Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk

Hebben u en uw partner nu een geregistreerd partnerschap? En wilt u samen een huwelijk sluiten? Dan kunt u uw geregistreerd partnerschap laten omzetten in een huwelijk. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt een nieuwe akte. Hierdoor eindigt uw geregistreerd partnerschap en begint uw huwelijk. U bent na de omzetting officieel getrouwd.

Let op: niet alle landen erkennen de omzettingsakte als een huwelijksakte. Vraagt u dit na bij de overheid van het land. 

Alleen als u een afspraak heeft, kunt u langskomen bij de gemeente. Vanwege het coronavirus willen we het aantal bezoekers bij de gemeente beperken.

Om een geregistreerd partnerschap om te zetten in een huwelijk, ondertekent u de akte van omzetting. De omzettingsakte is het bewijs van het huwelijk. Op het moment dat u de akte ondertekent, is het partnerschap omgezet in een huwelijk. De akte van omzetting wordt opgenomen in het register van huwelijken.

U kunt vragen om een ceremonie (bijvoorbeeld in de trouwzaal). Daarbij zijn geen getuigen nodig en u hoeft geen jawoord te geven. Wel worden er kosten in rekening gebracht.

Voor de kinderen die geboren zijn vóór de omzetting, verandert er niets. De omzetting heeft misschien wel gevolgen voor uw vermogen. Daarvoor moet u naar een notaris.

Het omzetten kost € 48,30 (2022)
Wilt u een ceremonie? Dan zijn de kosten hetzelfde als bij een huwelijk.

Zo vraagt u omzetting van het geregistreerd partnerschap in een huwelijk aan:

  • Maak een afspraak bij de gemeente.
  • Ga samen naar de gemeente.
  • U neemt mee:
    • uw geldige identiteitsbewijs
    • het afschrift van de akte van geregistreerd partnerschap
    • een geboorteakte, als naamswijziging heeft plaatsgevonden

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.