Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Zonnepanelenproject Parkstad

Zonnepanelen zijn een eenvoudige oplossing voor mensen die duurzame energie willen in hun woning. Ons zonnepanelenproject maakt het nog makkelijker. Geen grote investering voorschieten? 1260 huishoudens deden al mee sinds 2017. Heeft u interesse om nieuw in te stappen? Lees aub eerst de aanvulling onder aan de pagina over de laatste ontwikkelingen.

In het zonnepanelenproject werken Parkstad-gemeenten zoals Heerlen, Brunssum, Kerkrade, Landgraaf en Voerendaal samen. Het project biedt aan duizenden woningeigenaren* de kans om gemakkelijk te investeren in zonnepanelen. U hoeft er geen financiële reserves voor te hebben. Met zonnepanelen helpt u mee om het broeikaseffect tegen te gaan. U helpt mee aan een duurzame en leefbare wereld: een goede daad dus voor het milieu. 

Wie kan meedoen?

Particuliere woningeigenaren, bedrijven en verenigingen kunnen meedoen. Een voorwaarde is een kleinverbruikersaansluiting tot maximaal 3x 80 Ampère. 

Als u meedoet in het project wordt alles geregeld: van financiering, installatie, onderhoud en service. Inwoners kunnen hiervoor binnen het pakket een lening afsluiten tegen een lage rente, met de gemeente. Uitgangspunt is dat de maandelijkse aflossing lager is dan de huidige energierekening. 

Hoe werkt het? 

Stel u heeft zonnepanelen op uw dak. U wekt daarmee dus zonnestroom op. Een deel gebruikt u zelf en een deel wordt teruggegeven aan het netwerk. Dat wil zeggen: het deel dat u niet gebruikt, wordt afgetrokken van uw gebruikte stroom. Uw stroommeter loopt letterlijk terug. Dit heet salderen.

Wekt u zoveel stroom op dat u een overschot aan zonnestroom hebt, dan wordt die energie teruggegeven aan het netwerk en krijgt u per kW/uur een vergoeding.

U zult in dit project direct minder geld kwijt zijn aan uw stroomrekening. Hoeveel precies? Dat hangt natuurlijk af van o.a. uw eigen stroomgebruik maar ook van het aantal panelen op uw dak en de stand van de panelen t.o.v. de zon. 

Zou u geen of nauwelijks rendement hebben van nieuwe zonnepanelen, dan krijgt u een eerlijk advies om niet mee te doen. Deelnemers, zo is dus ons uitgangspunt, moeten direct kosten kunnen besparen, en op de lange duur (na afbetaling) veel minder tot niets kwijt zijn aan de stroomrekening.

U kunt de lening in vijftien jaar aflossen, maar versneld aflossen mag ook. Na aflossing hoeft u niet meer af te betalen en is het volledige voordeel voor de deelnemer. U krijgt 15 jaar volledige garantie, onderhoud en service. 

Monumenten en beschermde stadsgezichten

Het plaatsen van zonnepanelen is over het algemeen vergunningsvrij. Op monumenten en in beschermd stads- en dorpsgezicht zijn hier echter regels aan gebonden. Onze serviceprovider is hier van op de hoogte en zal u hierop attenderen. In deze gevallen dient een omgevingsvergunning te worden aangevraagd die wordt voorgelegd aan de commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Uw verzoek kan geweigerd worden indien de commissie van mening is dat het niet wenselijk is op uw woning. 

Update 23 augustus 2023

Waar in de rest van Parkstad al sinds november 2022 een deelnamestop geldt, kunnen Heerlenaren zich nog tot en met 24 oktober 2023 aanmelden voor het Zonnepanelenproject. Na die datum worden er geen nieuwe deelnemers aangesloten. Deze stop heeft verder geen gevolgen voor bestaande deelnemers en de looptijd van hun contracten.

Geen gevolgen voor huidige deelnemers

Huidige deelnemers en deelnemers die zich tot en met 24 oktober melden, zullen niets merken van de deelnamestop. Aanvragers die tot nu toe nog geen getekende offerte hebben ontvangen, krijgen een nieuw aanbod met een nieuwe prijs naar aanleiding van de gemaakte afspraken met Volta. De gemaakte afspraken rondom service en onderhoud blijven gewoon gelden voor de rest van de contractduur van alle deelnemers aan het project.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.