Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Samen maken we de stad

Het centrum van Heerlen is de afgelopen jaren zienderogen veranderd. Culturele instellingen, evenementen en hoogwaardige muurschilderingen hebben de stad een nieuwe impuls gegeven.

Het aanbod is stevig en trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers naar de stad. Tegelijkertijd wordt de binnenstad mede door digitalisering anders gebruikt, is er veel leegstand en is het hierboven genoemde aanbod niet het hele jaar rond. De openbare ruimte biedt veel meer kansen om een plek van ontmoeting te zijn middels creatieve speelse elementen. Waar er niet alleen passief gebruik wordt gemaakt van het aanbod, maar de openbare ruimte ook actief wordt beleefd door inwoners van alle leeftijden en achtergronden. Tijdens Cultura Nova is het startschot gegeven van een programma-reeks rondom dit thema. Deze webpagina geeft meer informatie over de activiteiten van 'Samen maken we de stad'.

Kom naar de workshop!

Laten we over Heerlen praten! In de maanden oktober en november organiseert Fidelio Arts and Culture een aantal bijeenkomsten om mee te denken over de Stad als Speeltuin. Tijdens de workshops nemen we je mee langs een aantal locaties in Heerlen. Samen gaan we in gesprek over ideeën voor verschillende doelgroepen van jong tot oud. Eind 2021 levert dat een visie op over de Stad als Speeltuin.

Denk mee over de Stad als Speeltuin! Op donderdag 25 november vindt een workshop plaats met betrekking tot het thema 'Gebruikers en inwoners van Heerlen'. Je kunt ons van 16.00 tot 18.00 uur vinden in de Plaarstraat/Morenhoek exporuimte en de Luciushof.

Houd deze webpagina in de gaten voor meer informatie. Heb je interesse om hierbij aanwezig te zijn? Stuur dan een mail naar: info@fidelio-artsandculture.nl

Wat is al geweest?   

Workshop Daily Tous Les Jours 7 oktober 2021

Het zijn spannende tijden voor Heerlen. De stad transformeert en er wordt volop nieuw leven in het centrum geblazen. Volgend jaar presenteert Heerlen het nieuwe stadsontwikkelingsprogramma ‘De stad als speeltuin’. Hierin wordt de publieke ruimte op een creatieve manier verbeterd. Als onderdeel hiervan onderzoekt studio Daily tous les jours de mogelijkheden om een speels, nieuw kunstwerk in de stad toe te voegen.

Daily tous les jours is een kunst- en ontwerpstudio uit Montreal, Canada. In samenwerking met gemeente Heerlen, maar vooral met de Heerlenaar, ontwerpen zij een blijvend kunstwerk in het stadshart. Met hun werk voegen ze een beetje verwondering toe aan het dagelijks leven en inspireren ze voorbijgangers met een wereld van eindeloze mogelijkheden.

Daily tous les jours heeft Heerlenaren of mensen met een hart voor Heerlen uitgenodigd voor een creatieve sessie rondom dit project. Zo haalde de ontwerpstudio specifieke kennis op over de stad die alleen jij als Heerlenaar of Heerlenfan hebt en wordt het kunstwerk – met jouw inbreng – écht Heerlens.

Lezingen tijdens Cultura Nova 1 september 2021

Tijdens deze middag werd door verschillende sprekers en publiek dieper ingegaan op het concept 'De stad als speeltuin'. Hoe behoudt het centrum haar aantrekkingskracht met speelse elementen? Hoe stimuleren we het verblijfsklimaat en ontmoeting in de openbare ruimte? Welke goede voorbeelden zijn er elders reeds toegepast? Hoe moet dit worden vertaald naar de lokale context in Heerlen?

Er waren verschillende sprekers aanwezig die reflecteerden op dit thema. Na een inleiding door wethouder Jordy Clemens volgde een lezing van politicoloog en stedenbouwer Gabriela Burkhalter. Vervolgens hield Mouna Andraos, oprichter van Daily tous les jours, een presentatie. Burkhalter documenteert sinds 2008 de geschiedenis van speeltuinen en maakt verschillende tentoonstellingen onder de noemer 'The Playground Project'. Andraos is eigenaar van kunst en designstudio Daily tous les jours die als doel hebben om collectieve ervaringen te creëren in de openbare ruimte.

laten we over Heerlen praten

De komende jaren werken we hard om de binnenstad van Heerlen veel leuker, leefbaarder en aantrekkelijker te maken. Dit project is slechts één onderdeel van de vernieuwing van ons centrum. Kijk op www.heerlen.nl/centrum voor een overzicht van alle projecten.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.