Veel gestelde vragen over het Coronavirus

Er zijn veel vragen rond het coronavirus. Hieronder kunt u de meest gestelde vragen aan de gemeente Heerlen vinden. De lijst wordt regelmatig aangevuld met nieuwe vragen en antwoorden.

Kun je hieronder je vraag en antwoord niet vinden? Kijk dan in de veelgestelde vragen op de site van de Rijksoverheid of de veiligheidsregio Zuid Limburg.

Aantal gevonden vragen en antwoorden: 55

Gaan de afspraken op het Maanplein door?

 • Het Maanplein is tot en met 1 juni voor publiek gesloten! Post kan worden gedeponeerd in de daarvoor bestemde brievenbus.
 • Wij willen u vragen om zoveel mogelijk gebruik te maken van digitale en telefonische mogelijkheden.
 • Alle (inloop) spreekuren & workshops zijn geannuleerd.
 • Afspraken die doorgaan, worden verplaatst naar de Publiekshal, Geleenstraat 27 te Heerlen. Deze afspraken gaan alléén door als wij u telefonisch hebben benaderd en deze afspraak opnieuw bevestigd hebben.
 • Heeft u vragen over uw uitkering, bijzondere bijstand of andere aanvragen? Dan kunt u ons bereiken op de volgende nummers 045-5603900 en 045-5604900 (Het aanleveren van stukken en indienen van aanvragen bij voorkeur per mail).
 • Heeft u vragen over schuldhulpverlening? Neem dan contact op met uw consulent of bel onze administratie op 045-5604566. (Het aanleveren van stukken en indienen van aanvragen bij voorkeur per mail).
 • Heeft u vragen over uw re-integratie? Neem dan contact op met uw consulent.
 • Heeft u vragen over leerplicht/RMC of wilt u een consulent spreken? Neem dan contact per mail via: info@vsv-parkstad.nl
 • Voor alle andere vragen kunt u ons bereiken op ons algemene nummer 045-5605040.

Meer informatie

Gaat de weekmarkt door?

De weekmarkt gaat gewoon door. Het is een onderdeel van onze voedselketen. De afstand tussen de verschillende kramen is groter. Tot en met 1 september 2020 is de curiosamarkt afgelast.

 • We moeten wel rekening gehouden met de hygiënemaatregelen en het advies aan iedereen om anderhalve meter afstand van elkaar te bewaren. Dit geldt ook voor standhouders, venters en foodtrucks.
 • Evenementenmarkten worden gezien als evenementen en zijn verboden.

Meer informatie

Gaat mijn huwelijk of geregistreerd partnerschap nog door?

Met alle andere bruidsparen (betaalde huwelijken) nemen wij contact op over de mogelijkheid van uitstel. Het verplaatsen van huwelijk doen we kosteloos.

Een huwelijk dat niet verplaatst kan worden en stond gepland bij een externe horecagelegenheid verplaatsen we naar het gemeentehuis in verband met de sluiting van horecagelegenheden.

In de trouwzaal in het stadhuis kunnen maximaal 12 personen met 1,5 meter afstand plaatsnemen, dit is inclusief bruidspaar, getuigen en de trouwambtenaar. Er mag wel gefilmd worden, zodat meer mensen kunnen meegenieten van de feestelijke gelegenheid. Het huren van een camera is voor eigen rekening. Vanaf 1 juli mogen huwelijken weer tot 100 mensen, onder voorbehoud dat de ontwikkelingen positief blijven.

In onderstaand schema staat aangegeven hoeveel personen aanwezig mogen zijn inclusief bruidspaar, getuigen en de trouwambtenaar, vanaf 1 juni 2020:

Stadshuis: 12
Twee gezusters: 20
Kasteel Hoensbroek: 20
Auverge de Rousch: 30
Terworm: 30

Kijk voor meer informatie op de website van de rijksoverheid

Meer informatie

Heeft u vragen over leerplicht of voor Regionale Meldpunt voortijdig schoolverlaten?

Stuur dan een mail naar vroegtijdigschoolverlaten Parkstad.

Meer informatie

Heeft u vragen over uw uitkering, bijzondere bijstand of andere aanvragen?

Bel dan met de gemeente Heerlen via 045-5603900 en 045-5604900

Meer informatie

Hoe is de gemeente Heerlen bereikbaar en hoe kan ik mijn gemeentelijke zaken regelen?

Het call center is open van 8.30 tot 17.00 uur. En van 9.00 tot 16.00 uur kunnen inwoners live chatten met medewerkers. Kijk voor meer informatie op onze website: contactpagina.

