Omgevingsvergunning voor het kappen van een monumentale boom
In Heerlen mag u bomen, die niet op de bomenlijst staan, zonder vergunning kappen. Bomen die wel op de bomenlijst staan, mag u niet kappen zonder een omgevingsvergunning. Op de bomenlijst staan monumentale bomen, houtopstanden en potentiële monumentale bomen.
Wilt u een (potentieel) monumentale boom kappen of stevig snoeien? Dit is niet zomaar toegestaan. U moet kunnen bewijzen dat er goede redenen zijn. Hiervoor heeft u een omgevingsvergunning nodig.
Meer algemene informatie
Er kunnen meerdere redenen zijn om een vergunning aan te vragen, zoals:
- de boom vormt een gevaar voor de omgeving;
- de boom veroorzaakt schade of gaat schade veroorzaken voor de omgeving;
- de boom zorgt voor erg veel schaduw of belemmert het zicht; of
- de boom moet gekapt worden vanwege onderhoud in de omgeving.
De gemeente toetst middels het afwegingsmodel kapvergunning of uw aanvraag correct is. Ook moet de gemeente zich houden aan de nieuwe bomenverordening 2016.
Monumentale boom
Een boom kan een monumentale status hebben. U mag de boom dan niet kappen of stevig snoeien, waardoor de boom haar natuurlijke vorm verliest. Een boom is een monument als deze een bijzondere leeftijd of schoonheid heeft. Om een omgevingsvergunningvergunning voor een monumentale boom te krijgen, moet u kunnen bewijzen dat er goede redenen zijn. Een reden kan zijn dat deskundigen hebben bewezen dat er door de boom een risico op schade of ongelukken kan ontstaan.
Voorwaarden
Bent u verplicht te zorgen voor het herplanten van een boom of een bijdrage (aan de hand van de huide boomwaarde) in het gemeentelijke herplantfonds te doen? Voor het berekenen van de waarde van de boom gebruikt u de waarderingsmethode van de Nederlandse Vereniging van Taxateurs van Bomen (NVTB).
Kosten
Een vergunning voor het kappen van een boom kost € 44,30 als u het online aanvraagt. Vraagt u de vergunning schriftelijk aan, dan betaalt u € 51,70.
Doen of meenemen
Kijk bij de bomenverordening of u een vergunning nodig heeft voor het kappen van de boom. Doorloop het stappenplan van het afwegingsmodel. U kunt dan meteen zien of u de boom mag kappen. Kijk bij meer informatie.
Om een kapvergunning aan te vragen, geeft u door:
- wat voor soort boom het is (bijvoorbeeld een eik of een kastanje)
- hoe groot de boom is
- waar de boom staat (adres)
- uw reden om te willen kappen
- eventueel schriftelijke toestemming van de eigenaar van de boom
Anderen kunnen bezwaar maken tegen de kap van een boom. Zorg daarom voor toestemming van uw buren.
Termijn
De beslissing over een gewone omgevingsvergunning krijgt u binnen 8 weken. Deze termijn mag eenmaal worden verlengd met 6 weken.
Heeft het kappen een groot risico voor de omgeving? Of zijn er schadelijke gevolgen te verwachten voor beschermde planten- en dierensoorten of natuurgebieden? Dan geldt de uitgebreide procedure. De beslistermijn is dan 6 maanden. Deze mag met 6 weken verlengd worden.
Let op! De omgevingsvergunning treedt na 6 weken in werking. Pas daarna mag u de boom kappen.
Bezwaar en beroep
Bij de omgevingsvergunning die de gemeente verleent zijn 2 procedures: een gewone (reguliere) en een uitgebreide procedure.
Bij de gewone procedure maakt u eerst bezwaar bij de gemeente. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank. U kunt tegen de uitspraak van de rechter in hoger beroep gaan. Dit doet u bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Bij de uitgebreide procedure geeft u eerst uw mening over het ontwerpbesluit (zienswijze). Doe dit binnen 6 weken. Daarna kunt u in beroep gaan bij de rechtbank. Ook dan kunt u eventueel nog in hoger beroep gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Is er niet gereageerd binnen de beroepstermijn van 6 weken? Dan is de vergunning definitief.