Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Ondersteuning voor mantelzorger aanvragen

Een mantelzorger zorgt voor een familielid, vriend of buur. Het geven van deze zorg kan zwaar zijn. Als mantelzorger kunt u ondersteuning krijgen. Neem contact op met het Steunpunt voor Mantelzorgers Parkstad Limburg of meldt u bij het sociale buurtteam.

Misschien zijn er voorzieningen in de buurt waar u gebruik van kunt maken. Bijvoorbeeld dat u hulp krijgt van een vrijwilliger. Of dat de persoon voor wie u zorgt, gebruik gaat maken van een maaltijdservice, zodat u niet meer elke dag hoeft te koken. Ook kan het helpen als u met andere mantelzorgers kunt praten en ervaringen kunt delen.

Komt u er zelf niet uit? Dan kunt u ook met dit soort vragen terecht bij het sociaal buurtteam bij u in de buurt. U krijgt dan uitleg, advies of hulp. Een medewerker van het sociaal buurtteam onderzoekt samen met u wat uw hulpvraag is. Wat kunt u zelf doen? En wat kan uw omgeving voor u doen? Ook bekijkt deze medewerker met u op welke gebieden eventueel professionele hulp nodig is. 

De gemeente kan om een eigen bijdrage vragen. Lees meer over de eigen bijdrage op de website van het CAK.

Zo meldt u uw hulpvraag bij de gemeente:

 • Neem contact op met de gemeente. Dit mag u zelf doen, maar iemand anders mag dat ook voor u doen.
 • De gemeente maakt met u een afspraak voor een gesprek. Bij dit gesprek mag iemand anders aanwezig zijn. Bijvoorbeeld uw partner of een cliëntondersteuner.
 • Tijdens het gesprek bespreekt u uw hulpvraag met de gemeente. U bespreekt de volgende zaken:
  • Wat kunt u nog zelf?
  • Wat kunnen mensen in uw omgeving voor u doen?
  • Zijn er gemeentelijke voorzieningen die uw probleem kunnen oplossen?
 • Na het gesprek schrijft de gemeente een plan van aanpak.
 • Staat in het plan dat u een maatwerkvoorziening nodig heeft? Dan kunt u een aanvraag doen bij de gemeente. Het is soms mogelijk om een maatwerkvoorziening als persoonsgebonden budget te ontvangen.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.