Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Veel gestelde vragen over het Coronavirus

Er zijn veel vragen rond het coronavirus. Hieronder kunt u de meest gestelde vragen aan de gemeente Heerlen vinden. De lijst wordt regelmatig aangevuld met nieuwe vragen en antwoorden.

Kun je hieronder je vraag en antwoord niet vinden? Kijk dan in de veelgestelde vragen op de site van de Rijksoverheid of de veiligheidsregio Zuid Limburg.

Vul hieronder één of meerdere trefwoorden in om te zoeken

 • Blijf 10 dagen thuis in quarantaine
 • Laat u testen.

Dringende adviezen zijn:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis
 • Ga niet op reis en boek geen reizen naar het buitenland tot 15 mei 2021
 • Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres
 • Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte
 • Voor het buitenland geldt: volg reisadviezen van Buitenlandse Zaken

Veel ondernemers denken na over de toekomst. Het is goed om te kijken welke kansen er zijn voor uw bedrijf. Misschien kunt u andere activiteiten uitvoeren, u laten omscholen of besluiten om in loondienst te gaan.

Wilt u weten waar u staat? Doe de Zwaar weer routewijzer van de Kamer van Koophandel (KvK). Of bel het Adviesteam van de KvK op 0800 – 2117.

U kunt ook naar een leer-werkloket. Hier krijgt u advies van een loopbaanadviseur.

Wij vragen u om zoveel mogelijk gebruik te maken van de digitale dienstverlening en alleen in dringende gevallen naar de publiekshal van de gemeente te komen. Kan dit niet en kan het ook niet worden uitgesteld? Bezoek aan de publiekshal is alleen op afspraak mogelijk. De publiekshal is geopend:

 • maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur
 • donderdag tot 20.00 uur.
 • Het maximum aantal bezoekers in de publiekshal is beperkt tot 10. Het dragen van een mondkapje is verplicht.
 • De publiekshal is tijdelijk in het Parkstad Limburg theater: Burgemeester van Grunsvenplein 145 te Heerlen.

Het maanplein is alleen open op afspraak.
Het call center is open van 8.30 tot 17.00 uur. En van 9.00 tot 16.00 uur kunnen inwoners live chatten met medewerkers.

Door de maatregelen van de overheid om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan, verliezen veel zelfstandige ondernemers noodgedwongen inkomsten. Het kabinet ondersteunt deze ondernemers, zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. Er is een tijdelijke voorziening voor Zelfstandige ondernemers (TOZO). Ook voor ondernemers in de grensregio is een regeling.

Op de pagina coronamaatregelen voor ondernemers hebben we zoveel mogelijk info gebundeld over gemeentelijke en landelijke regelingen voor ondernemers in Coronatijd.

 • Bij samenkomsten, zoals bijvoorbeeld bij uitvaarttenten, is een vaste zitplaats verplicht. Er mogen maximaal 50 personen bij een uitvaart aanwezig zijn.
 • En vergeet niet: heeft u klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten, verhoging of koorts? Blijf dan thuis. Heeft u huisgenoten met koorts en/of benauwdheid? Dan moet u ook thuis blijven. Dit geldt voor alle aanwezigen
 • Bezoekers geven hun adres en telefoonnummer op.

In onderstaand schema staat aangegeven hoeveel personen aanwezig mogen zijn inclusief bruidspaar, getuigen en de trouwambtenaar:

Twee gezusters: 20
Kasteel Hoensbroek 20
Auberge de Rousch: 20
Terworm: 20

Wegens de 1,5 meter afstand is het niet mogelijk dat er meer personen bij de ceremonie aanwezig zijn. U mag wel filmen, zodat meer mensen kunnen meegenieten van de feestelijke gelegenheid. Het huren van een camera is voor eigen rekening.

