Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Aanpak stadscentrum

Het centrum krijgt bewust onze aandacht. Het hart van de stad is een ontmoetingsplek, woonplek, werkplek, winkelgebied en uitgaansgebied tegelijk. Met het Bidboek Urban Heerlen werken we aan fraai en bruisend centrum waar het goed toeven is.

Lees hieronder het laatste nieuws uit de aanpak van Heerlen-centrum:

Nieuwsoverzicht

 • Officiële opening Burgemeester van Grunsvenplein

  13 september 2022 - Op donderdag 15 september wordt het nieuwe Burgemeester Van Grunsvenplein officieel ‘geopend’. Het voorheen grauwe plein is flink aangepakt: het is gezelliger en groener, duurzaam en circulair. Wethouder centrumontwikkeling Jordy Clemens: “Het nieuwe Van Grunsvenplein is straks niet alleen een geweldige evenementenlocatie, maar ook een mooie, groene plek om te verblijven én een prachtige plek om te wonen. Dat laatste hebben de bewoners na een lange tijd van werkzaamheden wat mij betreft dubbel en dik verdiend.” Het resultaat is iets om trots op te zijn en dat wordt gevierd met een festival dat leuk is voor de hele familie. Iedereen die tijd en zin heeft, is welkom tussen 16.00 en 20.30 uur.

  Lees meer

 • Subsidie Impulsaanpak Winkelgebieden voor Heerlen-Centrum

  30 augustus 2022 - Het ministerie van Economische Zaken & Klimaat heeft Heerlen-Centrum een financiële bijdrage van ruim 1,9 miljoen euro toegekend vanuit de Impulsaanpak Winkelgebieden (1e tranche). Met de regeling Impulsaanpak Winkelgebieden ondersteunt het kabinet om winkelgebieden weer aantrekkelijk te maken voor zowel bewoners als bezoekers. Met deze regeling kan de Gemeente Heerlen delen van het winkelgebied gebiedsgericht aanpakken en compacter maken, door het kopen en slopen van de kubusgebouwen aan de Promenade II en het realiseren van een hoogwaardige, klimaatbestendige openbare ruimte.

  Lees meer

 • Nieuwe, vrolijk beschilderde minibiebjes

  9 augustus 2022 - Heerlen-Centrum heeft er sinds vandaag vier nieuwe minibiebjes bij. Bewoners en bezoekers vinden de vrolijk beschilderde biebjes met boeken bij het Bètahuis aan het Wilhelminaplein, Kakauw in de Oranje Nassaustraat, Boekhandel Van der Velden-Van Dam op de Promenade en De Boekensteun aan de Akerstraat. Iedereen mag er gratis een boek naar keuze uithalen of inzetten. Vrijwillige bibliothecarissen zorgen voor het wisselen van boeken en het beheer van de kastjes.

  Lees meer

 • Straatkunst met 3D-effect neemt je mee terug én vooruit in de tijd

  15 juli 2022 - Heerlen kan nieuwe en bijzondere Street Art schilderingen aan zijn collectie toevoegen. Vandaag schittert de eerste van twee nieuwe floorals met 3D-effect op de vloer van de Bongerd in hartje Heerlen. Ze zijn gemaakt door kunstenaar Super-A in opdracht van de gemeente en in samenwerking met Stichting Street Art. De beide ontwerpen verwijzen naar zowel het verleden als de toekomst van Heerlen.

  Lees meer

 • Verborgen Romeinse schat weer zichtbaar voor publiek

  17 juni 2022 - Heerlen is rijk aan archeologie met de restanten van het Romeins badhuis als waardevol en tastbaar voorbeeld. Maar Heerlen heeft nog een verborgen schat: de Romeinse kelder aan de Coriovallumstraat 17 onder makelaarskantoor Aquina. Een klein kijkvenster in de gevel maakt het mogelijk een blik te werpen op het ondergronds Romeinse verleden. Voor wie dat niet weet, valt het venster niet op. Wethouder cultuur, Jordy Clemens: “Daar gaan we wat aan doen. We zijn trots op ons rijke verleden. Laten we dat ook zichtbaar maken zodat iedereen een glimp kan opvangen van zijn of haar verleden. Het is nu - na zeventig jaar - de hoogste tijd om de kelder nader te onderzoeken, te reinigen en te presenteren aan het grote publiek.”

  Lees meer

 • Gevelrenovatie blijft werk aan de winkel

  31 mei 2022 - Gevelrenovatie blijft ook de komende jaren een belangrijk aandachtspunt in het centrum. In het stadshart zijn de gevels op de onderste etage vaak aangepast aan bijvoorbeeld de winkel die in het pand zit. Met als gevolg dat op veel plekken de karakteristieke gevels op ooghoogte ontbreken.

  Lees meer

 • Nieuwe straatnaambordjes

  12 mei 2022 - Onder de noemer van een opgeruimder en schoner centrum zijn in de afgelopen maanden allerlei onnodige paaltjes, varkensruggen en borden verwijderd of vervangen door groen.

  Lees meer

 • Kom schaken op levensgrote openluchtschaakvloer

  21 april 2022 - Op zondagmiddag 24 april wordt aan de Promenade 2 een levensgroot schaakspel feestelijk in gebruik genomen. Iedereen die wil schaken is van harte uitgenodigd om tussen 14.00-17.00 uur mee te spelen. En voor degene die het spel graag wil leren, zijn schaakverenigingen uit Heerlen, Voerendaal en Landgraaf aanwezig voor uitleg en begeleiding. Naast het grote schaakspel zorgt de Stadstuin voor een tafel met twee extra schaakborden. Met dit openlucht schaakbord wil Heerlen ontmoeting stimuleren en meer beleving creëren in het stadshart.

  Lees meer

 • Wegwerkzaamheden in het centrum

  6 april 2022 - Bij de aanleg van de leidingen voor Mijnwater zijn in de Kruisstraat en Valkenburgerweg de leidingsleuven hersteld met tijdelijk asfalt. Het is tijd om het asfalt in de volle breedte te vervangen. Dat doen we de komende weken.

  Lees meer

 • Promenade: groener en aantrekkelijker

  15 maart 2022 - De gemeente Heerlen heeft het voorlopig ontwerp van Promenade II vastgesteld. Het gebied tussen het Burgemeester van Grunsvenplein en Schinkelkwadrant-Zuid wordt omgetoverd tot een aantrekkelijke groene oase. De Promenade wordt hiermee de groene schakel tussen het Burgemeester van Grunsvenplein en de Bongerd. Wethouder centrum Peter van Zutphen: “Meer groen maakt een verblijf in onze stad veel aangenamer. Inwoners en bezoekers zien liever bomen, fleurige bloemen en waterelementen dan grijze stenen. En niet onbelangrijk: hiermee maken we het centrum ook weer een stukje klimaatbestendiger.”

  Lees meer

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.