Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Omgevingsvisie Heerlen

De Omgevingswet schrijft voor dat de gemeente ook een omgevingsvisie heeft die als leidraad dient voor het uitvoeren van de nieuwe wetgeving. Deze omgevingsvisie moet half 2024 klaar zijn. De gemeente Heerlen wil hiervoor samen met inwoners, ondernemers en organisaties in de stad een visie opstellen. Daarom brengen wij eerst in kaart wat inwoners, organisaties en bedrijven belangrijk vinden voor de leefomgeving van Heerlen op de lange termijn. Uw stem en mening is voor ons erg belangrijk.

Welke dromen heeft u voor Heerlen? 

Waar moet de gemeente Heerlen de komende jaren aan werken, qua leefomgeving? Wat moet er veranderen in uw buurt en de stad als geheel? Wij vroegen Heerlenaren naar hun wensen en ideeën voor de toekomst van Heerlen. Benieuwd naar de antwoorden? Dat leest of bekijkt u op deze pagina.  

Bewonersbijeenkomsten omgevingsvisie 2023 

Wij organiseerden 4 bijeenkomsten in verschillende stadsdelen van Heerlen. Tijdens deze bijeenkomsten hebben we gepraat over welke thema’s voorop moeten staan in de omgevingsvisie en wat ideeën van bewoners zijn om de toekomst van Heerlen mooier en beter te maken. 

Deze bijeenkomsten vonden plaats op:  

  • Donderdag 25 mei  - 19.00 - 21.30  - Hoensbroek, Amecitia
  • Donderdag 1 juni    -  19.00 - 21.30 -  Heerlerheide, Corneliushuis
  • Donderdag 8 juni    -  19.00 - 21.30 -  Heerlen-Zuid, Auberge De Rousch
  • Donderdag 15 juni  - 19.00 - 21.30 -  Heerlen-Centrum, De Twee Gezusters

 Lees hieronder de verslagen van de bijeenkomsten:

Enquête 

2602 respondenten hebben de enquête over de omgevingsvisie Heerlen geheel of gedeeltelijk ingevuld. We vroegen inwoners, jong en oud, de online enquête in te vullen. Bekijk de resultaten van de enquête.  

In gesprek met professionals 

Onderdeel van het participatietraject is een bijeenkomst met stakeholders, waarbij professionals met elkaar in gesprek gingen over aandachtspunten in de leefomgeving waaraan de gemeente Heerlen de komende jaren moet werken. Professionals konden aangeven wat er volgens hen moet veranderen in Heerlen en wat voor ideeën zij hebben voor de toekomst van de stad. De centrale vraag van de gesprekken was: wat zijn uw dromen voor Heerlen in de nabije en verre toekomst? De uitkomsten zijn samengevat in het Verslag van participatiebijeenkomst met professionals over de toekomst van de stad. Lees verder in het verslag van de stakeholderbijeenkomst of bekijk de bijlage met de uitkomsten van de Mentimeter-peiling

Meer weten?

  • Lees het plan van aanpak omgevingsvisie Heerlen (download PDF) dat de gemeenteraad van Heerlen op 19 oktober  2022 heeft vastgesteld.
  • Bekijk de routekaart voor een precieze tijdsplanning (download PDF).

Video 

In verschillende wijken hebben wij interviews gehouden met mensen op straat over toekomstdromen voor Heerlen. Bekijk wat uw mede-Heerlenaren zeggen over onze stad:  

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.