Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Stemmen voor blinden en slechtzienden

Blinden en slechtzienden kunnen stemmen met een stemmal. In het Parkstadlimburg Theater en Sporthal de Varenbeuk zijn stemmallen aanwezig en is het stembureau volledig aangepast op mensen met deze beperking. Hier kunt u een audio beluisteren over de werking van de stemmal.

Hoe werkt het

In het stemhokje vindt u een soundbox en een stemmal. Vanuit de soundbox leest een stem de partijen en kandidaten voor. Deze stem vertelt ook hoe u het stembiljet kunt invullen met de mal die hier overheen ligt. De mal is een houten hulpmiddel dat om het stembiljet heen zit. In de mal zitten gaatjes. Hierdoor kunt u het juiste bolletje inkleuren op het stembiljet. 

Uitleg en hulp

In de audio onderaan de pagina wordt uitgelegd hoe de soundbox en stemmal werken. Verder is er in elk stembureau een loep aanwezig. U kunt altijd hulp vragen van de medewerkers van het stembureau. 

Meer info

De Oogvereniging heeft ook twee video's gemaakt: een (YouTube) filmpje over de werking van de stemmal en een (YouTube) filmpje over stemmen voor blinden en slechtzienden in coronatijd. 

Naar de audio: 

Datum nieuwsbericht

12 maart 2021

Of zoekt u?

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.