Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

MantelzorgcomplimentPLUS2021

Heerlen spreekt haar waardering uit voor de vele mantelzorgers die dag in, dag uit zorgen voor hun naaste. Bent u zorgvrager (hulpbehoevend) en wilt u uw mantelzorger(s) bedanken voor de geboden zorg? Dan kunt u voor het MantelzorgcomplimentPLUS2021 in aanmerking komen. 

Het MantelzorgcomplimentPLUS is een eenmalig geldbedrag van € 200,- PLUS praktische ondersteuning voor de mantelzorger. Per adres verstrekken we één MantelzorgcomplimentPLUS.

U bent mantelzorger als u vaak en langdurig voor een zorgvrager uit uw omgeving zorgt. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de zorg voor een chronisch zieke partner of een gehandicapt kind. Als mantelzorger bent u altijd bezig met het zorgen voor een ander, maar wie zorgt er voor u?
Als u advies of ondersteuning nodig heeft kunt u contact opnemen met het Steunpunt Mantelzorg Parkstad.
Baanbrekend Werk kan voor u de praktische ondersteuning verzorgen. De mantelzorger kan kiezen waar hij/zij hulp bij nodig heeft, zoals boodschappen halen, een klusje in en om het huis of begeleiding naar het ziekenhuis.

Heeft u vorig jaar een mantelzorgcompliment ontvangen? Rond 21 mei 2021 betalen wij het mantelzorgcompliment 2021 automatisch uit. U krijgt van ons eind april 2021 een brief met meer informatie. U hoeft hiervoor geen nieuwe aanvraag te doen. Heeft u op 1 mei 2021 nog geen brief, vraag het mantelzorgcompliment dan zelf aan of neem telefonisch contact op met team Inkomen: 045-560 39 00.

De voorwaarden zijn: 

  • De zorgvrager (de hulpbehoevende) heeft in 2021 meer dan 8 uur per week, over een periode van minimaal 3 maanden zorg ontvangen van één of meerdere mantelzorgers;
  • De zorgvrager (de hulpbehoevende) woonde gedurende deze periode in Heerlen;
  • U kunt per adres van de zorgvrager maximaal 1 aanvraag per jaar voor het MantelzorgcomplimentPLUS aanvragen.
  • De zorgvrager en/of zijn wettelijke vertegenwoordiger dient de aanvraag voor het MantelzorgcomplimentPLUS in. Deze persoon ontvangt het eenmalige geldbedrag en alle informatie over de praktische ondersteuning van Baanbrekend Werk;
  • Vul het aanvraagformulier in en onderteken dit. De zorgvrager en mantelzorger moeten beide ondertekenen;
  • Voeg een kopie van de identiteitsbewijzen van de zorgvrager en mantelzorger toe;
  • Voeg een kopie van het bankafschrift van de zorgvrager toe waarop de naam van de rekeninghouder en het IBAN rekeningnummer duidelijk leesbaar zijn. Alle financiële informatie mag afgedekt/doorgestreept worden. U mag ook een kopie van de bankpas meesturen als het duidelijk leesbaar is.

Na het indienen van het aanvraagformulier krijgt de zorgvrager een brief van gemeente Heerlen waarin staat vermeld of het MantelzorgcomplimentPLUS is toegekend. 

De gemeente neemt na het indienen van uw aanvraag binnen 8 weken een besluit. U kunt de aanvraag indienen tot 1 maart van het volgende jaar. 

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.