 • Thuis niet meer dan 1 bezoeker per dag. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
 • Uiteraard gelden in alle gevallen de hygiënemaatregelen.
 • En vergeet niet: heeft u klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten, verhoging of koorts? Blijf dan thuis. Heeft u huisgenoten met koorts en/of benauwdheid? Dan moet u ook thuis blijven. Dit geldt voor alle aanwezigen.
 • Bij een huwelijksvoltrekking in Heerlen geldt een maximaal aantal personen van 20. Dit is inclusief kinderen en exclusief personeel.
 • Buiten is het niet toegestaan om bij elkaar te zijn in groepen van meer dan 2 personen of 1 huishouden. De uitzondering van 20 personen geldt alleen voor de huwelijksvoltrekking zelf en niet voor een (spontane) samenkomst na afloop.
  De plechtigheid is alleen voor genodigden. De uitnodiging is de reservering.
 • Voor een huwelijksvoltrekking als onderdeel van het belijden van een geloof of levensovertuiging, gelden alle regels die gelden voor het belijden van een geloof of levensovertuiging.

Kijk voor meer informatie op de website van de rijksoverheid

Ja, hotels zijn open om te overnachten. De restaurants en de roomservice in hotels zijn dicht.

Voor een geboorteaangifte moet de moeder, vader of duo-moeder zelf langskomen. Door het coronavirus is dit soms niet mogelijk. Bijvoorbeeld als u ziek bent. Of iemand in uw gezin misschien besmet is.

Doe de aangifte dan digitaal, kijk hiervoor op onze website: geboorteaangifte.
Is het niet mogelijk om digitaal de geboorte door te geven, neem dan telefonisch contact op met de gemeente +31 (0) 455605040. U kunt uw kindje zelf in het trouwboekje bijschrijven als u de geboorteaangifte digitaal doorgeeft.

Zo doet u aangifte van een geboorte:

 • U neemt contact met ons op.
 • Geef deze gegevens door:
  • uw naam, adres en woonplaats
  • uw burgerservicenummer (BSN)
  • uw telefoonnummer
  • de datum, het tijdstip en de plaats van de geboorte
  • naam en BSN van de moeder

Als u Tozo krijgt en dat niet genoeg is om uw (woon)kosten van te betalen, kunt u alsnog in aanmerking komen voor de TONK-uitkering.

Vanaf 2 maart kan de ‘tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten’, de TONK aangevraagd worden. De regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 en loopt t/m uiterlijk 30 juni 2021. Deze regeling is bedoeld voor mensen die ondanks alle steunpakketten door de mazen van de diverse regelingen vallen; zowel ondernemers als inwoners.

De gemeente kan uw BSN niet voor u wijzigen. Dat kan alleen als er een fout is gemaakt met het toekennen van een BSN. Bijvoorbeeld als hetzelfde nummer aan 2 mensen is gegeven.

Kijk voor meer informatie over het datalek op de website van de GGD.

Nee dat mag niet. De Horeca is gesloten en u mag thuis maar 1 bezoeker van 13 jaar of ouder (kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee) per dag op anderhalve meter afstand ontvangen.

De tijdelijke ondersteuning voor zelfstandig ondernemers (Tozo) is vanaf tweede helft mei ook aan te vragen door grensondernemers. Het ministerie van Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid heeft de regeling hierop aangepast. Sociale Zaken Maastricht Heuvelland gaat deze regeling voor heel Nederland uitvoeren, op vraag van het ministerie.

 • Wie in Nederland woont, maar over de grens zijn bedrijf heeft gevestigd, kan aanspraak maken op een tijdelijke uitkering op het levensonderhoud van drie maanden.
 • Wie over de grens woont, maar in Nederland zijn bedrijf heeft gevestigd, kan een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen.

Voor meer informatie over de regeling hierbij de brief aan de gemeenteraad Maastricht (download pdf).

