De vijf pleintjes

Dicht bij elkaar gelegen in het hart van Heerlen-Centrum, zijn de 5 pleintjes te vinden: Wilhelminaplein, Betaplein, Schelmenhofje, Morenhoek en Luciushof. Hun unieke schoonheid is benadrukt door kleurrijke murals en social sofa's. De pleintjes hebben elk hun eigen ambiance. Overal is de veelzijdige bezieling duidelijk te voelen. Ze vormen het bruisend en intieme hart van de stad. Ga er zeker eens langs; het zijn heerlijke plekken om uit te rusten, mensen te kijken, elkaar te ontmoeten of even iets te eten. 

Wilhelminaplein

Het grootste plein van de vijf. Eeuwen geleden deed dit plein dienst als levendige veemarkt. Koeien en schapen wisselden hier van eigenaar. In het begin van de 20e eeuw verhuisde de veemarkt naar een andere plek in de stad. Nu is het een mooi, groot plein met ruimte voor mooie evenementen en culturele activiteiten.    

Betaplein

Het Betaplein dankt zijn naam aan het Betahuis. In het Betahuis staan werken, ontmoeten en inspireren centraal. Verschillende creatieve bedrijven zijn er gevestigd, maar het Betahuis is toegankelijk voor iedereen. Zoekt u een flexibele werkplek? Bezoek dan eens het werkcafé waar mensen in een bijzondere omgeving kunnen werken én ontmoeten. Het plein is altijd toegankelijk, ook al laat het hek anders vermoeden. Het hek is gewoon open dus neem gerust eens een kijkje.

Schelmenhofje

Dit romantische hofje is genoemd naar de Schelmentoren. Het is het jongste pleintje dat pas ontdekt werd nadat in 2001 het woonhuis, dat op die plek stond, werd gesloopt. De geopenbaarde doorkijk naar de Pancratiuskerk en de Schelmentoren was verbluffend en het braakliggend stuk grond werd omgetoverd tot een hofje. Een gewilde plek om te vertoeven.

Morenhoek

De Morenhoek heeft zijn naam waarschijnlijk ontleend aan het feit dat hier een kerkhof lag. Tijdens de Spaanse bezetting rond 1600 werden hier de overleden Moren begraven die in dienst waren van de Spaanse militairen. Vanaf de jaren 60 tot begin jaren 80 lag discotheek "De Morenhoek" aan dit intieme pleintje en vanaf 1985 vinden dansers de weg naar de Morenhoek bij dansschool de "Swing Inn".
In de zomer is het een unieke plek voor openlucht dansfeesten. Vanaf De Morenhoek bereikt u de Pancratiusstraat via de Creative Corridor, co-working spaces voor creatieve ondernemers. Op het pleintje staat een Social Sofa en een van de wanden wordt versierd met een prachtige muurschildering.  

Luciushof

Het waarschijnlijk meest onbekende plein van de vijf. Het is niet te bereiken via de openbare weg, maar deze bijzondere plek moet u echt eens ervaren. De groene parel ademt een serene rust uit. Het is er stil en vredig maar toch bevindt u zich middenin de stad. U komt er via het voormalige kloostercomplex aan de Putgraaf. Weller heeft dit kloostercomplex compleet gerenoveerd en het complex heeft het unieke oude karakter behouden. Verschillende maatschappelijke organisaties hebben zich hier gevestigd; u bent van harte welkom om eens een kijkje te nemen. Vergeet dan vooral niet een bezoekje aan de prachtige voormalige kloostertuin De Luciushof!  

Op de hoogte blijven van de activiteiten?

Op de hoogte blijven van wat er gebeurt op de vijf pleintjes? Volg de activiteiten via hun Facebook.