In het centrum van Heerlen herinnert weinig meer aan de Romeinse nederzetting in Heerlen, behalve een verscholen badhuis (het Thermenmuseum). Wij willen dit Romeinse verleden weer zichtbaar maken in het Romeins Kwartier. Dit willen we samen met bewoners en ondernemers in het gebied gaan doen.
De rijke Romeinse geschiedenis moet in dit gebied weer te voelen en te beleven zijn in musea én in het straatbeeld. Bewoners en ondernemers krijgen de ruimte om initiatieven uit te voeren. Ook worden experimenten aangemoedigd.
Daarnaast wordt samen met Maurer United Architects en Studio Stad het Romeinse verleden tastbaar en herkenbaar gemaakt. Van ingrepen in de openbare ruimte, tot de invulling van leegstaande panden met erfgoedprojecten. Dit moet verbonden worden met de herontwikkeling van het Thermenmuseum, de positionering van het Centrum voor Archeologie in Limburg, De Vondst, en de geplande vestiging van het Nederlands Mijnmuseum in het gebied. Zo ontstaat een nieuw Museumkwartier in het centrum.
Voel en beleef het Romeins kwartier op de nieuwe website van het gebied.
Het Romeins Kwartier is globaal het gebied rondom het Thermenmuseum, Tempsplein, het centrum voor archeologie in Limburg De Vondst, het stadhuis, Quatro Cinema en Luciushof. De gemeente Heerlen werkt samen met IBA en Parkstad Limburg aan het zichtbaar maken van de Romeinse geschiedenis in dit gebied.
Om precies te zijn bij Coriovallumstraat nr. 17. Onder dit gebouw liggen de resten van een kelder uit de Romeinse tijd die in 1952 zijn ontdekt door archeologen.
Op het binnenplein van De Vondst is tot eind januari het kunstwerk Park Urbana van Krijn de Koning te zien. Het is te bereiken via de grote poort tussen het Koopmanshuys en De Vondst, Raadhuisplein 18-20.
U kunt nu op straatnaambordjes zien of u in het Romeins Kwartier bent. Het idee om dit via de bordjes duidelijk te maken komt van buurtbewoners zelf. In het gebied zijn belangrijke 'hotspots' uit de Romeinse tijd te vinden.
Buurtcomité Tempsplein bood het eerste straatnaambord 'Tempsplein - Romeins Kwartier' aan.
Samen met gemeente Heerlen heeft IBA het archeologisch depot van Provincie Limburg De Vondst laten landen in de voormalige bibliotheek van Heerlen.
Heerlen begint als Coriovallum, met de komst van de Romeinen en ontwikkelt zich in de 20e eeuw tot een echte mijnstad.
De ambitie om het Romeins verleden zichtbaar te maken is vastgelegd in het bidboek Urban Heerlen.
Ontdek het proces van vondst tot vitrine. Bij de Vondst kun je alles horen, zien en beleven op het gebied van de Limburgse archeologie
Dit Romeins archeologisch museum vertelt het verhaal van Romeins Heerlen en Romeins Zuid-Limburg. De gevarieerde collectie bestaat uit voorwerpen uit en rondom Coriovallum: de Romeinse stad die onder Heerlen ligt.
Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.