Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Opvang Oekraïense vluchtelingen in Huize de Berg start uiterlijk eind juni

Onlangs werd bekend dat de gemeente Heerlen Oekraïense vluchtelingen gaat opvangen in het kloostercomplex Huize de Berg in Heerlen. Twee vleugels van het gebouw zouden per 1 juni voor 12 maanden de slaap- en verblijfplaats zijn voor maximaal 150 vrouwen en kinderen, die vanaf die datum gefaseerd in kleine groepen zouden arriveren. Praktisch gezien lukt het echter nét niet om de locatie per 1 juni a.s. gereed te hebben voor de eerste fase van de opvang. Vandaar dat de gemeente de komst van de eerste vluchtelingen iets uitstelt, tot maximaal eind juni.

Nadat op 11 mei overeenstemming was bereikt met de verhuurder was in eerste instantie de inschatting dat alle voorbereidingen met stevige inspanning vóór 1 juni 2022 afgerond zouden kunnen zijn. Alhoewel alle betrokken partijen daarna meteen aan de slag zijn gegaan bleek deze planning nét iets te krap. Inmiddels is er wel al veel gebeurd: er zijn meubels gereserveerd, is er beschikking over bedden en toebehoren en er zijn vrijwilligers geworven. Ook zijn de voorbereidingen getroffen om voorwaarden te creëren die voor een prettige ontvangst en verder verblijf zorgen, zoals eerste benodigdheden en een invulling van de dag.

Echter, het operationaliseren van technische zaken, schilderen, poetsen, verbouwen, voorzieningen (wifi, wassen/drogen, speeltoestellen voor kinderen etc.) blijkt simpelweg iets meer tijd te kosten. Ook is het nodig om te voldoen aan bepaalde noodzakelijke wet- en regelgeving zoals bijvoorbeeld omtrent brandveiligheid. Burgemeester Wever: “Vanzelfsprekend is het niet fijn dat alle voorbereidingen iets later klaar zijn. Maar het is wel belangrijk dat alles goed geregeld is. Neem bijvoorbeeld brandveiligheid, dat is zowel voor de huidige bewoners, als het gebouw, als de vluchtelingen van groot belang om goed geregeld te hebben. Niet voor niets hebben wij steeds aangegeven dat veiligheid en enige comfort cruciaal zijn voor langdurige opvang wat ons betreft.”

Welkom door brugklassen Bernardinuscollege

Veel Heerlenaren voelen zich betrokken bij de Oekraïense vluchtelingen. Tijdens de informatiebijeenkomst maandagavond 16 mei jl. bleek dat nogmaals. Burgemeester Wever: “We hadden zo’n 800 omwonenden geïnformeerd over de komende opvang en tegelijkertijd uitgenodigd om op die avond onder het genot van koffie en vlaai alle vragen te stellen die men maar wilde en wellicht zorgen te delen als nodig. Het deed mij deugd te merken dat er zo’n 100 mensen aanwezig waren, met allemaal een bijzonder positieve insteek ten aanzien van de opvang. Er was een groot gevoel van saamhorigheid om iets voor de Oekraïners te betekenen.”

Ook het Bernardinuscollege voelt zich betrokken bij de vluchtelingen. De drie brugklassen die het college rijk is hebben de afgelopen periode gezamenlijk een groot aantal tekeningen gemaakt ter verwelkoming van de Oekraïners in Huize de Berg. Gisteren ging een delegatie van de scholieren naar Huize de Berg om deze tekeningen persoonlijk in twee vleugels waar de vluchtelingen komen op te hangen. De scholieren willen de Oekraïners zo een hart onder de riem steken en ervoor zorgen dat ze zich thuis voelen door de opgefleurde ruimtes!

De gemeente heeft de omwonenden van Huize de Berg evenals de huidige bewoners inmiddels geïnformeerd over deze korte vertraging.

Datum nieuwsbericht

1 juni 2022

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.