Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu
Logo gemeente Heerlen

12. Stadskantoor & Raadhuis


Hand in hand met een Peutz monument: een compact nieuw Stadskantoor, verbonden met het gerenoveerde Raadhuis van Peutz en omringd door meer openbare ruimte dan voorheen. Het nieuwe Stadskantoor vormt samen met het bestaande Raadhuis, als twee op het eerste gezicht losstaande gebouwen, een eigenzinnige en opvallende verschijning in Heerlen.

Uitstraling stadskantoor

Veel lucht, licht en vooral fraaie doorzichten verbinden het nieuwe Stadskantoor en Raadhuis op een aantrekkelijke manier met de stad. Het ontwerp brengt het Stadskantoor nog meer in contact met de stad en haar inwoners. Elk bouwdeel heeft een sterk eigen karakter, verankerd in het monument of juist reagerend erop. Een aanwinst voor ons stadscentrum: voor bewoners, bezoekers en mensen die er werken.

Siamese tweeling

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde Frits Peutz (1896-1974) het Raadhuis van Heerlen – een symbool van bevrijding en wederopbouw. In 1948 werd het gebouw officieel geopend door de toenmalige kroonprinses Juliana. 75 jaar later is het gerenoveerd en als een Siamese tweeling verbonden aan het nieuwe Stadskantoor van Mecanoo. 

Alle foto's op deze pagina zijn gemaakt door Klaus Tummers. 

De komende jaren werken we hard om de binnenstad van Heerlen veel leuker, leefbaarder en aantrekkelijker te maken. Dit project is slechts één onderdeel van de vernieuwing van ons centrum. Kijk op www.heerlen.nl/centrum voor een overzicht van alle projecten.

Activiteiten

Rondleidingen

Altijd al een kijkje willen nemen in het nieuwe stadskantoor en het gerenoveerde raadhuis? Dat kan met onze maandelijkse rondleidingen. Per rondleider kunnen maximaal 25 personen mee. Aanmelden is verplicht. Vol is vol.

In de tentoonstelling over Frits Peutz, de architect die een grote rol speelde in de vormgeving van Heerlen, laten we zien wat voor betekenis Peutz heeft voor de stad. De tentoonstelling is wegens succes verlengd t/m 23 december 2023 en is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur in de oude Stadsgalerij (Raadhuisplein 19).

In de hal van het Raadhuis presenteert SCHUNCK een dwarsdoorsnede van de gemeentelijke kunstcollectie, de oudste publieke verzameling eigentijdse kunst van Limburg. De collectie geeft een goed beeld van de verdere ontwikkeling van de kunstcollectie, die net als de stad zelf gekenmerkt wordt door vernieuwing. Tijdens kantoortijden geopend.

Het boek over Frits Peutz

Vormgever Marcel van der Heyden en schrijver/journalist Emile Hollman presenteren tijdens Cultura Nova een boek over Frits Peutz, de architect die een grote rol speelde in de vormgeving van Heerlen. Het boek en de tentoonstelling geven aan de hand van documenten (foto’s en tekeningen) en interviews inzicht in de betekenis van Peutz voor de stad. Ook is er aandacht voor zijn ‘handlangers’ Marcel van Grunsven en kabinetschef Pieter Defesche, en de rol van Peutz als inspirator voor architecten zoals Jo Coenen, Wiel Arets, Wim van den Bergh en Francine Houben.

Video's

Bouwjournaal april 2023

In dit bouwjournaal ziet u de voortgang van het Raadhuis en welke gedeeltes al in gebruik zijn. Kijk mee!

filmpje over ingebruikname nieuw stadskantoor en renovatie gemeentehuis
Bouwjournaal januari 2023

In dit bouwjournaal ziet u hoe we de raadzaal aanpakken en hoe de kantoorruimtes worden ingericht. Kijk mee!

filmpje over ingebruikname nieuw stadskantoor en renovatie gemeentehuis
Bouwjournaal oktober 2022

In dit bouwjournaal ziet u de voortgang van de renovatie van het nieuwe gemeentehuis en hoe het stadskantoor en het raadhuis op elkaar aansluiten. Kijk mee!

filmpje over ingebruikname nieuw stadskantoor en renovatie gemeentehuis
Bouwjournaal juli 2022

In dit bouwjournaal ziet u dat het stadskantoor al in gebruik is genomen en ziet u de voortgang van de renovatie van het nieuwe gemeentehuis ontworpen door architect Frits Peutz. Kijk mee!

filmpje over ingebruikname nieuw stadskantoor
Bouwjournaal mei 2022

In dit bouwjournaal van mei 2022 kunt u zien hoe het stadhuis wordt gerenoveerd. Kijk mee!

filmpje over ingebruikname nieuw stadskantoor
Bouwjournaal maart 2022

In dit bouwjournaal van maart 2022 kunt u zien hoe het nieuwe stadskantoor in gebruik is genomen. Daarnaast ziet u hoe ver het staat met de verbouwing van het stadhuis. Neem een kijkje binnen!

Stadskantoor: Hoe vordert de bouw?
Bouwjournaal december 2021

In het bouwjournaal van december 2021 zie je hoe burgemeester Roel Wever en wethouder Loek Damen de publiekshal openen. Verder krijg je een kijkje in de rest van het stadskantoor wat binnenkort wordt geopend.

Stadskantoor: Hoe vordert de bouw?
Bouwjournaal juli 2021

Bekijk in het bouwjournaal van juli 2021 de afwerking van het nieuwe stadskantoor. Zie hoe het materiaal- en kleurgebruik van invloed is op de sfeer in de centrale hal en hoe het ontwerp van het 'oude' raadhuis en het nieuwe stadskantoor elkaar aanvullen.

Stadskantoor: Hoe vordert de bouw?
Bouwjournaal april 2021

Het stadskantoor krijgt steeds meer vorm. In het bouwjournaal van april 2021 krijg je een beeld van de centrale hal, de kantoorunits en de groene plantengevel van maar liefst 120 vierkante meter groot.

Stadskantoor: hoe komt het er uit te zien?
Bouwjournaal maart 2021

Het bouwjournaal van maart 2021 laat een nieuwe, directe verbinding zien tussen de Geleenstraat en het Raadhuisplein. Ook wordt er uitgebreid stilgestaan bij de asbestsanering in het raadhuis.

Stadskantoor Update
Bouwjournaal februari 2021

In het bouwjournaal van februari 2021 wordt je meegenomen over de bouwplaats van het stadskantoor. Ontdek hoe de grote silo's op het bouwterrein werken en zie hoe de gevelstenen worden gemetseld.

Stadskantoor: hoe komt het er uit te zien?
Bouwjournaal december 2020

Bekijk het bouwjournaal van december 2020 om te zien hoe de bouw van het nieuwe stadskantoor opgeschoten is. Zie hoe de grote gele kraan wordt gedemonteerd, hoe de vloerverwarming is gelegd en hoe het hoogste punt van de bouw wordt bereikt.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.