Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Vooroverleg omgevingsvergunning

In een vooroverleg bespreekt u met de gemeente hoe groot de kans is dat u een omgevingsvergunning krijgt. U vraagt het vooroverleg bij de gemeente aan via het online Omgevingsloket.

Het is bedoeld om ingewikkelde aanvragen van tevoren te toetsen. De gemeente laat in het vooroverleg weten of uw plan kans maakt op een vergunning.

Aan een vooroverleg omgevingsvergunning zijn kosten verbonden. De kosten zijn lager dan bij een aanvraag voor een formele omgevingsvergunning. Als u na het vooroverleg een aanvraag omgevingsvergunning indient, verrekenen wij de kosten van het vooroverleg. U betaalt dus niet méér dan wanneer er geen vooroverleg nodig is. Het vooroverleg kunt u via het digitale omgevingsloket indienen.

Voor de aanvraag van het vooroverleg kunt u het formulier aanvraag omgevingsvergunning gebruiken. Zet dan duidelijk boven het formulier dat het gaat om een vooroverleg. De gemeente bekijkt of uw plan geschikt is voor het aanvragen van de omgevingsvergunning.

Vragen? Maak een afspraak voor het spreekuur van het Omgevingsloket Heerlen via telefoonnummer: 045-5605040. Dit spreekuur is op donderdag van 9:00 tot 12:00 uur en van 16:00 tot 18:00 uur.

U kunt bij het omgevingsloket terecht met vragen over bijvoorbeeld: wijziging gebruik van de woning of een verbouwing van uw woning. Wij helpen u dan op weg bij de eerste stappen die u moet zetten.

Veel voorkomende vragen kunnen zijn:

  • Heb ik voor het uitbreiden van mijn woning een vergunning nodig?
  • Waar kan ik de vergunningscheck vinden?
  • Kan ik zelf een bestemmingsplantoets doen en waar vind ik de informatie hiervoor?
  • Mag ik een bedrijfje aan huis beginnen?
  • Hoeveel kost een vergunning? Kan ik dat zelf opzoeken?
  • Hoe vraag ik een omgevingsvergunning aan? Wat is daarvoor nodig?

U kunt niet naar het spreekuur komen als u al een aanvraag voor een vooroverleg of omgevingsvergunning heeft ingediend. 

Voor de kosten van onderdelen van de omgevingsvergunning zie Hoofdstuk 2 van de legesverordening 2023

Zo vraagt u vooroverleg voor een omgevingsvergunning aan:

Aan het vooroverleg zijn geen termijnen verbonden. 

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.