Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Vragen over jeugd en gezin

Misschien heeft u als ouder/opvoeder vragen over gezond en veilig opgroeien en opvoeden van uw kinderen. Vaak willen mensen in uw omgeving ook helpen. 

Misschien heeft u als ouder/opvoeder vragen over bijvoorbeeld: ziekte, voeding of problemen thuis. Het kan zijn dat uw kind vaak spijbelt, is er veel ruzie, zijn er verslavingsproblemen, is het kind depressief of zijn er andere psychische problemen. Of je bent zelf jonger dan 18 en hebt hierover vragen. Weet dan dat u met dit soort vragen terecht kunt bij het sociaal buurtteam.

Vaak willen familieleden, vrienden en buren ook helpen. Misschien zijn er voorzieningen in uw buurt waar u gebruik van kunt maken, zoals bijvoorbeeld een opvoedcursus. Ook zijn er vaak vrijwilligersorganisaties in uw omgeving die u kunnen helpen. 

Bij het sociaal buurtteam krijgt u uitleg, advies of hulp. Een medewerker van het sociaal buurtteam onderzoekt samen met u wat uw hulpvraag is en wat u of uw omgeving zelf kunt doen. Ook bekijkt deze medewerker met u op welke gebieden eventueel professionele nodig is. U maakt samen een plan, waarin u de afspraken vastlegt. Dit plan heet 1Gezin1 Plan. Als er specifieke expertise nodig is om het 1Gezin1Plan op te stellen, dan komt er professionele hulp bij. 

Komt uit het onderzoek naar voren dat u een individuele of maatwerkvoorziening nodig heeft? Bijvoorbeeld jeugd-ggz of verslavingszorg. In de sociale buurtteams zijn gemeentemedewerkers op de hoogte van het plan. Zij zorgen ervoor dat u juiste voorzieningen krijgt. 

U kunt ook een persoonlijk plan inleveren, waarin u zelf aangeeft welke hulp u nodig denkt te hebben. Deze kunt u ook indienen via het sociale buurtteam.

In Heerlen betaalt u geen ouderbijdrage. De ouderbijdrage kan een drempel voor ouders zijn. Dit onderzoeken wij. Tot er meer duidelijkheid is, schorten wij de ouderbijdrage op. Het niet heffen van ouderbijdrage kan invloed hebben op de kinderbijslag. 

Zo doet u een hulpvraag bij de gemeente:

  • Neem contact op met de gemeente. Dit mag u zelf doen, maar iemand anders mag dat ook voor u doen. Bijvoorbeeld een familielid of mantelzorger. Heeft u niemand die u met de melding kan helpen? Er zijn organisaties die u kunnen ondersteunen.
  • De gemeente maakt met u een afspraak voor een gesprek. Bij dit gesprek mag ook iemand anders aanwezig zijn. Bijvoorbeeld een familielid, kennis, buurman of iemand van de cliëntondersteuning.
  • De gemeente bespreekt de volgende zaken met u:
    • Wat kunt u nog zelf?
    • Wat kunnen mensen in uw omgeving voor u doen?
    • Zijn er gemeentelijke voorzieningen die uw probleem kunnen oplossen?
  • Na het gesprek wordt een plan van aanpak geschreven. Staat in het plan dat u een individuele maatwerkvoorziening nodig heeft? Dan doet u een aanvraag doen bij de gemeente. Het is soms mogelijk om een maatwerkvoorziening als persoonsgebonden budget (pgb) te ontvangen.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.