Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Veel gestelde vragen over vergunningparkeren

Medio 2022 stappen we in heel Heerlen over op een digitaal systeem voor vergunningparkeren. Maar hoe werkt dat? Wat moet ik doen? Wat kost het? En wat als ik digitaal niet zo handig ben? Antwoorden op deze vragen en meer vindt u in de lijst met de meest gestelde vragen.

De lijst wordt regelmatig aangevuld als blijkt dat er nieuwe vragen leven.

U mag maximaal drie kentekens aan de vergunning te koppelen. Hiervan kan steeds één kenteken op een bepaald moment actief zijn. U mag uw kenteken maximaal 5 keer veranderen zonder dat wij hiervoor kosten in rekening brengen. Daarnaast kunt u maximaal drie keer een tijdelijke auto, bijvoorbeeld een leenauto, via het kenteken koppelen aan uw vergunning.

Als het antwoord op uw probleem niet op deze pagina te vinden is, kunt u bellen met ons klantcontactcentrum: 045-5605040. Alleen tijdens kantooruren.

U hebt daarvoor een geldig e-mailadres en een bankrekening met iDeal nodig en u moet een DigiD hebben. Bedrijven moeten beschikken over eHerkenning.

Hebt u dit niet? Kunt u geen accountaanmaken? Bel dan tijdens kantooruren via het klant contactcentrum, telefoonnummer 045-5605040.

U regelt zelf de aanvraag voor de parkeervergunning met uw smartphone, tablet, iPad of computer. 
Ga om een vergunning aan te vragen naar parkeren.heerlen.nl en volg de aangegeven stappen

  1. Ga naar het online parkeerloket op parkeren.heerlen.nl
  2. Log in met uw DigiD of E-herkenning (voor bedrijven).
  3. Bij de eerste keer inloggen moet u ook uw mailadres opgeven. Bevestig dit e-mailadres in uw mail-inbox: U krijgt een e-mail met een verificatiecode.
  4. Vul deze code in en bevestig. U kunt nu aan de slag in het online parkeerloket.
  5. Kies het product dat u wilt regelen.

Enkele tips:

  • Gebruik bij voorkeur een tablet, pc of laptop. Gebruik van het online parkeerloket op de telefoon raden we af
  • Het online parkeerloket werkt niet goed met internet explorer. Gebruik een andere provider zoals chrome, edge of safari
  • Ga om de bezoekersregeling te gebruiken naar parkeren.heerlen.nl/DVSportal. Bezoek aan- en afmelden kan wel via uw smartphone.

Als bewoner van een vergunningengebied kunt u alleen een parkeervergunning aanvragen voor uw eigen sector. De vergunning is alleen in uw eigen sector geldig.

De kosten voor een parkeervergunning zijn:

  • € 73,20 voor bewoners per half jaar
  • €107,40 voor bedrijven per half jaar

Uitzondering: bewoners die meedoen aan de de proef in Eikenderveld betalen € 20,- per half jaar

De kosten voor bezoekersparkeren:

€ 0,40 per uur

Uitzondering: voor bewoners die meedoen aan de in Eikenderveld is bezoekersparkeren gratis. Zij moeten wel een account aanmaken en bezoek aanmelden. Zie info onder ‘bezoekersparkeren’.

Iedereen die woont of een bedrijf heeft in een vergunningengebied in Heerlen en een auto heeft. Per zelfstandig woonadres kunt u maximaal 2 bewonersparkeervergunningen aanvragen.
Ook Zorg- of hulpverleners met de meeste cliënten of patiënten in een betaald parkeren gebied wonen mogen een zorgontheffing aanvragen.

Centrumbewoners:
Centrumbewoners kunnen geen parkeervergunning aanvragen omdat hier geen vergunningplekken zijn. Ook niet voor een straat verder. Wel kunnen zij een vergunning voor laden en lossen aanvragen en via Q-park voor gereduceerd tarief een parkeerplaats krijgen. 

Datum nieuwsbericht

27 januari 2022

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.