Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

8. Openbare ruimte Romeins Kwartier


Zoals vanouds is het nooit stil in Romeins Heerlen: het borrelt er en het bruist. We werken aan de toekomst van dit stuk binnenstad met onder meer het nieuwe stadskantoor met stadstuinen én de herinrichting van straten en pleinen.

Het Romeins Kwartier komt steeds meer tot leven dankzij het nieuwe Stadskantoor en de – toekomstige – musea: Mijnmuseum, de Vondst en Romeins Museum. Maar niet alleen de gebouwen maken de stad, het zijn vooral de mensen die moeten genieten van een prettig bezoek aan het centrum. En dus krijgt ook de openbare ruimte van het Romeins Kwartier een flinke make-over en worden delen voetgangersgebied. Op dinsdag 16 november stelde het college een aantal ontwerpen voor de openbare ruimte vast. Het gaat daarbij om de Coriovallumstraat-West, Dr. Poelsstraat en het Raadhuisplein. Daarnaast is er groen licht voor een aantal verkeersmaatregelen in het centrum.

Op het kruispunt van twee Romeinse wegen en tussen twee beekdalen ligt het hedendaagse Romeins Kwartier Heerlen. Hier ligt de oorsprong van Heerlen. De stad wil die geschiedenis meer zichtbaar maken, ook in het straatbeeld. Daarbij is het belangrijk dat bezoekers ongedwongen kunnen rondkijken en wandelen, zonder hinder van verkeer.

Wat gaat er zoal gebeuren?

Het Raadhuisplein krijgt twee grote, unieke en stoere elementen: ‘Forum’ en ‘Amfitheater’, namen die naar de Romeinse tijd verwijzen. Het Forum zal een verborgen archeologische kluis bevatten met schatten van Heerlen. Ook komen er waterelementen, een grote solitaire accentboom en is er speciale aandacht voor subtiele verlichting.

De Coriovallumstraat-West wordt een ruimte om te verblijven en wordt daarom ingericht als een erfgebied met soorten groen met een Romeinse oorsprong en water. Maar ook elementen, zoals bankjes of prullenbakken, die doen terugdenken aan het Romeins verleden.

Een deel van de Dr. Poelsstraat en Geleenstraat wordt voetgangersgebied met uitzondering van laden en lossen en ontheffingen. De kortparkeerplaatsen en taxistandplaats wordt verplaatst. Zo kunnen de mensen in de stad meer genieten van de nieuwe pleintjes en straatjes.

Ook komt er op het Raadhuisplein en in de Coriovallumstraat nieuwe bestrating die bestaat uit gebakken klei in warme, zachte tinten verwijzend naar het Romeins verleden.

--> 2 december 2021: onjuist in De Limburger <--
In De Limburger verscheen vandaag een mooi en uitgebreid artikel over al onze plannen. Er stond echter een onjuistheid in. Er komt in de Coriovallumsraat -West géén eenrichtingsverkeer. Voor de herinrichting en de verkeerssituatie van de Coriovallumstraat is het namelijk niet noodzakelijk om éénrichtingsverkeer in te voeren. Dit is uit nader onderzoek gebleken. Ook kon het voorstel op weinig draagvlak bij de omwonenden en ondernemers rekenen.

De komende jaren werken we hard om de binnenstad van Heerlen veel leuker, leefbaarder en aantrekkelijker te maken. Dit project is slechts één onderdeel van de vernieuwing van ons centrum. Kijk op www.heerlen.nl/centrum voor een overzicht van alle projecten.

Kijk hier voor de ontwerpen:

Nieuws

Nieuwsbrief rioolwerkzaamheden Coriovallumstraat

De gemeente Heerlen gaat het westelijk deel van de Coriovallumstraat opnieuw inrichten. Het gaat om het deel tussen de rotonde op de Kruisstraat tot aan de tuinen van ABP/APG en de Brightlands Campus.

Nieuwsbrief rioolwerkzaamheden Dr. Poelsstraat

Graag informeren wij u over de komende werkzaamheden in de Doctor Poelsstraat (het deel van de Doctor Poelsstraat dat grenst aan de Geleenstraat) die vanaf dinsdag 30 november 2021 plaatsvinden.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.