Bent u grensondernemer en wilt u in aanmerking komen voor deze tijdelijke financiële steun? Houd dan de website van de gemeente Maastricht in de gaten. In de loop van komende week komt er meer informatie over het aanvraagproces. Ook zal er een speciaal e-mailadres en telefoonnummer beschikbaar gesteld worden voor grensondernemers, waar ze tussentijds terecht kunnen met hun vragen. We vragen u dus nog even geduld te hebben tot medio volgende week. De regeling kunt u vanaf tweede helft mei aanvragen.

Fietsenstalling is voorlopig geopend op:

 • maandag tot en met zaterdag: van 11.00 tot 21.00 uur
 • zondag: van 12.00 tot 18.00 uur

Voorlopig is maar ongeveer de helft van de stalling beschikbaar om afstand houden mogelijk te maken.

Het Maanplein is open op afspraak voor vragen over tot Inkomen, Schuldhulpverlening, re-integratie of Leerplicht /RMC.

In de publiekshal hebben we extra voorzorgsmaatregelen genomen om klanten zo veilig en verantwoord mogelijk te kunnen ontvangen. Bij bezoek aan het Maanplein vragen we klanten om rekening te houden met de volgende punten:

 1. Klanten zijn alleen welkom op afspraak.
 2. Heeft u last van koorts, keelpijn, hoesten, niezen of andere verkoudheidsklachten, kom dan niet.
 3. Houdt u aan de tijd van de afspraak. Kom op tijd, niet te vroeg of te laat.
 4. Ga vooraf thuis naar het toilet.
 5. Kom alleen naar uw afspraak. Alleen als het echt noodzakelijk is, mag een tweede persoon meekomen. Stem dit vooraf af met de consulent.
 6. We hanteren een maximaal aantal bezoekers binnen in de hal en laten de gastheer, gastvrouw of beveiliger aangeven wanneer de volgende wachtende naar binnen kan.
 7. Er zijn beperkte zitplaatsen en de vloer is gemarkeerd voor bewegwijzering en de noodzakelijke afstand.
 8. We hebben plexiglas-schermen geplaatst voor de receptie en de balies.
 9. We zorgen ervoor dat bij de balies voldoende ruimte is om afstand te houden.
 10. We hebben extra hygiënemaatregelen genomen.

In het algemeen geldt, houd rekening met elkaar en volg de adviezen van onze medewerkers op. Heeft u nog vragen, schroom dan niet telefonisch contact met ons op te nemen.

 • Het Maanplein is alleen open op afspraak. Een afspraak kun je maken met de mensen van het sociaal domein.
 • Post mag in de daarvoor bestemde brievenbus.
 • Wij willen u vragen om zoveel mogelijk gebruik te maken van digitale en telefonische mogelijkheden.
 • Alle (inloop) spreekuren & workshops zijn geannuleerd.
 • Heeft u vragen over uw uitkering, bijzondere bijstand of andere aanvragen? Dan kunt u ons bereiken op de volgende nummers 045-5603900 en 045-5604900 (Het aanleveren van stukken en indienen van aanvragen bij voorkeur per mail).
 • Heeft u vragen over schuldhulpverlening? Neem dan contact op met uw consulent of bel onze administratie op 045-5604566. (Het aanleveren van stukken en indienen van aanvragen bij voorkeur per mail).
 • Heeft u vragen over uw re-integratie? Neem dan contact op met uw consulent.
 • Heeft u vragen over leerplicht/RMC of wilt u een consulent spreken? Neem dan contact per mail via: info@vsv-parkstad.nl
 • Voor alle andere vragen kunt u ons bereiken op ons algemene nummer 045-5605040.

Ja, de gemeenschapshuizen/buurthuizen zijn open voor dienstverlening aan kwetsbare mensen en voor vaccinaties.

U kunt zich laten testen bij de GGD als u klachten heeft die bij het coronavirus horen. Als u ook andere aandoeningen of zware coronaklachten heeft, belt u de huisarts. U kunt zich bij de GGD melden voor een coronatest als u klachten heeft die passen bij het coronavirus, zoals:

 • verkoudheidsklachten;
 • neusverkouden;
 • loopneus;
 • niezen;
 • keelpijn;
 • hoesten;
 • verhoging;
 • of plotseling verlies van reuk of smaak.

