Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Belevingsconcept Romeins Kwartier

In het Romeins Kwartier ontdek je Romeins Heerlen anno nu. Je bewondert de indrukwekkende archeologie, maar proeft ook de moderne sporen van het eeuwenoude erfgoed: liefde voor kunst, handel, ambacht, en architectuur. Met de Romeinse pluktuin in de tuin van archeologisch centrum De Vondst als eetbaar voorbeeld.

De rijke Romeinse geschiedenis moet in dit gebied weer te voelen en te beleven zijn in musea én in het straatbeeld. Bewoners en ondernemers krijgen de ruimte om initiatieven uit te voeren. Ook worden experimenten aangemoedigd.

Belevingsconcept Romeins Kwartier

Daarnaast wordt samen met Maurer United Architects het Romeinse verleden tastbaar en herkenbaar gemaakt. Van ingrepen in de openbare ruimte, tot de invulling van leegstaande panden met erfgoedprojecten. Dit moet verbonden worden met de herontwikkeling van het Thermenmuseum, de positionering van het Centrum voor Archeologie in Limburg, De Vondst, en de geplande vestiging van het Nederlands Mijnmuseum in het gebied. Zo ontstaat een nieuw Museumkwartier in het centrum.

Voel en beleef het Romeins kwartier op de nieuwe website van het gebied.

Ook IBA Parkstad geeft een kijkje in het vernieuwde Romeins Kwartier. Bekijk het via: https://www.iba-parkstad.nl/projecten/romeins-kwartier/

mural Pichi Avo bij Quattro bios

Wat is het Romeins Kwartier?

Het Romeins Kwartier is globaal het gebied rondom het Thermenmuseum, Tempsplein, het centrum voor archeologie in Limburg De Vondst, het stadhuis, Quatro Cinema en Luciushof. De gemeente Heerlen werkt samen met IBA en Parkstad Limburg aan het zichtbaar maken van de Romeinse geschiedenis in dit gebied.


Wat speelt er?

Onthulling van het paneel door oa wethouder Cultureel Erfgoed (Jordy Clemens)
Nieuwe hotspot zichtbaar: Romeinse kelder

Om precies te zijn bij Coriovallumstraat nr. 17. Onder dit gebouw liggen de resten van een kelder uit de Romeinse tijd die in 1952 zijn ontdekt door archeologen.

Park Urbana bij De Vondst
Park Urbana op binnenplein De Vondst

Op het binnenplein van De Vondst is tot eind januari het kunstwerk Park Urbana van Krijn de Koning te zien. Het is te bereiken via de grote poort tussen het Koopmanshuys en De Vondst, Raadhuisplein 18-20.

romeins kwartier
Filmpje aanpak Romeins Kwartier

Bekijk het filmpje over onze aanpak in het Romeins Kwartier.

straatnaambordje met aanduiding Romeins Kwartier bij het stadhuis van Peutz
Nu overal in het Romeins Kwartier: straatnaambordjes

U kunt nu op straatnaambordjes zien of u in het Romeins Kwartier bent. Het idee om dit via de bordjes duidelijk te maken komt van buurtbewoners zelf. In het gebied zijn belangrijke 'hotspots' uit de Romeinse tijd te vinden.

straatnamenbordje Romeins Kwartier
Idee van bewoners: straatnamenbordje

Buurtcomité Tempsplein bood het eerste straatnaambord 'Tempsplein - Romeins Kwartier' aan.


Zie ook

Romeins kwartier
IBA en Romeins Kwartier

Samen met gemeente Heerlen heeft IBA het archeologisch depot van Provincie Limburg De Vondst laten landen in de voormalige bibliotheek van Heerlen.

Geschiedenis van Heerlen
Geschiedenis van Heerlen

Heerlen begint als Coriovallum, met de komst van de Romeinen en ontwikkelt zich in de 20e eeuw tot een echte mijnstad.

De vondst
De Vondst

Ontdek het proces van vondst tot vitrine. Bij de Vondst kun je alles horen, zien en beleven op het gebied van de Limburgse archeologie

Thermenmuseum
Het Thermenmuseum

Dit Romeins archeologisch museum vertelt het verhaal van Romeins Heerlen en Romeins Zuid-Limburg. De gevarieerde collectie bestaat uit voorwerpen uit en rondom Coriovallum: de Romeinse stad die onder Heerlen ligt.


Resultaten

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.