Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Vrijwilligersverzekering, VNG vrijwilligers polis

In de gemeente Heerlen werken veel vrijwilligers. Belangrijk werk dat niet alleen onbetaald is, maar ook risico's met zich meebrengt. De gemeente Heerlen heeft een collectieve vrijwilligersverzekering afgesloten. Met deze verzekering voorkomen we dat organisaties en hun vrijwilligers onvoldoende of niet verzekerd zijn.

De vrijwilligersverzekering bestaat uit twee pakketten:

  • Basispolis: een ongevallen- en persoonlijke eigendommen aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers.
  • Pluspolis: een aansprakelijkheidsverzekering voor rechtspersonen, een bestuurdersaansprakelijkheid- en rechtsbijstandverzekering voor vrijwilligers en een verkeersaansprakelijkheidsverzekering voor rechtspersonen.

Samen bieden deze pakketten een ruime dekking.
Voor alle verzekeringen (behalve de Ongevallenverzekering) geldt dat deze verzekeringen alleen uitkeren als de schade niet is gedekt door een andere verzekering (eventueel van een oudere datum).

De vrijwilligersverzekering geldt voor vrijwilligers: 

  • actief in de gemeente; of
  • actief voor een organisatie uit de gemeente. 

Een vrijwilliger is iemand die vanuit een organisatie zonder verplichting onbetaald werk doet. Dit doet hij of zij voor andere (groepen) mensen en vanuit een maatschappelijk belang.

Uitzonderingen op de vrijwilligersverzekering:

  • Voor mantelzorgers gelden alleen de ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering voor vrijwilligers. De aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers en de Pluspolis zijn niet op hen van toepassing.
  • Niet verzekerd zijn de vrijwillige brandweer en de vrijwillige politie. 

Vrijwilligers(organisaties) kunnen gratis gebruik maken van de Collectieve Vrijwilligersverzekering. Vrijwilligers hoeven zich niet aan te melden. De organisatie hoeft de vrijwilligers niet te registreren bij de verzekering.

Als u schade heeft, moet u een schadeaangifteformulier invullen. Geef aan wat uw rol is geweest en bij welke maatschappelijke activiteit de schade is ontstaan. De gemeente meldt dan de schade bij de verzekeraar (Centraal Beheer Achmea). Schade-experts van de verzekering bekijken de schademelding en regelen alles rechtstreeks met de melder van de schade. De verzekeraar houdt de gemeente op de hoogte van de afwikkeling van de schade.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.