Wij vragen u om zoveel mogelijk gebruik te maken van de digitale dienstverlening en alleen in dringende gevallen naar het gemeentehuis te komen. Kan dit niet en kan het ook niet worden uitgesteld? Bezoek aan de publiekshal is alleen op afspraak mogelijk. De publiekshal is op maandag, dinsdag en vrijdag geopend van 8.30 tot 16.00 uur en op woensdag en donderdag donderdag van 8.30 tot 20.00 uur. Het maximum aantal bezoekers in de publiekshal is beperkt tot 10.

Meer informatie

Hoe kunnen wij als sportvereniging/-aanbieder buiten sporten aan jeugd aanbieden? En op welke locatie?

 • kinderen t/m 12 jaar kunnen onder begeleiding buiten samen sporten, bewegen en activiteiten volgen.
 • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen.
 • Buitensporten in groepen is voor alle leeftijden toegestaan, als er anderhalve meter afstand tot elkaar kan worden gehouden. Geen wedstrijden, geen gezamenlijke kleedkamers of douches.

Een positieve ontwikkeling die we graag mogelijk maken en bij voorkeur op bestaande sportaccommodaties.

De gemeente Heerlen maakt daarom met de sportverenigingen en andere sportaanbieders graag afspraken over de manier waarop dit het beste kan. De sportverenigingen is verzocht via Onlinesportreservering@heerlen.nl te melden of en zo ja wanneer en op welke manier ze trainingen gaan aanbieden aan de jeugd.

De (commerciële) sportaanbieders of sportverenigingen die niet beschikken over een eigen buitenaccommodatie kunnen eventueel gebruik maken van de openbare ruimte zoals een parkeerplaats of park. Ze kunnen daarvoor een concreet plan met daarin een beoogde locatie, een plan van aanpak tot het naleven van de voorzorgsmaatregelen, gegevens van de contactpersoon en de gewenste dagen en tijdstippen per mail aanmelden. Dit verzoek kan worden gestuurd naar de afdeling evenementen.

Sportaanbieders kunnen bij de sportbonden terecht voor specifieke protocollen over trainingen. Verder verwijzen we naar de protocollen en materialen (posters e.d.) van het NOC*NSF.

Vanaf 1 juli mag iedereen weer binnen sporten. Vanaf 1 september mogen wedstrijden. Als de regels niet wijzigen en het virus onder controle blijft.

Meer informatie

Hoe vraag ik bijstand of tijdelijke ondersteuning voor zelfstandigen (TOZO) aan?

Door de maatregelen van de overheid om de verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan, verliezen veel zelfstandige ondernemers noodgedwongen inkomsten. Het kabinet ondersteunt deze ondernemers, zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. Er is een tijdelijke voorziening voor Zelfstandige ondernemers (TOZO). Ook voor ondernemers in de grensregio is een regeling. Kijk voor informatie op de pagina voor Zelfstandige ondernemers.

Op de pagina coronamaatregelen voor ondernemers hebben we zoveel mogelijk info gebundeld over gemeentelijke en landelijke regelingen voor ondernemers in Coronatijd.

Meer informatie

Hoe zit het met afhalen en bezorgen van maaltijden?

Het bezorgen en afhalen van maaltijden is wel toegestaan. Deze maatregel geldt vooralsnog tot 1 juni 2020.

Restaurants en cafés mogen op 1 juni vanaf 12 uur in de middag open.

De volgende regels gelden:

Binnen

 • binnen mogen 30 gasten zijn
 • U moet reserveren
 • u moet aan een tafel zitten
 • een medewerker vraagt u of u verkouden bent. Of koorts heeft. Heeft u klachten, dan moet u thuisblijven
 • u moet 1,5 meter afstand houden.

Buiten

 • Op terrassen mogen meer dan 30 mensen zitten, als er genoeg plaats is
 • U moet aan een tafel zitten
 • U moet 1,5 meter afstaand houden van andere bezoekers
 • mensen uit 1 huishouden, hoeven geen afstand te houden.

Coffeeshops kunnen open blijven voor het afhalen van bestellingen.

Het kabinet adviseert om de volgende zaken in acht te nemen:

 • Vermijd drukte;
 • Zorg dat mensen niet te dicht op elkaar staan, afstand circa 1,5 meter;
 • Consumpties moeten mee naar huis worden genomen (dus niet ter plaatse opeten);
 • Eventuele zitgelegenheid verwijderen of gebruik er van onmogelijk maken;
 • Pas geadviseerde hygiënemaatregelen toe.

Ondernemers zoals restaurants die op dit moment geen bezorg- of afhaal faciliteiten beschikbaar hebben, maar dat gezien de crisis wel willen inrichten, mogen dit doen.

