Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Hulp bij energiekosten

Onze energierekening schiet omhoog en dat brengt in de huidige tijd veel zorgen met zich mee. Gelukkig is er ook voor ondernemers hulp beschikbaar.

Wettelijke regelingen

Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK)

Landelijk komt er een regeling voor mkb-ondernemers waarvan de energiekosten een relatief groot deel uitmaken van de totale kosten. Dit is de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb; oftewel de TEK-regeling. De TEK-regeling biedt een tijdelijke tegemoetkoming voor mkb-ondernemingen waarvan de energiekosten minimaal 7% uitmaken van de totale omzet. Met behulp van deze tegemoetkoming krijgt u als energie-intensieve mkb’er meer adem om uw bedrijfsmodel toekomstbestendig te maken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaat deze regeling uitvoeren. De TEK-regeling is nog niet open. Aanvragen kan naar verwachting in het 1e kwartaal van 2023. De precieze datum wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt op de website van RVO.

Liquiditeitsverstrekking en verduurzaming

Het kabinet wil bedrijven helpen met liquiditeitsverstrekking en verduurzaming zodat zij beter zijn voorbereid op de toekomst. Dit wil het kabinet doen door extra geld beschikbaar te stellen voor diverse ‘groene’ aftrekposten. Dat geeft mkb’ers de ruimte zich aan te passen aan de huidige situatie. Het budget voor de energie-investeringsaftrek (EIA), de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de willekeurige afschrijving milieu investeringen (VAMIL) wordt verhoogd met 150 miljoen euro. Zo stimuleert het kabinet verduurzaming en wordt de energieafhankelijkheid van bedrijven kleiner.

Borgstelling MKB-Kredieten Groen

Het kabinet komt met de Borgstelling MKB-Kredieten Groen (BMKB-Groen) om ondernemers te helpen hun onderneming te verduurzamen. Door hierin te investeren, verlagen mkb'ers hun vaak sterk gestegen energiekosten. Ondernemers kunnen, afhankelijk van hun financier, sinds 7 november 2022 gebruikmaken van deze regeling. In totaal is er 200 miljoen euro beschikbaar. Meer informatie hierover vindt u op Borgstelling MKB-kredieten.

 

Gemeentelijke regelingen

Tegemoetkoming energiekosten voor Heerlense ondernemers in nood

Ondernemers die in financiële nood zitten door de gestegen energietarieven kunnen vanaf 2 januari 2023 een eenmalige tegemoetkoming van maximaal € 5.000,- aanvragen. De gemeente Heerlen wil zo MKB-ondernemers helpen die niet in aanmerking komen voor de TEK-regeling van de rijksoverheid waarbij minimaal 7% van de omzet uit energiekosten moet bestaan. Aanvragen van de tegemoetkoming kan hier

Zelfstandigenloket

Het Zelfstandigenloket van de Gemeente Heerlen is er voor ondernemers die in tijdelijke financiële problemen verkeren. Wat houdt dit in en waar kunt u terecht met uw vragen? Meer informatie hierover vindt u op deze pagina: Zelfstandigenloket

 

Prijsplafond

Het prijsplafond zal gelden voor alle kleinverbruikers. Naast huishoudens gaat het om zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine mkb. Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief verlaagd tot € 0,40 per KWh en het maximale verbruik verhoogd tot 2.900 kWh. Voor het energieverbruik boven het plafond betalen huishoudens en andere kleinverbruikers het tarief zoals opgenomen in het energiecontract. Meer informatie hierover vindt u op de website van de KvK.

Bent u bewoner?

Ook dan helpen we bij een hoge energierekening. Ga daarvoor naar de pagina hulp bij energiekosten voor inwoners.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.