Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Rondje Groeves

De gemeente wil samen met IBA Parkstad een nieuwe recreatieve fietsroute aanleggen die zicht biedt op ons bijzonder zilverzandgebied. Een gebied dat nu voor fietsers niet toegankelijk is, terwijl het zo mooi is en zo’n rijke historie laat zien. De route verbindt de zilverzandgroeve Vrieheide van Beaujean/Quaedvlieg en de groeve van Sibelco. U komt langs de entree van de Brunssummerheide met het informatiepunt. En de route kruist op twee punten de (boven)regionale fietsverbinding Leisure Lane. Op die manier kunt u ook gemakkelijk weer andere mooie fietsroutes bereiken. De planning is dat het werk in het 1e half jaar van 2022 start.

Een stap dichter bij het realiseren van recreatieve fietsroute Rondje Groeves

Vrijdag 2 december werd een spectaculair uitkijkpunt geplaatst, genaamd ‘de transportband’, (download PDF) als onderdeel van het project Rondje Groeves. Deze nieuwe recreatieve fietsroute biedt zicht op ons bijzondere delfstofgebied van zilverzand, bruinkool en steenkool. Een gebied dat nu voor fietsers niet toegankelijk is, terwijl het zo mooi is en onze rijke historie laat zien. Door Rondje Groeves worden het voormalig terrein van de Oranje Nassaumijn IV Heksenberg en de groeves van Sibelco en Quaedvlieg-Beaujean verbonden met Heerlen-Noord en de rest van de regio.

Bijzondere bruglocatie

Op 31 oktober werd de brug al ingehangen bij de Bruinkoolweg, op een bijzondere locatie uit de geschiedenis van het mijnverleden. Vroeger was hier een spoorverbinding voor kolenvervoer tussen de Oranje Nassaumijn IV Heksenberg en de Oranje Nassaumijn III Heerlerheide. De komende weken wordt het fietspad over de brug aangelegd.

Wethouder Marco Peters: “Mooi dat we op deze bijzondere plek de verbinding hebben kunnen herstellen en weer een stap dichter bij het realiseren van de recreatieve route zijn. Zo kunnen fietsers de transitie van de groeves, die de komende jaren een duurzame herbestemming krijgen, van dichtbij ervaren. Het uitkijkpunt ‘de transportband’ biedt een prachtig uitzicht. Helemaal bijzonder is dat we hier een historisch werktuig hergebruiken. De transportband was vroeger namelijk het ultieme werktuig in de groeve. Dat we het terug kunnen brengen in het gebied om op deze wijze te genieten van het uitzicht is uniek.’’

Uniek uitzicht

Binnen het Rondje Groeves zijn uitkijkpunten gepland bij de Sibelcogroeve en de Groeve Vrieheide. Met uitkijkpunten krijgen de wandelaars en fietsers een spectaculair zicht op het groevegebied. Het Rondje Groeves maakt het mogelijk de verandering van het gebied van dichtbij te ervaren en laat eveneens de rijke historie van mijnbouw en delfstoffenwinning zien. De route kruist op twee punten ook de Parkstadroute. Deze route realiseert een langzaamverkeerver-binding over een lengte van zo’n 33 km tussen Beekdaelen en Simpelveld. Het is meer dan een ‘gewoon’ fiets- of wandelpad, het is een attractie op zichzelf. Het is een aantrekkelijk pad door de hele regio en omzoomd door bermen, waarmee je het landschap en de cultuur in de regio kunt beleven. De Parkstadroute is recreatief, maar heeft ook praktische voordelen voor mensen die op de fiets naar het werk, naar familie of naar huis gaan.

Bijzonder cultureel erfgoed

Rondje Groeves is een sleutelproject van de Internationale Bau Ausstellung (IBA). Daarbij gaat het om een vernieuwend bouwkundig project, om de (economische) structuur van Parkstad te versterken. Met dit project komt de doelstelling van IBA om een vliegwiel te zijn ruimschoots naar voren. De Gemeente Heerlen krijgt ook ondersteu-ning van Provincie Limburg en Stadsregio Parkstad. Men kan op deze wijze de potentie van het gebied laten zien en opent de deur voor een nieuwe stuk landschap dat ongekend is.

Prachtige zichtlijnen en uitkijkpunten

Binnen het Rondje Groeves zijn een aantal bijzondere uitkijkpunten gepland bij de Sibelcogroeve en de Groeve Vrieheide. Waar de Parkstadroute en Rondje Groeves samenkomen maakt een uitkijkpunt onderdeel uit van beide tracés: de ‘Zilverduintuin’ naar een ontwerp van Bureau Verbeek. Het wordt een bijzonder uitkijkpunt aan de voet van de monumentale zwarte mijnsteenberg met prachtig uitzicht over de witte Sibelcogroeve.

Stand van zaken september 2022

Start 2e fase

Brug over de Bruinkoolweg

De aannemer is gestart met het bouwrijp maken van de locatie. Daarna zal de fundering en de brug worden aangelegd. Deze werkzaamheden duren van september tot aan de kerst 2022. Het fietspad tussen de Schelsberg en de Bruinkoolweg is dan niet meer toegankelijk. Wij adviseren onderstaande route te nemen.


Sibelco Groeve

In de Sibelco groeve wordt 5 september gestart met de aanleg van het nieuwe fietspad.
De spectaculaire uitkijkpunten zullen in oktober tot de kerst worden gebouwd.
We verwachten de groeve in januari open te stellen voor iedereen.

Er hebben een aantal wijzigingen plaatsgevonden bij de ontwerpen van de uitkijkpunten.

Stand van zaken oktober 2021

Start werk

De planning is dat het werk in het 1e half jaar van 2022 start.

Start project

Begin 2021 is het project gestart en op deze pagina houden we u op de hoogte van alle ontwikkelingen. Hieronder vindt u het definitief ontwerp van de route. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de projectleider Joep van Wijk via e-mail: rondje-groeves@heerlen.nl. Of via telefoonnummer 045-5605040. We horen het graag! Na de zomer 2021 hopen we vervolgens met de uitvoering te starten.

Zie de bijlage voor een kaart met het tracé rondje groeves augustus 2021(download pdf).

Tevens zijn hier een aantal ontwerptekeningen te zien.

Hieronder alvast een animatie van het uitkijkpunt op de Unolaan (groeve Beaujean).

Foto van het Groevegebied in Heerlen

Rijke historie

De regio Parkstad kent een rijke historie van mijnbouw, zowel boven- als ondergronds. Sinds begin 20e eeuw vindt in de streek zilverzandwinning plaats. Groeves die de komende jaren een duurzame herbestemming krijgen. Het project Rondje Groeves ontsluit het groevengebied en laat fietsers de transitie van het gebied van dichtbij ervaren.

Datum nieuwsbericht

5 december 2022

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.