Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Rondje Groeves

De gemeente wil samen met IBA Parkstad een nieuwe recreatieve fietsroute aanleggen die zicht biedt op ons bijzonder zilverzandgebied. Een gebied dat nu voor fietsers niet toegankelijk is, terwijl het zo mooi is en zo’n rijke historie laat zien. De route verbindt de zilverzandgroeve Vrieheide van Beaujean/Quadvlieg en de groeve van Sibelco. U komt langs de entree van de Brunssummerheide met het informatiepunt. En de route kruist op twee punten de (boven)regionale fietsverbinding Leisure Lane. Op die manier kunt u ook gemakkelijk weer andere mooie fietsroutes bereiken.

Prachtige zichtlijnen en uitkijkpunten

Binnen het Rondje Groeves zijn een aantal bijzondere uitkijkpunten gepland bij de Sibelcogroeve en de Groeve Vrieheide. Waar de Leisure Lane en Rondje Groeves samenkomen maakt een Point Of Interest onderdeel uit van beide tracés: de ‘Zilverduintuin’ naar een ontwerp van Piet Oudolf/Lola Landscape Architects. Het wordt een bijzonder uitkijkpunt aan de voet van de monumentale zwarte mijnsteenberg met prachtig uitzicht over de witte Sibelcogroeve.

Update oktober 2021

Start werk

De planning is dat het werk in het 1e half jaar van 2022 zal starten.

Start project

Begin 2021 is het project gestart en op deze pagina houden we u op de hoogte van alle ontwikkelingen. Hieronder vindt u het definitief ontwerp van de route. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de projectleider Joep van Wijk via e-mail: rondje-groeves@heerlen.nl. Of via telefoonnummer 045-5605040. We horen het graag! Na de zomer 2021 hopen we vervolgens met de uitvoering te starten.

Zie de bijlage voor een kaart met het tracé rondje groeves augustus 2021(download pdf).

Tevens zijn hier een aantal ontwerptekeningen te zien.

Hieronder alvast een animatie van het uitkijkpunt op de Unolaan (groeve Beaujean).

Foto van het Groevegebied in Heerlen

Rijke historie

De regio Parkstad kent een rijke historie van mijnbouw, zowel boven- als ondergronds. Sinds begin 20e eeuw vindt in de streek zilverzandwinning plaats. Groeves die de komende jaren een duurzame herbestemming krijgen. Het project Rondje Groeves ontsluit het groevengebied en laat fietsers de transitie van het gebied van dichtbij ervaren.

Datum nieuwsbericht

7 oktober 2021

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.