Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

MantelzorgcomplimentPLUS2022

Heerlen spreekt haar waardering uit voor de vele mantelzorgers die dag in, dag uit zorgen voor hun naaste. Bent u zorgvrager (hulpbehoevend) en wilt u uw mantelzorger(s) bedanken voor de geboden zorg? Dan kunt u voor het MantelzorgcomplimentPLUS in aanmerking komen.

Het MantelzorgcomplimentPLUS is een eenmalig geldbedrag van € 200,- PLUS praktische ondersteuning voor de mantelzorger. Per huishouden geven we één MantelzorgcomplimentPLUS.

Heeft u vorig jaar een mantelzorgcompliment gekregen? En is er niets veranderd in uw situatie? Rond mei betalen wij het mantelzorgcompliment 2023 automatisch uit. Heeft u na 1 mei 2023 nog geen brief gekregen? Vraag het mantelzorgcompliment dan zelf aan of neem telefonisch contact op met team Inkomen: 045-560 39 00. Het aanvraagformulier 2023 staat uiterlijk op 1 juni 2023 online.

U bent mantelzorger als u vaak en langdurig voor een zorgvrager uit uw omgeving zorgt. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de zorg voor een chronisch zieke partner of een gehandicapt kind. Als mantelzorger bent u altijd bezig met het zorgen voor een ander, maar wie zorgt er voor u?
Als u advies of ondersteuning nodig heeft, kunt u contact opnemen met het Steunpunt Mantelzorg Parkstad. Zie onder 'handige links'.
Baanbrekend Werk kan voor u de praktische ondersteuning verzorgen. U kunt als mantelzorger zelf kiezen waar u hulp bij nodig heeft, zoals boodschappen halen, een klusje in en om het huis of begeleiding naar het ziekenhuis.

De voorwaarden zijn: 

  • De zorgvrager heeft meer dan 8 uur per week, over een periode van minimaal 3 maanden zorg ontvangen van één of meer mantelzorgers.
  • De zorgvrager woonde gedurende deze periode in Heerlen.
  • U kunt per huishouden van de zorgvrager maximaal 1 keer per jaar het MantelzorgcomplimentPLUS aanvragen.
  • De zorgvrager is 18 jaar en ouder.
  • Mantelzorgers schrijven zich bij voorkeur in bij Steunpunt Mantelzorg Parkstad of een ander steunpunt voor mantelzorgers.
  • De zorgvrager en/of zijn wettelijke vertegenwoordiger dient de aanvraag voor het MantelzorgcomplimentPLUS in. Deze persoon krijgt het eenmalige geldbedrag en alle informatie over de praktische ondersteuning van Baanbrekend Werk.
  • Vul het aanvraagformulier in en onderteken dit. De zorgvrager of de huisarts en mantelzorger moeten ondertekenen.
  • Voeg een kopie van de identiteitsbewijzen van de zorgvrager en de mantelzorger toe.
  • Voeg een kopie van het bankafschrift van de zorgvrager toe. De naam van de rekeninghouder en het rekeningnummer moeten duidelijk leesbaar zijn. Alle financiële informatie mag afgedekt/doorgestreept worden. U mag in plaats van het bankafschrift ook een kopie van de bankpas meesturen als die duidelijk leesbaar is.

Na het indienen van het aanvraagformulier krijgt de zorgvrager een brief van gemeente Heerlen waarin staat vermeld of het MantelzorgcomplimentPLUS is toegekend.

De gemeente neemt na het indienen van uw aanvraag binnen 8 weken een besluit. U kunt de aanvraag indienen tot 1 maart van het volgende jaar. 

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.