De herinrichting van het mijnspoor

22 juni 2018 We werken aan de herinrichting van het gebied rondom het oude mijnspoor, tot een route waar in de toekomst gefietst, gewandeld en geskatet kan worden.

Herinrichting

Het oude spoor dat van Nuth, via Hoensbroek, naar Brunssum loopt, werd vroeger gebruikt om de steenkool uit de Limburgse mijnen te vervoeren. Na de mijnsluiting in 1973 werden alle sporen van het verleden uitgewist. Nu werken we aan de herinrichting van het gebied tot een route door het vroegere mijngebied waar in de toekomst gefietst, gewandeld en geskate kan worden.

Mijnspoorzoeker

Een grote groep bewoners en architect Maurer, de gemeente Heerlen en Stadsregio Parkstad hebben in 2013 een aantal erg originele en leuke ideeën bedacht. Benieuwd? U vindt de verzameling ideeën op de website www.mijnspoorzoeker.nl.

Ontwerp en uitvoering mijnspoorroute

De gemeente Heerlen werkt op dit moment samen met de gemeente Nuth en Brunssum aan het eerste deel van het ontwerp voor de inrichting. Voor een deel bestaat die uit de ideeën die in 2013 zijn verzameld. En je kunt nu al ervaren wat de mijnspoorroute voor langzaam verkeer inhoudt op de proefstrook die is aangelegd tussen de tunnel op de Akerstraat en de Platostraat in Brunssum.

Samenwerking

Het mijnspoor maakt op den duur deel uit een route voor langzaam verkeer van in totaal 26 kilometer. De Provincie Limburg, de gemeenten Heerlen, Nuth, Brunssum, Landgraaf, Kerkrade, Schinnen, Simpelveld en IBA Parkstad zetten daar gezamenlijk de schouders onder. Het traject begint in Schinnen en eindigt in Bocholtz bij de grensovergang. De mooiste locaties in de regio worden met elkaar verbonden: groene plekken, bezienswaardigheden en toeristische attracties. Dé manier om mensen te ontmoeten en te genieten van de mooie landschappen in Parkstad.

Op de hoogte blijven?

De ontwikkelingen en werkzaamheden rondom de herinrichting van het mijnspoor vindt u op deze website. In het najaar organiseren we voor bewoners en geïnteresseerden informatiebijeenkomsten.

Mijnspoor