De gemeente wil samen met IBA Parkstad een nieuwe recreatieve fietsroute aanleggen die zicht biedt op ons bijzonder zilverzandgebied. Een gebied dat nu voor fietsers niet toegankelijk is, terwijl het zo mooi is en zo’n rijke historie laat zien. De route verbindt de zilverzandgroeve Vrieheide van Beaujean/Quaedvlieg en de groeve van Sibelco. U komt langs de entree van de Brunssummerheide met het informatiepunt. En de route kruist op twee punten de (boven)regionale fietsverbinding Leisure Lane. Op die manier kunt u ook gemakkelijk weer andere mooie fietsroutes bereiken. De planning is dat het werk in het 1e half jaar van 2022 start.
Ontdek dit uniek stukje Parkstad tijdens een heerlijke wandel- of fietsroute! Laat je meevoeren langs 8 indrukwekkende rust- en uitkijkpunten, de mooie natuur en kom meer te weten over de grondstoffen onder je voeten. De route is niet zo heel erg lang, 8 km, en dat is misschien maar goed ook. Dit geeft je onderweg namelijk alle gelegenheid om stil te staan bij de hoogtepunten van deze tocht!
Parkstad Limburg is rijk aan natuurlijke grondstoffen. Naast grind, zand, klei en löss is op verschillende dieptes in de bodem steenkool, bruinkool en zilverzand aanwezig. Vooral in de laatste honderd jaar is daarvan veel gewonnen. Letterlijk heel oostelijk Zuid-Limburg ging hiervoor op de schop! De bulten en gaten in het landschap van Parkstad Limburg laten exact zien waar de diverse grondstoffen zijn of nog steeds worden gewonnen en zijn dus onlosmakelijk verbonden met het industriële erfgoed van de regio.
De uitstraling en vorm van de rust- en uitkijkpunten van Rondje Groeves verwijzen subtiel naar de machines, die bijvoorbeeld nodig waren voor de zilverzandwinning. Bij de bouw is gebruik gemaakt van diverse originele machineonderdelen. Het industriële karakter van de uitkijkpunten vormt daarmee een mooie en blijvende herinnering aan de delfstoffenwinning. Ga je mee?
Om de realisatie van Rondje Groeves te vieren presenteren wij met trots Expeditie Groeves. Op zaterdag 10 juni ontdek je vanaf 11.00 uur het groevegebied en de Brunssummerheide als nooit tevoren! Met een prachtig gratis programma voor jong en oud. Er zijn diverse activiteiten zoals de Rondje Groeves Kidsrun en een pittige Rondje Groeves 5 en 10 km run die dwars door de heide en het groevegebied gaan. Natuurmonumenten neemt je mee op een heuse Expeditie door het gebied, je kan een MTB clinic volgen of gewoon lekker wandelen en fietsen. Ga je mee op ontdekking? Schrijf je in via Expeditie Groeves.
• Rondje Groeves Kidsrun
• 5 km / 10 km run
• Excursie door Natuurmonumenten
• MTB clinic (eigen MTB meenemen)
• Open huis bij Sibelco / visvijver / Hindetuin
Expeditie Groeves wordt georganiseerd door Gemeente Heerlen, het Nationaal Programma Heerlen-
Noord, Heel Heerlen Beweegt, Natuurmonumenten, Visit Zuid-Limburg en IBA Parkstad.
Hier vind je de foto’s van Rondje Groeves .
Hier vind je het programma van de open dag.
Vrijdag 2 december werd een spectaculair uitkijkpunt geplaatst, genaamd ‘de transportband’, (download PDF) als onderdeel van het project Rondje Groeves. Deze nieuwe recreatieve fietsroute biedt zicht op ons bijzondere delfstofgebied van zilverzand, bruinkool en steenkool. Een gebied dat nu voor fietsers niet toegankelijk is, terwijl het zo mooi is en onze rijke historie laat zien. Door Rondje Groeves worden het voormalig terrein van de Oranje Nassaumijn IV Heksenberg en de groeves van Sibelco en Quaedvlieg-Beaujean verbonden met Heerlen-Noord en de rest van de regio.
Op 31 oktober werd de brug al ingehangen bij de Bruinkoolweg, op een bijzondere locatie uit de geschiedenis van het mijnverleden. Vroeger was hier een spoorverbinding voor kolenvervoer tussen de Oranje Nassaumijn IV Heksenberg en de Oranje Nassaumijn III Heerlerheide. De komende weken wordt het fietspad over de brug aangelegd.
