Ontheffing winkeltijdenwet

Zie op onze website de informatie over de openingstijden van winkels  Wilt u langer open zijn, dan heeft u een ontheffing nodig.

Wilt u een avondwinkel openen? Vraag dan een ontheffing aan bij de gemeente.

Regel dit meteen online

Meer informatie? Klik hieronder op het onderwerp dat u zoekt.

Meer informatie

Bent u winkelier en wilt u uw zaak buiten de normale openingstijden openen? Dan kunt u een ontheffing aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als u een avondwinkel wilt beginnen of als u een incidentele nachtelijke openstelling wilt hebben.

Incidentele nachtelijke openstelling

In sommige branches is het gebruikelijk of wenselijk om de lancering van een nieuw product om 24.00 uur 's nachts te laten plaatsvinden. Vaak gaat het om games, maar soms ook om boeken of elektronica. Voor zo'n opening moet u een ontheffing. Meestal gaat het om een ontheffing voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld van 24.00 tot 1.00 uur.

Avondwinkel of nachtwinkel

Een avond- of nachtwinkel is langer open dan de wettelijke sluitingstijd van 22.00 uur. Voor zo'n avond- of nachtwinkel is een ontheffing nodig. Of een ondernemer zo'n ontheffing krijgt, is afhankelijk van veel verschillende criteria. Zo moet de locatie van de winkel goed bereikbaar zijn voor auto's en moeten er voldoende parkeerplaatsen zijn.

De gemeente kan een ontheffing weigeren. Bijvoorbeeld als de woon- of leefsituatie, de veiligheid of de openbare orde in de omgeving van de winkel op ontoelaatbare wijze nadelig gaat beïnvloeden.

Regel dit meteen online

Kosten

Tarieven 2020

  • €   46,85 - aanvraag ontheffing
  • €   93,35 - het wijzigen van een ontheffing
  • € 558,85 - een structurele ontheffing

Regel dit meteen online

Doen of meenemen

Geef in het aanvraagformulier op:

  • wat u wilt verkopen
  • wat de openingstijden zijn
  • hoe u eventuele overlast denkt te gaan beperken
  • voor een avondwinkel ook: waarom u denkt dat de locatie geschikt is voor een avondwinkel. Het is belangrijk dat u een goede onderbouwing van uw plan toevoegt.

Regel dit meteen online

Termijn

De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen.

Regel dit meteen online

Bezwaar en beroep

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.