Vanaf 15 december gelden nieuwe, strengere maatregelen. De lockdown is verlengd en duurt tot en met 9 februari. Ook de bestaande maatregelen blijven van kracht. Het 3e steunpakket voor bedrijven is op 1 oktober ingegaan. De meeste regelingen zijn verlengd tot juli 2021, met nieuwe voorwaarden. Op 21 januari maakte het kabinet bekend dat de steun opnieuw wordt uitgebreid. De geplande afbouw van steun is uitgesteld. Lees per regeling wat de belangrijkste wijzigingen zijn.
De lockdown is vanaf 15 december van kracht en is verlengd tot 9 februari. Er gelden nieuwe, strengere maatregelen. Hier vindt u meer informatie over welke bedrijven geopend mogen zijn en welke regels er voor bedrijven gelden.
Het 3e steunpakket gaat in op 1 oktober en loopt door tot 1 juli 2021. Onderstaand de wijzigingen die op 21 januari zijn aangekondigd:
Starters: het kabinet voert een regeling in voor starters die tussen 1 januari en 30 juni 2020 een bedrijf zijn begonnen. Aan de precieze invulling wordt nog gewerkt.
Verlenging tegemoetkoming in de loonkosten (NOW): wordt verhoogd naar 85% van de loonsom.
Verlenging bijstand voor ondernemers (Tozo3) de vermogenstoets vervalt.
Lees meer over de regelingen in het 3e steunpakket voor bedrijven op website van het Ondernemersplein onder het kopje uitbreiding steunpakket.
Krijg inzicht in de financiële regelingen voor uw bedrijf. Doe de KVK Corona regelingencheck. Niet alle regelingen zijn opgenomen en er zijn uitzonderingen.
Hieronder een korte toelichting op een aantal steunmaatregelen:
Landelijke maatregelen:
U kunt vanaf 1 oktober tot 1 juli 2021 een tijdelijke aanvulling op uw inkomen aanvragen. Bekijk ook de pagina over de verlengde tozo 3. De Tozo 4 (voor de maanden april 2021 tot en met juni 2021) kunt u vanaf 1 april 2021 aanvragen.
De Tozo-regeling is weer verlengd. T/m 30 juni 2021 kan een aanvraag worden ingediend. Voor de lening bedrijfskapitaal gelden dezelfde voorwaarden als in Tozo-2. U moet verklaren dat er geen surseance van betaling of faillissement is aangevraagd of verkregen voor uzelf, uw onderneming of één van de vennoten waarmee u samenwerkt. Als dit wel het geval is, komt u niet in aanmerking voor Tozo-lening voor uw bedrijfskapitaal.
Wie over de grens woont, maar in Nederland een bedrijf gevestigd heeft, kan een lening voor uw bedrijfskapitaal aanvragen. U moet dan wel aan de voorwaarden voldoen. De gemeente Maastricht voert de regeling voor heel Nederland uit. U kunt de lening aanvragen via de website van Maastricht. Lukt het door drukte op de website niet meteen om uw aanvraag in te dienen? Probeer het dan later opnieuw.
Let op!
De aanvraag TVL voor het laatste kwartaal 2020 (Q4 2020) kan worden aangevraagd tot en met vrijdag 29 januari 17.00 uur. Na dit tijdstip is geen mogelijkheid meer om de TVL voor het 4e kwartaal van 2020 aan te vragen.
Vanaf 30 juni 2020 tot en met 30 juni 2021 kunt u de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat kan als u een mkb-bedrijf heeft in een getroffen sector (zoals horeca, recreatie, cultuur en evenementen). De tegemoetkoming helpt u bij het betalen van uw vaste lasten. Lees meer over de TVL-regeling op de site van het ondernemersplein.
Eigenaren van non-food detailhandels die door de lockdown hun (kerst)voorraad niet meer kunnen verkopen krijgen voor het vierde kwartaal de eenmalige opslag Voorraad Gesloten Detailhandel (VGD). Dit is bovenop de TVL-subsidie. Lees meer over de opslag Voorraad gesloten detailhandel.
Gesloten horecabedrijven krijgen een eenmalige opslag bovenop de TVL. Deze steun is een tegemoetkoming voor gemaakte of nog te maken kosten voor voorraad en aanpassingen. De opslag groeit mee met het omzetverlies. Lees meer over de opslag Horeca Voorraad en Aanpassingen.
Ondernemers en toeleveranciers in de evenementenbranche krijgen hulp wanneer u niet kunt voldoen aan de drempel van 30% omzetverlies. Deze steun wordt gebaseerd op hun TVL-subsidie in de zomer. De steun is voor het laatste kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021. Lees meer over de regeling voor evenementen.
Gemeenten gaan extra hulp bieden aan mensen die hun noodzakelijke kosten niet meer kunnen betalen. Bijvoorbeeld omdat ze zelfstandige zijn en minder opdrachten hebben. En niet geholpen zijn door de huidige maatregelen. Het kabinet reserveert hiervoor € 130 miljoen voor de eerste helft van 2021. Het kabinet verwacht 1 februari klaar te zijn met de uitwerking van deze regeling.
Heeft u door het coronavirus minder of geen werk voor uw personeel? U kunt dan via de NOW een tegemoetkoming krijgen in de loonkosten. Hiermee kunt u werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. U krijgt van UWV een voorschot. Aanvragen kunnen ingediend worden bij het UWV.
Kijk voor meer informatie of het online aanvragen van de tegemoetkoming op de website van de UWV.
Startups, scale-ups en innovatieve mkb-ers kunnen een Corona-OverbruggingsLening (COL) aanvragen. De Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) gaan de overbruggingsleningen op verzoek van het kabinet onder gunstige condities verstrekken. U kunt de aanvraag ingedienen via de speciale onlineportal. Alleen online ingediende aanvragen worden in behandeling genomen.
Kijk voor meer informatie over COL op de website van rom-nederland.
Hieronder vindt u een korte toelichting op een aantal lokale steunmaatregelen:
Gemeente Heerlen en IMK werken sinds 2015 samen in het kader van stichting 155 Help-een-bedrijf. Ze bieden ondernemers die in Heerlen woonachtig zijn een platform om zich kosteloos te melden bij ondernemersvraagstukken en -problematiek. Stichting 155 is de MKB Hulplijn. Deze hulplijn is er voor alle MKB ondernemers die hulp nodig hebben. Bekijk de hulpmiddelen.
Wij leveren maatwerk voor maatschappelijke organisaties, verenigingen en instellingen die huren van de gemeente Heerlen en liquiditeitsproblemen hebben door de coronacrisis. Neem contact op met uw contactpersoon bij de gemeente.
De gemeente gaat soepel om met subsidievoorwaarden die niet of moeilijk uitgevoerd kunnen worden door de coronacrisis. Neem contact op met uw contactpersoon bij de gemeente. De subsidie Ruimte voor Ondernemerschap wordt in plaats van in twee termijnen in een keer uitbetaald. U hoort dit vanzelf.
Heeft u nog een openstaande factuur bij de gemeente? Wij betalen goedgekeurde facturen zo snel mogelijk uit.
Op dit platform biedt MKB Limburg informatie, training en ondersteuning om de Corona Crisis zo goed mogelijk door te komen. Kijk op de website van MKB.
De medewerkers van het Ondernemershuis staan voor u klaar!
Contact the Ondernemershuis if you have any questions!
22 januari 2021
Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.