Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Reizen met kinderen

Als u met uw kinderen naar het buitenland reist, hebben zij ook een eigen identiteitskaart of paspoort nodig. Er zijn landen die om een verklaring vragen waarin staat dat u echt de ouder of voogd bent. Vraag dit na bij de ambassade of het consulaat van het land waar u heen reist. Reist uw kind met iemand anders naar het buitenland? Soms heeft u een toestemmingsverklaring van de ouders nodig.

 

Als u met uw kinderen naar het buitenland reist, hebben zij een eigen identiteitskaart of paspoort nodig. Het maakt niet uit hoe oud uw kind is.

Heeft u een andere achternaam dan uw kind? En gaat u alleen met uw kind op reis? Bij de grens controleert de Koninklijke Marechaussee of u de ouder of de voogd bent. Reist u binnen het Schengengebied (de meeste Europese landen)? Dan is er geen grenscontrole.

Er zijn landen die om een verklaring vragen waarin staat dat u echt de ouder of voogd bent. Vraag dit na bij de ambassade of het consulaat van het land waar u heen reist. Deze verklaring kan bijvoorbeeld een afschrift van de geboorteakte van uw kind zijn. Maar ook een internationaal uittreksel van uw kind uit de basisregistratie personen (BRP).

Reist uw kind met iemand anders naar het buitenland? Bijvoorbeeld een familielid? Er zijn landen die een toestemmingsverklaring van de ouders vragen. Controleer dit bij de ambassade of het consulaat van het land waar u heen reist.

Een BRP uittreksel met gezagsinformatie biedt oplossing voor alleenreizende ouder met kind.
Alleenreizende ouders met minderjarige kinderen kunnen met het uittreksel makkelijk aantonen wie het gezag heeft over het kind. Dit voorkomt problemen bij paspoortcontroles.

Tarief 2023

  • € 11,95 voor een online aangevraagd uittreksel BRP
  • € 19,00 voor een aan de balie aangevraagd uittreksel BRP
  • € 15,70 voor een uittreksel van een geboorteakte

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.