Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Onthulling ‘Nachtwacht der Onmisbaren’

Wie waken er over ons land als het donker wordt? Dat zijn de onmisbaren. Zaterdag 20 november is de Nachtwacht onthuld bij Kopgebouw C op de Promenade in Heerlen. Op de ‘Nachtwacht der Onmisbaren’ worden de voorvechters van onmisbare branches in de samenleving tentoongesteld. De Heerlense Grotius-docent Thijs Gillissen is één van de mensen die op het kunstwerk pronkt. Samen met burgemeester Roel Wever onthulde hij dit levensgrote kunstwerk van 1.96 bij 1.66 meter.

Ron Meyer, SP-raadslid in Heerlen, schreef enkele maanden geleden het boek ‘De Onmisbaren’. Dit boek vormde de inspiratie voor dit kunstwerk en de campagne over de onmisbaren van vakbond FNV.

Nachtwacht der Onmisbaren

Afgelopen jaar is duidelijk geworden wie er over onze samenleving waken als het donker wordt. Zorgverleners, docenten, schoonmakers en vele anderen. Toen veel mensen thuiswerkten, gingen zij de deur uit om voor ons allemaal te zorgen. Dit zijn de helden, de onmisbaren.

Volgens Meyer krijgen zij niet het respect en de waardering die zij verdienen. Daarom is in samenwerking met vakbond FNV de ‘Nachtwacht der Onmisbaren’ gemaakt door fotograaf Sander Veeneman. Het kunstwerk staat symbool voor alle 3,5 miljoen mensen in cruciale beroepen die de afgelopen tijd ons land tijdens corona overeind hebben gehouden.

Tentoonstelling

De ‘Nachtwacht der Onmisbaren’ is van 20 november tot 20 december 2021 te bezichtigen in de (verlichte) etalage van één van de leegstaande kopgebouwen op de Promenade in Heerlen-centrum.

Datum nieuwsbericht

20 november 2021

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.