U hoeft niet eerst naar een (huis)arts voor een doorverwijzing. Maak meteen een afspraak via 0800-1202. Het telefoonnummer is 7 dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar. Zorg dat u uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand heeft als u belt.

Wanneer moet ik 0800-1202 NIET bellen?

 • Als u klachten passend bij het coronavirus gehad heeft maar nu niet meer heeft (de GGD test niet of u het coronavirus heeft gehad).
 • Als u vragen heeft over het coronavirus en geen afspraak wilt maken voor een test. Bel dan naar 0800-1351.
 • Als u zware klachten heeft (bel dan met uw huisarts of huisartsenpost).
 • Als u klachten passend bij corona én andere aandoeningen heeft. Een chronische ziekte bijvoorbeeld of kanker. Bel dan met uw huisarts of behandelend arts.
 • Bel bij levensbedreigende spoed altijd 112.

De gemeente houdt zich aan de landelijke maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bij onze publiekshal kunt u alleen op afspraak terecht. Er mogen maximaal 10 personen in de Publiekshal aanwezig zijn. Dit kan betekenen dat de aanvraag van bijvoorbeeld uw reisdocument of rijbewijs langer duurt dan normaal. Ook kunnen de wachttijden aan de telefoon oplopen. Kijkt u daarom eerst of u uw aanvraag vanuit thuis online kunt regelen op www.heerlen.nl

Voor het afhalen van uw reisdocument of rijbewijs hoeft u geen afspraak te maken.

U mag maar 1 persoon van 13 jaar of ouder (kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee) per dag thuis ontvangen. U houdt 1,5 meter afstand van elkaar. Vraag uw bezoek of ze geen koorts of verkoudheid hebben.

Het naleven van de belangrijkste basisregels is dan belangrijker dan ooit. Dus blijf deze alstublieft naleven: vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand, was regelmatig je handen en blijf zoveel mogelijk thuis. En ook voor het bezoek geldt: op afstand van elkaar; minimaal 1,5 meter! Kijk voor meer informatie op de site van Rijksoverheid

Toelichting
Onderwaterantwoord

.

Nee, evenementen zijn op dit moment niet toegestaan. In Heerlen zijn alle evenementen afgelast, met uitzondering van:

 • markten voor voedingsmiddelen
 • demonstraties
  Vanaf medio februari 2021 lopen er proefevenementen met 100 personen van eerder uitgestelde evenementen. Dit om te onderzoeken of en hoe evenementen kunnen plaatsvinden.

Bewoners in een verpleeghuis mogen 2 bezoekers per dag ontvangen.
Dit mag als de bewoners een prik hebben gehad.

Per dag mag maar 1 persoon van 13 jaar of ouder op bezoek. Ga maximaal 1 keer per dag ergens op bezoek. Houd je bij bezoek aan mensen van 70 jaar en ouder of met een kwetsbare gezondheid zorgvuldig aan de RIVM basisregels, zoals 1,5 meter afstand. Maak goede afspraken voorafgaand aan het bezoek en voer het gesprek over de gezondheid van de ouderen en de bezoekers. Als bezoekers of de ouderen verkoudheidsklachten, koorts en/of benauwdheid hebben blijven zij thuis.

 • Maak en boek geen reizen naar het buitenland tot en met 15 mei 2021, tenzij strikt noodzakelijk
 • Vakantie en familiebezoek zijn geen noodzakelijke reizen
 • Controleer voor uw reis altijd het actuele reisadvies per land op Nederlandwereldwijd.nl
 • Komt u terug uit een gebied met oranje reisadvies? Ga 10 dagen in thuisquarantaine. Kijk op Rijksoverheid.
 • Er komt een inreisverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika.
 • Reizen naar Caribisch deel van het Koninkrijk kan wel. Check hiervoor het actuele reisadvies.

