Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Heerlen in beweging

Heerlen in Beweging staat voor de weg naar de groene en gezonde stad van de toekomst. Hierin kiezen wij voor duurzame en gezonde vervoersmiddelen, besparen we op onze Co2 uitstoot en dringen we het aantal verkeersslachtoffers terug. We nodigen je uit om ook jouw idee op het gebied van duurzame mobiliteit met ons te delen. Denk bijvoorbeeld aan een initiatief voor laadpalen, betere OV verbindingen in jouw buurt of het aanschaffen van deelauto’s. Alleen samen kunnen we de groene en gezonde stad van toekomst realiseren.

illustratie van Heerlen in beweging

Mobiliteit in de stad

foto van veloci fietsen
Op de e-pedalen met Velocity

Als je met de trein reist, moet je vaak nog een stukje lopen of de bus pakken. Maar wat nou, als bij het station altijd een opgeladen e-bike voor jou klaarstaat? Dan wordt reizen met de trein een stuk aantrekkelijker. Aken kent al zo’n systeem, de Velocity e-bike. Het komende jaar worden er in heel Parkstad 20 van deze Velocity e-bike-leenstations geplaatst.

illustratie van de mobiliteitsvisie
Mobiliteitsvisie Heerlen in Beweging

De nieuwe Mobiliteitsvisie van de gemeente Heerlen heet ‘’Heerlen in Beweging’’. Heerlen in Beweging kijkt vooruit naar 2040. Heerlen heeft de ambitie om in de toekomst een groene en gezonde stad te worden.

verkeersbord
Samen veilig

Een van de drie doelen van de Mobiliteitsvisie Heerlen in Beweging, is het terugbrengen van het aantal ernstige verkeersslachtoffers naar nul. Samen met de Provincie en met buurgemeenten stellen wij een nieuwe aanpak op, waarbij we mogelijke onveilige locaties in een vroeg stadium aan kunnen pakken. In de tussentijd staan we echter niet stil. We doen zelf onderzoek naar verkeersonveilige situaties en we kijken naar binnenkomende meldingen.

Stef Petit
Interview Stef Petit

Vanuit zijn functie als RvE manager en CMO bij Zuyderland, is Stef Petit dag in dag uit bezig met gezondheid. Als geen ander weet hij wat voor verschil mobiliteit hierin kan maken. Maar hoe reist hij eigenlijk in zijn dagelijks leven? En hoe belangrijk is bewegen in relatie tot gezondheid voor hem? We stelden hem drie vragen.

foto Charles Claessens tijdens wandeling met de hond
Interview wethouder Charles Claessens

Sinds 2018 is wethouder Charles Claessens een enthousiaste voorvechter van duurzame mobiliteit. Maar hoe ziet zijn eigen mobiliteitsgedrag er eigenlijk uit? We stelden hem vier vragen.

foto burgemeester Roel Wever
Interview burgemeester Roel Wever

Dhr. Roel Wever is sinds september 2020 de nieuwe burgemeester van de gemeente Heerlen. Een mooi moment om in gesprek te gaan over duurzame mobiliteit en de nieuwe mobiliteitsvisie van de gemeente Heerlen.

Foto van Saroleastraat in 1975. Bron: Rijckheyt
Mobiliteit toen en nu…

Over de manier waarop wij ons van A naar B verplaatsen, staan de meesten van ons nauwelijks stil. Toch is onze manier van reizen van invloed op het gebruik van de openbare ruimte. Kijk maar eens naar de ruimte die onze auto inneemt in onze straten en pleinen. De auto is al lange tijd een van de belangrijkste vervoersmiddelen.

foto van het Treinspoor heerlen
Zijn “Treinfietsers’’ de toekomst van Heerlen?

De trein is fijn voor het reizen van station naar station en de fiets is heel precies. Combineer deze twee vervoersmiddelen en je bent een ‘treinfietser’! Bijna de helft van alle Nederlandse treinreizigers is ‘het’ al en er komen er steeds meer bij. Deze ideale combinatie heeft de toekomst.

foto fiets tegen boom
Vier ontdekkingen over fietsen en files

Meer gebruik van de fiets staat bijna synchroon aan minder files. Wie veel leest over fietsen en files komt vanzelf tot deze conclusie.


Mobiliteit in de buurt

foto bus op de weg
Nieuwe dienstregeling Arriva!

Op 13 december 2020 startte Arriva in Limburg met de nieuwe dienstregeling voor trein en bus mét de invoering van het stadsnetwerk Parkstad en de terugkeer van de buslijn in de buurt Molenberg.

illustratie elektrisch laden bij jou in de buurt
Elektrisch laden in uw buurt

Door de groei in elektrisch vervoer zijn de komende jaren veel nieuwe laadpalen nodig in Heerlen. Samen met jullie hebben we gekeken naar nieuwe locaties voor de eerste fase elektrische laadpalen in Heerlen. Maar hoe gaat dit traject verder?

foto van het electrische auto
Steeds meer elektrische auto’s in Molenberg

De opkomst van elektrische auto’s gaat hard. In de afgelopen tien jaar verdubbelde het aantal elektrische en hybride voertuigen in Heerlen bijna ieder jaar.


Mijn mobiliteit

foto van een vrouw op de fiets
Maandelijks besparen met… de fiets

Het is geen geheim dat autorijden duur is. Maar hoeveel kan je nu eigenlijk besparen als je meer fietst of zelfs alleen maar fietst en de auto laat staan?

foto van mevrouw die thuiswerkt
Het positieve effect van thuiswerken op het milieu

Op 13 maart 2020 klonk het advies om ‘’zoveel mogelijk thuis te werken’’. Het begin van een zeldzame periode waarin de auto lange tijd stil stond. Is dit de toekomst?

foto van een fietsenstalling
5 redenen om vaker de fiets te pakken

Fietsen houdt je fit. Door ons steeds meer ‘zittende’ bestaan komt onze gezondheid in het gedrang. Vijf tips om vaker de fiets te pakken..


Producten

Oplaadpunt voor elektrische auto aanvragen

Het aantal elektrische auto´s in Nederland stijgt hard. En dat is positief, want elektrisch rijden is duurzamer dan rijden op benzine of diesel. Daarom plaatst de combinatie Vattenfall de komende 4 jaar 8000 nieuwe laadpunten in Noord-Brabant en Limburg. Alle laadpunten worden voorzien van 100% windenergie uit één van Vattenfalls windparken in Nederland. Door elektrisch te rijden draagt u dus bij aan een schonere en stillere omgeving.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.