Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Zijn “Treinfietsers’’ de toekomst van Heerlen?

De trein is fijn voor het reizen van station naar station en de fiets is heel precies. Combineer deze twee vervoersmiddelen en je bent een ‘treinfietser’! Bijna de helft van alle Nederlandse treinreizigers is ‘het’ al en er komen er steeds meer bij. Deze ideale combinatie heeft de toekomst.

Trein en fiets gaan hand in hand

Voor lange afstanden brengt de trein je snel van A naar B, maar het station is niet altijd je eindbestemming. Fietsen is een flexibele vorm van vervoer in stad en regio. Je kan flink doortrappen als het moet of rustig aan doen, en brengt je precies waar je wilt zijn.

In Nederland zouden we nooit de huidige fietscultuur hebben zonder de trein. Veel van onze dagelijkse bestemmingen zijn door de afstand niet te fietsen, maar in combinatie met de trein lukt dat wel. Met name het reizen tussen en naar de steden is zo veel gemakkelijker.

Treinfietsen is slim plannen

Voor veel mensen die de trein en fiets combineren, is de ligging van stations en de fietsafstanden belangrijk. Het heeft effect op waar je afspreekt, waar je werkt, welke winkels je bezoekt, hoe vaak je je vrienden ziet en waar je gaat wonen. Een voorbeeld: vanaf Heerlen is Gulpen dichterbij dan Maastricht. Maar als jij een Heerlense treinfietser bent, dan kan het zomaar zijn dat je bijna nooit in Gulpen komt (tenzij je tante er woont) en veel vaker in Maastricht. Dat komt onder andere, omdat je de (snel)trein kunt pakken! Zonder dat we er dagelijks bij stilstaan, speelt dit een grote rol in de reisbewegingen en de inrichting van Nederland en van onze stad.

Hoe is de combinatie treinen en fietsen zo gegroeid?

Mensen trekken steeds meer naar de stad en zullen dat waarschijnlijk blijven doen. Het zijn plekken waar specialismes, flexibiliteit, ideeën en creativiteit samenkomen. Daarnaast is er meer cultureel aanbod, winkels, cafés, restaurants, kinderopvang etc. in de directe omgeving. Meer en meer mensen vinden dat belangrijk. Het openbaar vervoer speelt een grote rol in de verplaatsing naar de stad. Mensen die vaak in steden zijn of wonen richten hun leven in op fiets- en ov-gebruik en komen daardoor vaker op locaties terecht die goed te bereiken zijn met het ov. Het fietsgebruik neemt steeds meer toe en zorgt ervoor dat veel mensen het station op een flexibele en aantrekkelijke manier bereiken. Daarnaast blijft voor velen de fiets sowieso de snelste en handigste manier om zich in de stad te verplaatsen.

ps: Weet je trouwens dat je in Limburg ook de fiets kunt meenemen in de bus?

Meer info over fietsen en Openbaar Vervoer?

Bekijk de informatie op:

foto van het Treinspoor heerlen

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.