Duitsland:

Duitsland heeft Nederland aangewezen als hoog risicogebied. Het grensverkeer is daarmee moeilijker geworden. Zie voor meer informatie de website van Veiligheidsregio Zuid-Limburg en/of Nederlandwereldwijd.nl

Elke besmetting is er één te veel. Houd 1,5 meter afstand en neem de hygiënemaatregelen van ieder land in acht.

Buiten mag een groep uit maximaal 2 personen van verschillende huishoudens bestaan. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Voor een huishouden geldt geen maximaal aantal personen.

Mensen mogen vanaf 27 jaar samen buiten sporten.

 • Dit mag met maximaal 4 mensen.
 • En alleen bij sportverenigingen.
 • Of op een plek die de gemeente aanwijst.
 • Houd 1,5 meter afstand.

Het kabinet verplicht het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters voor iedereen van 13 jaar en ouder. Ook in het onderwijs, in stations en bij bus- en tramhaltes moeten mensen voortaan een mondkapje dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

Draag mondkapjes in alle publieke binnenruimtes zoals:

 • Winkels, gemeentehuizen, musea, restaurants, theaters, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations etc.
 • Bij de uitvoering van contactberoepen, zowel voor de dienstverlener als de klant.
 • In het voortgezet onderwijs (VO), MBO en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les
 • In het openbaar vervoer, ook in stations en bij bus- en tramhaltes
 • Bezoek aan de gemeente

Meer informatie op de site van de rijksoverheid.

De noodverordeningen van gemeenten zijn sinds 1 december 2020 vervangen door de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19.

Kijk hiervoor op de website van de Rijksoverheid en For information in English: https://www.rivm.nl/en

Op website corona.steffie.nl legt de webhulp Steffie het coronavirus eenvoudig uit. Kijk ook op Rijksoverheid voor alle actuele informatie.

In deze tijd van corona moeten we ons helaas ook zorgen maken over huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Doordat we met z’n allen moeten thuisblijven, zitten we elkaar dichter op de lip. Spanningen in het gezin kunnen oplopen. Wees hierop alert en weet dat er hulp is. Kijk voor informatie op de pagina over het voorkomen van huiselijk geweld of kijk op de website van de Rijksoverheid.

Jongeren tussen 12 en 25 jaar kunnen terecht bij @ease voor een luisterend oor.
Voor alle kinderen en jongeren is er ook de Kindertelefoon . Je kunt gratis bellen met 0800-0432, maar ook chatten en praten met leeftijdsgenoten

De avondklok geldt vanaf 31 maart tussen 22.00 uur en 4.30 uur. Iedereen blijft dan binnen.
De maatregel geldt voorlopig tot de ochtend van 28 april 2021

De planning van het ministerie is dat iedereen die dat wil voor 1 juli de eerste prik heeft gehad.

Zie hier de informatie van de Rijksoverheid.

Kinderen en jongeren tot en met 26 jaar mogen sporten, wel alleen bij sportaccommodaties. Zij mogen buiten sporten in teamverband en in wedstrijden onderling met teams van de eigen club. Publiek is niet toegestaan. Binnensportlocaties zijn dicht.

Iedereen vanaf 27 jaar mag buiten sporten:

 • Op sportaccommodaties buiten gezamenlijk sporten met maximaal vier personen. Sporten voor deze groep op andere locaties buiten is onder begeleiding toegestaan met maximaal vier personen op initiatief (of in opdracht) van de gemeente.(exclusief trainer).
 • Buiten, op 1,5 meter afstand en
 • Mensen met klachten die kunnen wijzen op corona blijven thuis.
 • Publiek bij sport is niet toegestaan.
 • Wedstrijden zijn niet toegestaan.
 • Binnensportlocaties zijn gesloten

Voor iedereen geldt: Hou anderhalve meter afstand en vermijd drukte. Klachten die kunnen wijzen op corona zijn neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, plotseling verlies van reuk of smaak, verhoging, koorts en benauwdheid.

