaag kunnen deze eenvoudig via de online ticketshop omboeken. Ga hiervoor naar: https://tickets.kasteelhoensbroek.nl/nl/ticketsupport.
 

KNMI beëindigt code rood voor Limburg, code geel van kracht

15 juli, 8.00 uur: het KNMI heeft vandaag om 03:20 code rood beëindigd, code geel is van kracht. Er is in Limburg in de afgelopen 24 uur al veel regen gevallen, de verwachting is dat het blijft regenen waardoor de wateroverlast voorlopig aanhoudt. Kijk voor het laatste nieuws ook op de site van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. 

Of luister naar L1 Radio. Ook vandaag is L1 Radio de officiële calamiteitenzender voor het laatste nieuws over de wateroverlast.

14 juli, 23.00 uur - Wij gaan zo de nacht in na een bewogen 24 uur. Als de nood aan de man komt, melden wij ons vannacht opnieuw, hier in het live blog, en op Facebook en Twitter

Dringende oproep: kom niet naar de waterbuffer de Dem

14 juli, 22.00 uur - De omgeving van de waterbuffer is afgezet en gevaarlijk. Geef hulpdiensten de ruimte aub! 

Oproep aan omwonenden waterbuffer De Dem in Hoensbroek

14 juli - 21.00 uur: Het stutten van de waterbuffer de Dem blijkt niet mogelijk. Omwonenden rondom de buffer moeten daarom rekening houden met flinke wateroverlast. Daarom de dringende oproep om uit de buurt van de waterbuffer weg te blijven. Omwonenden verzoeken we om maatregelen te nemen om schade door binnendringend water zoveel mogelijk te beperken. 

 

Bereikbaarheid gemeente Heerlen

Gemeente Heerlen blijft ook op woensdagavond 14 juli en vannacht bereikbaar voor vragen en meldingen over wateroverlast. U kunt ons bereiken via 045 -5605040. Bel de gemeente bij losliggende putdeksels en wateroverlast in de openbare ruimte. 
 

Code Rood 

14 juli 18.00 uur: Het is tot vannacht (15 juli) 3.00 uur code rood. Het KNMI geeft aan dat in onze regio komende nacht opnieuw veel regen verwacht (30-50 mm) wordt. Daardoor wordt de wateroverlast steeds groter. Het blijft dan ook belangrijk om maatregelen te treffen om waterschade en onveilige situaties te voorkomen. Ga niet de weg op als het niet nodig is, is het advies!

 

Zandzakken momenteel niet meer beschikbaar

14 juli - 20.00 uur: Vandaag kunnen geen zandzakken meer opgehaald worden. Bij de gemeente zijn ze op en L'Ortye heeft vanavond gesloten. Afhankelijk van de ontwikkeling van het weer vannacht, bekijken wij morgenochtend of en waar er zandzakken af te halen zijn. 
 

L1 Radio is calamiteitenzender

14 juli 18.00 uur - Dit betekent dat L1 radio continu informatie deelt over de wateroverlast in Zuid-Limburg en de gevolgen die dit heeft voor inwoners. Ieder kwartier wordt er een update geven, regelmatig door de woordvoerder van Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Digitaal kunt u L1 radio via www.l1.nl beluisteren.
 

Papierinzameling vrijdag 15 juli alleen in minicontainers

We verzoeken u om geen los papier aan te bieden in verband met de hevige regenval. 
 

Waterschap Limburg probeert problemen rondom De Dem te beperken.

14 juli - 17.00 uur: De kans is aanwezig dat Waterbuffer De Dem in Hoensbroek doorbreekt. In dat geval zou er een golf ontstaan waarbij water met veel kracht naar buiten stroomt. Het waterschap probeert een dergelijke doorbraak te voorkomen en op die manier zoveel mogelijk overlast te voorkomen. Dat doen ze door schuiven meer open te zetten zodat er binnen de buffer meer ruimte komt voor het water. Dat betekent echter wel dat inwoners rondom waterbuffer De Dem rekening moeten houden met wateroverlast. Zoek een veilige plek in huis. Sluit gas en elektriciteit af. 
 

Wegafsluitingen door wateroverlast

Er zijn een aantal wegen in Heerlen afgesloten in verband met de wateroverlast. Update 15 juli: meeste wegen weer bereikbaar.

Het blijft vandaag flink regenen. Belangrijkste informatie op dit moment is:

14 juli - 11.00 uur: 

 • Bel alleen 112 als iemand direct in gevaar is. Het is van groot belang dat de meldkamer niet onnodig belast wordt.
 • Rondom het centrum zijn verschillende wegen afgesloten. Kom daarom niet naar het centrum als het niet noodzakelijk is.
   
Paraplu in de regen

Informatie

Bel alleen 112 wanneer er mensen in gevaar zijn of levensbedreigende situaties.

Bij losliggende putdeksels of een verstopt riool in de openbare ruimte belt u de gemeente via 045 - 5605040.

Is er risico op kortsluiting of brand? Bel dan 0900-0904.

Of bekijk de veelgestelde vragen.

Datum nieuwsbericht

16 juli 2021

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.