De maatregel om eet- en drinkgelegenheden te sluiten is genomen omdat hier vaak veel mensen samenkomen. Bij het afhalen en bezorgen van maaltijden is dit niet het geval. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Meer informatie

Ik ben ondernemer en heb vragen over de maatregelen over het coronavirus.

Veel ondernemers hebben minder of geen inkomen door het coronavirus. Op onze website vindt u veel informatie voor ondernemers. Kijk hiervoor bij Coronamaatregelen ondernemers.

Meer informatie

Ik heb nog een fiets in de fietsenstalling aan de Akerstraat. Kan ik die nog ophalen?

De fietsenstalling aan de Akerstraat is gesloten. Bel met 045-5605040 en vraag naar de afdeling Vastgoed. Zij helpen je verder.

Meer informatie

Ik kan niet naar de gemeente komen om geboorteaangifte doen. Wat moet ik doen?

Doe de aangifte digitaal, kijk hiervoor bij meer informatie en klik dan op: Meld of vraag aan. Is het niet mogelijk om digitaal de geboorte door te geven, neem dan telefonisch contact op met de gemeente +31 (0) 455605040. U kunt uw kindje zelf in het trouwboekje bijschrijven als u de geboorteaangifte digitaal doorgeeft.

Voor een geboorteaangifte moet de moeder, vader of duo-moeder zelf langskomen. Door het coronavirus is dit soms niet mogelijk. Bijvoorbeeld als u ziek bent. Of iemand in uw gezin misschien besmet is.

Zo doet u aangifte van een geboorte:

 • U neemt contact met ons op.
 • Geef deze gegevens door:
  • uw naam, adres en woonplaats
  • uw burgerservicenummer (BSN)
  • uw telefoonnummer
  • de datum, het tijdstip en de plaats van de geboorte
  • naam en BSN van de moeder

Meer informatie

Ik woon in het buitenland en heb een eigen bedrijf in Heerlen, kan ik een tegemoetkoming krijgen van de Nederlandse overheid? TOZO.

De tijdelijke ondersteuning voor zelfstandig ondernemers (Tozo) is vanaf tweede helft mei ook aan te vragen door grensondernemers. Het ministerie van Sociale Zekerheid en Werkgelegen-heid heeft de regeling hierop aangepast. Sociale Zaken Maastricht Heuvelland gaat deze regeling voor heel Nederland uitvoeren, op vraag van het ministerie.

 • Wie in Nederland woont, maar over de grens zijn bedrijf heeft gevestigd, kan aanspraak maken op een tijdelijke uitkering op het levensonderhoud van drie maanden.
 • Wie over de grens woont, maar in Nederland zijn bedrijf heeft gevestigd, kan een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen.

Voor meer informatie over de regeling hierbij de brief aan de gemeenteraad Maastricht (download pdf).

Bent u grensondernemer en wilt u in aanmerking komen voor deze tijdelijke financiële steun? Houd dan de website van de gemeente Maastricht in de gaten. In de loop van komende week komt er meer informatie over het aanvraagproces. Ook zal er een speciaal e-mailadres en telefoonnummer beschikbaar gesteld worden voor grensondernemers, waar ze tussentijds terecht kunnen met hun vragen. We vragen u dus nog even geduld te hebben tot medio volgende week. De regeling kunt u vanaf tweede helft mei aanvragen.

Meer informatie

Is een erehaag toegestaan bij uitvaarten?

Erehagen zijn niet toegestaan op grond van aanwijzing/noodverordening.

Een erehaag mag alleen als deze onderdeel uitmaakt van de uitvaart zelf met een maximum van 30 personen inclusief de 1,5 meter afstand tot elkaar. Vanaf 1 juli zijn uitvaarten tot 100 personen weer toegestaan.

In de praktijk wordt de erehaag regelmatig toegestaan naast de uitvaart (omdat er maar 30 mensen bij de uitvaart mogen zijn); dat is uitdrukkelijk niet de bedoeling en is niet toegestaan.

Meer informatie

Is er een plek waar ik als ondernemer andere ondernemers in crisis kan ontmoeten?

Het MKB-Limburg Ondernemersplatform is de ontmoetingsplek voor ondernemers in Limburg tijdens de Corona crisis. Hier vind je info, een forum en een trainingsprogramma Crisismanage-ment. Heerlen is bij dit initiatief aangesloten om ondernemers te ondersteunen. Laat je informeren en inspireren door experts en mede-ondernemers. Meld je kosteloos aan! Kijk op de site van het MKB

Meer informatie