Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Een nieuw stadskantoor verrijst

Hand in hand met een Peutz monument: een compact nieuw Stadskantoor, verbonden met het Raadhuis en omringd door meer openbare ruimte dan voorheen.

Compact en in balans met het huidige Raadhuis

Wat als we het nieuwe Stadskantoor als een compact bouwvolume ontwerpen op de locatie van het huidige Stadskantoor? Dat was een van de beslissende vragen die het consortium van Jongen-Mecanoo- Abt-Dijkoraad zich heeft gesteld. Opvallend en in balans met het monumentale Raadhuis. Door de vrijgekomen ruimte vanwege het compacte bouwvolume kan extra openbare ruimte teruggegeven worden aan de stad. Een aantrekkelijke groene invulling op straatniveau verbindt de gebouwen met elkaar. Dat heeft een positief effect op de stad.

Wethouder Frank Simons: “Het nieuwe stadskantoor past in de gedurfde architectuurgeschiedenis van Heerlen. Frits Peutz was een van de grote modernisten, architecte Francine Houben is een waardig opvolger voor ons nieuwe ‘huis van de stad’. Dat ligt direct naast het monumentale Raadhuis van Peutz. Haar motto is: ‘ontwerpen doe je voor de mensen’. En dat vind ik een fantastisch uitgangspunt voor ons nieuwe stadskantoor.”

Planning

In 2018 is de sloop gestart en in mei 2021 is de nieuwbouw klaar. Daarna wordt het Raadhuis opgeknapt. 

Stadskantoor nieuw

Uitstraling

Het nieuwe Stadskantoor vormt samen met het bestaande Raadhuis, als twee op het eerste gezicht losstaande gebouwen, een eigenzinnige en opvallende verschijning. De stedenbouwkundige setting wijkt dermate af van de huidige situatie dat de voorbijganger de omgeving bijna niet herkent.

Veel lucht, licht en vooral fraaie doorzichten verbinden het nieuwe Stadskantoor op een aantrekkelijke manier met de stad. Het ontwerp brengt het Stadskantoor nog meer in contact met de stad en haar inwoners. Elk bouwdeel heeft een sterk eigen karakter, verankerd in het monument of juist reagerend erop. Een aanwinst voor ons stadscentrum: voor bewoners, bezoekers en mensen die er werken. 


Filmpjes en foto's

Stadskantoor: hoe komt het er uit te zien?
Bouwjournaal december 2020

Bekijk het filmpje en u bent weer helemaal bij: hoe de bouw van het nieuwe stadskantoor opgeschoten is!

Stadskantoor Update
Bouwjournaal stadskantoor februari 2021

Bekijk het filmpje en u bent weer helemaal bij: hoe de bouw van het nieuwe stadskantoor opgeschoten is!

interieur stadskantoor
Virtuele rondleiding door het nieuwe stadskantoor

Neem alvast een kijkje hoe het nieuwe stadskantoor eruit komt te zien!

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.