Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

De Stad als Speeltuin

In Heerlen-Centrum verschenen in 2022 allerlei creatieve en speelse elementen die bezoekers - van jong tot oud - doen verwonderen en glimlachen. Want een stad waar gekke en leuke dingen gebeuren, is fijn om in te wonen, te werken en te bezoeken. In 2023 gaat de stad als Speeltuin vrolijk door!

De gemeente werkt hierbij samen met Fidelio Arts & Culture, art & design studio Daily Tous Les Jours en verschillende (lokale) ontwerpers en kunstenaars. In 2021 zijn reeds verschillende workshops en wandelsessies georganiseerd met inwoners en gebruikers van de stad. Met als resultaat diverse voorstellen die bijdragen aan de levendigheid in de stad. Alle ideeën en resultaten zijn beschreven in het document ‘De Stad als Speeltuin’: Inspiratiedocument Stad als Speeltuin (download pdf). In 2022 zijn al meer dan 10 ideeën op verschillende plekken in het centrum gerealiseerd. In 2023 gaan we hiermee door. Dan realiseren we ook een grotere interactieve installatie met Daily Tous Les Jours bij het Stadskantoor. 

Jordy Clemens, wethouder Cultuur: 'Wie door onze stad loopt, mag best wat vaker glimlachen of verrast en verbaasd worden. Hoe oud of jong je ook bent. Daarover gaat de Stad als Speeltuin: een binnenstad die niet alleen steeds groener en mooier maar ook steeds vrolijker wordt.'

Daarom is de Stad als Speeltuin verandkerd in de colatieperiode tot en met 2026. Er is jaarlijks budget vrijgemaakt om nog meer ideeën te realiseren. In 2023 en 2024 komen er weer nieuwe workshops en wandelingen om samen met de Heerlenaren en bezoekers nieuwe ideeën te bedenken die ons centrum levendig en vorlijk maken. Daarnaast wordt er gewerkt aan de website www.stadalsspeeltuin.nl om alle elementen en attracties op hun locatie te laten zien.
 

De komende jaren werken we hard om de binnenstad van Heerlen veel leuker, leefbaarder en aantrekkelijker te maken. Dit project is slechts één onderdeel van de vernieuwing van ons centrum. Kijk op www.heerlen.nl/centrum voor een overzicht van alle projecten.

Projecten

voetjes van de vloer
De voetjes van de vloer

Buiten (leren) dansen? Dat kan nu op het pleintje bij de Morenhoek in Heerlen-Centrum. In het kader van ‘De Stad als Speeltuin’ is daar een interactieve installatie geplaatst die voorbijgangers verleidt tot dansen. Je kiest een van de vijf muziekstijlen, drukt op de knop en de muziek gaat spelen. Volg de voetstapjes op de vloer en je gaat vanzelf dansen. Van Rock ‘n Roll tot de Polka.

groene getuigen
Groene getuigen

Op zeven locaties in het centrum van Heerlen vertellen bijzondere bomen over hun ervaringen op die plek. Wandel langs de bomen en ontdek hun verhalen door de QR-tegel in de buurt van de boom te scannen met je smartphone!

minibiebje
Minibiebjes

Heerlen-Centrum heeft sinds 9 augustus 2022 vier nieuwe minibiebjes erbij. Bewoners en bezoekers vinden de vrolijk beschilderde biebjes met boeken bij het Bètahuis aan het Wilhelminaplein, Kakauw in de Oranje Nassaustraat, boekhandel Van der Velden-van Dam op de Promenade en De Boekensteun aan de Akerstraat.

schaakbord
Openluchtschaakvloer

Op 24 april 2022 werd aan de Promenade 2 een levensgroot schaakspel in gebruik genomen. Met dit openlucht schaakbord wil Heerlen ontmoeting stimuleren en meer beleving creëren in het stadshart.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.