Wethouder Marco Peters: “Mooi dat we op deze bijzondere plek de verbinding hebben kunnen herstellen en weer een stap dichter bij het realiseren van de recreatieve route zijn. Zo kunnen fietsers de transitie van de groeves, die de komende jaren een duurzame herbestemming krijgen, van dichtbij ervaren. Het uitkijkpunt ‘de transportband’ biedt een prachtig uitzicht. Helemaal bijzonder is dat we hier een historisch werktuig hergebruiken. De transportband was vroeger namelijk het ultieme werktuig in de groeve. Dat we het terug kunnen brengen in het gebied om op deze wijze te genieten van het uitzicht is uniek.’’
Binnen het Rondje Groeves zijn uitkijkpunten gepland bij de Sibelcogroeve en de Groeve Vrieheide. Met uitkijkpunten krijgen de wandelaars en fietsers een spectaculair zicht op het groevegebied. Het Rondje Groeves maakt het mogelijk de verandering van het gebied van dichtbij te ervaren en laat eveneens de rijke historie van mijnbouw en delfstoffenwinning zien. De route kruist op twee punten ook de Parkstadroute. Deze route realiseert een langzaamverkeerver-binding over een lengte van zo’n 33 km tussen Beekdaelen en Simpelveld. Het is meer dan een ‘gewoon’ fiets- of wandelpad, het is een attractie op zichzelf. Het is een aantrekkelijk pad door de hele regio en omzoomd door bermen, waarmee je het landschap en de cultuur in de regio kunt beleven. De Parkstadroute is recreatief, maar heeft ook praktische voordelen voor mensen die op de fiets naar het werk, naar familie of naar huis gaan.
Rondje Groeves is een sleutelproject van de Internationale Bau Ausstellung (IBA). Daarbij gaat het om een vernieuwend bouwkundig project, om de (economische) structuur van Parkstad te versterken. Met dit project komt de doelstelling van IBA om een vliegwiel te zijn ruimschoots naar voren. De Gemeente Heerlen krijgt ook ondersteu-ning van Provincie Limburg en Stadsregio Parkstad. Men kan op deze wijze de potentie van het gebied laten zien en opent de deur voor een nieuwe stuk landschap dat ongekend is.
Binnen het Rondje Groeves zijn een aantal bijzondere uitkijkpunten gepland bij de Sibelcogroeve en de Groeve Vrieheide. Waar de Parkstadroute en Rondje Groeves samenkomen maakt een uitkijkpunt onderdeel uit van beide tracés: de ‘Zilverduintuin’ naar een ontwerp van Bureau Verbeek. Het wordt een bijzonder uitkijkpunt aan de voet van de monumentale zwarte mijnsteenberg met prachtig uitzicht over de witte Sibelcogroeve.
Brug over de Bruinkoolweg
De aannemer is gestart met het bouwrijp maken van de locatie. Daarna zal de fundering en de brug worden aangelegd. Deze werkzaamheden duren van september tot aan de kerst 2022. Het fietspad tussen de Schelsberg en de Bruinkoolweg is dan niet meer toegankelijk. Wij adviseren onderstaande route te nemen.
Sibelco Groeve
In de Sibelco groeve wordt 5 september gestart met de aanleg van het nieuwe fietspad.
De spectaculaire uitkijkpunten zullen in oktober tot de kerst worden gebouwd.
We verwachten de groeve in januari open te stellen voor iedereen.
Er hebben een aantal wijzigingen plaatsgevonden bij de ontwerpen van de uitkijkpunten.
De planning is dat het werk in het 1e half jaar van 2022 start.
Begin 2021 is het project gestart en op deze pagina houden we u op de hoogte van alle ontwikkelingen. Hieronder vindt u het definitief ontwerp van de route. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de projectleider Joep van Wijk via e-mail: rondje-groeves@heerlen.nl. Of via telefoonnummer 045-5605040. We horen het graag! Na de zomer 2021 hopen we vervolgens met de uitvoering te starten.
Zie de bijlage voor een kaart met het tracé rondje groeves augustus 2021(download pdf).
Tevens zijn hier een aantal ontwerptekeningen te zien.
Hieronder alvast een animatie van het uitkijkpunt op de Unolaan (groeve Beaujean).
De regio Parkstad kent een rijke historie van mijnbouw, zowel boven- als ondergronds. Sinds begin 20e eeuw vindt in de streek zilverzandwinning plaats. Groeves die de komende jaren een duurzame herbestemming krijgen. Het project Rondje Groeves ontsluit het groevengebied en laat fietsers de transitie van het gebied van dichtbij ervaren.
Dit project wordt medegefinancierd door IBA en Provincie Limburg
30 mei 2023
Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.