Laat u testen als u 1 of meerdere van deze klachten heeft. Blijf thuis tot de uitslag van de test bekend is. Als u ook koorts heeft of benauwd bent, dan blijven ook uw huisgenoten thuis tot de uitslag van de test bekend is. Hebben uw huisgenoten ook klachten? Dan laten zij zich ook testen. Meer informatie over quarantaine op de website van de Rijksoverheid.

Parkeren in heel Heerlen het eerste uur gratis. Daarvoor is wel een parkeerschijf nodig. De maatregel is genomen om bijvoorbeeld eten af te halen bij horecaondernemers in de stad gemakkelijker te maken.
Dit geldt bij alle betaalde straatparkeerplaatsen, dus ook de betaalde plaatsen in de vergunningsgebieden.

Het gratis parkeren geldt niet:

 • op de vergunningplaatsen zelf
 • in de parkeergarages.
 1. Basisscholen, kinderopvang, speciaal(basis)onderwijs:
  • Deze scholen zijn weer volledig open
  • er gelden aanvullende richtlijnen om het besmettingsrisico zoveel mogelijk te beperken
 2. Buitenschoolse opvang
  Deze opvang is vanaf 19 april weer geopend
 3. Scholen in het voortgezet onderwijs
  het voortgezet onderwijs gaat per 1 maart weer open. Uitgangspunt is dat elke leerling minimaal 1 dag per week fysiek onderwijs kan volgen. De maximumcapaciteit wordt bepaald op basis van de 1,5 meter-maatregel. Leerlingen op locatie houden 1,5 meter afstand.
  • Ze zijn wel helemaal open voor:
   • examenleerlingen
   • leerlingen die schoolexamens doen
   • praktijkgerichte lessen in het mbo, voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs
   • leerlingen in een kwetsbare positie
    Middelbaar beroepsonderwijs
   • Het middelbaar beroepsonderwijs gaat per 1 maart weer gedeeltelijk open. Uitgangspunt is dat elke student 1 dag per week fysiek onderwijs kan volgen.

    De maximumcapaciteit wordt bepaald op basis van de 1,5 meter-maatregel. Leerlingen op locatie houden 1,5 meter afstand.

Universiteiten en hogescholen kunnen vanaf 26 april één dag per week fysiek onderwijs geven, mits de studenten zichzelf laten testen.

Voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep is er noodopvang. Bijvoorbeeld als de ouders in een ziekenhuis werken. Of leerkracht zijn. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid.

Kijk ook op onze website bij corona maatregelen voor ondernemers .

Er zijn verschillende regelingen om ondernemers te helpen tijdens de coronacrisis. Onder andere:

Bekijk een overzicht van alle regelingen op de website van de KvK.

Heeft u een laag inkomen door het coronavirus? Dan kunt u bij de gemeente waar u woont een Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) aanvragen. U krijgt dan tijdelijk een aanvullend inkomen. Ook kunt u een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen tegen 2% rente.

 • De middelbare scholen en het MBO zijn open voor minimaal een dag per week.
 • basischolen en kinderopvang
 • De buitenschoolse opvang is vanaf maandag 19 april weer open.
 • Alle contactberoepen, met uitzondering van de sekswerkers, zijn weer toegestaan. Zoals kappers, rijscholen en masseurs
 • Mensen tot en met 26 jaar mogen samen buiten sporten
 • Mensen vanaf 27 jaar mogen met 4 personen samen buiten sporten
 • De zwembaden zijn open voor zwemlessen voor kinderen tot 12 jaar
 • U mag winkelen op afspraak (er mogen twee klanten per verdieping binnen zijn. Of één klant per 25 vierkante meter winkeloppervlak. Allemaal op 1,5 meter afstand van elkaar. Maximaal mogen er 50 klanten tegelijk in de winkel zijn, als de winkel hiervoor groot genoeg is. Nog steeds geldt de regel dat mensen minimaal 4 uur van tevoren een afspraak maken, en dat de winkel werkt met tijdvakken van minimaal 10 minuten.)

kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl

De volgende locaties zijn gesloten, in ieder geval tot 28 april 2021:

 • Winkelen mag op afspraak of via of bestellen en afhalen na afspraak.
 • Scholen voor hoger onderwijs en universiteiten: openen weer (voor 1 dag per week) vanaf 26 april
 • Buitenschoolse opvang: opent weer vanaf 19 april
 • Seksinrichtingen.
 • Theaters, concertzalen, bioscopen, casino’s, etc
 • Dierenparken, pretparken, etc
 • Binnensportlocaties zoals sportscholen, zwembaden (alleen voor zwemles open voor kinderen tot 13 jaar), sauna’s, wellness, etc.
 • Restaurants, terrassen en café’s.
 • Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten.
 • Dringend advies om thuis te werken
 • Volwassenen sporten alleen of maximaal met zijn vieren, en alleen buiten. Kinderen en jongeren t/m 26 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten.
 • Het openbaar vervoer is alleen voor noodzakelijke reizen.
 • Boek tenminste tot en met half april geen reizen naar het buitenland en ga ook niet naar het buitenland.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Spelregels in het kort voor het afhalen van producten bij winkels:

 • Winkels worden opengesteld om vooraf bestelde of gereserveerde artikelen op te halen;
 • Publiek mag de winkel niet betreden. Dit betekent dat het afhaalpunt voor de deur van de winkel of op het parkeerterrein is;
 • Er zit minimaal een dagdeel (4 uur) tussen het bestellen en ophalen van jouw bestelling;
 • Als klant word je verzocht individueel af te halen;
 • Klanten zijn verplicht in de openbare ruimte 1,5m afstand van anderen te houden en geen groepen te vormen (reeds bestaande verplichting).

Spelregels voor sport in het kort:

 • Maximaal 4 personen van 27 jaar of ouder mogen met elkaar buiten sporten (georganiseerd). Zij houden onderling 1,5 meter afstand.
 • Zwembaden zijn open voor zwemlessen voor kinderen tot en met 12 jaar voor het zwem ABC.
 • Er worden geen wedstrijden gespeeld.
 • Voor topsporters gelden uitzonderingen.
 • Kinderen en jongeren tot en met 26 jaar hoeven tijdens het buitensporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Maar er worden geen wedstrijden gespeeld. Met klachten blijf je thuis.
 • Publiek bij sport is niet toegestaan.
 • Binnensportlocaties zijn dicht.
 • Blijf thuis met klachten.

Wedstrijden en toernooien

Wedstrijden, toernooien en evenementen zijn niet toegestaan. Voor kinderen en jongeren tot 27 jaar geldt: sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club is buiten wel toegestaan.

Iedereen die door het coronavirus een laag inkomen heeft en moeite heeft om de woonkosten betalen, kan tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)aanvragen bij de gemeente.
Doe uw aanvraag online. Vanwege het coronavirus willen we het aantal bezoekers bij de gemeente beperken. Lukt online aanvragen niet? Neem contact met ons op. U kunt niet langskomen zonder afspraak.

De studiezalen van het RHCL zijn alleen op afspraak te bezoeken.

Wij blijven de updates van de Rijksoverheid op de voet volgen. Het kan zijn dat onze dienstverlening daardoor weer verandert. Houd hiervoor onze website en/of sociale media in de gaten.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Als uw gegevens gelekt of gestolen zijn, dan laat de GGD dat aan u weten.

Lees meer over de datadiefstal op de website van de GGD.

coronavirus

Datum nieuwsbericht

2 maart 2021

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.