Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu
Logo gemeente Heerlen

Hulp bij energiekosten

Elektriciteit en gas nemen een flinke hap uit uw maandelijkse budget. Zeker nu. Veel huishoudens hebben moeite om deze rekening te betalen en zijn op zoek naar een bijdrage in deze kosten en manieren om hierop te besparen. Benieuwd welke regelingen er zijn?

Onze energierekening schiet omhoog en dat brengt in de huidige tijd veel zorgen met zich mee. Gelukkig is er hulp beschikbaar. U kunt hulp krijgen bij het verlagen van uw energieverbruik of een subsidie, toeslag of regeling aanvragen. En als u via onze tips enkele kleine aanpassingen in huis doet, kunt u al heel wat geld én energie besparen. Niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu en daarmee voor de wereld!

In de campagne ‘Heel Heerlen Bespaart’ brengen we alle energiemaatregelen onder de aandacht. Van de lampenwisselactie en de energiecoach tot de Energieknip en de witgoedregeling. Bekijk welke maatregelen er voor u zijn en hoe u hulp kunt krijgen bij het verlagen van uw energiekosten. Kijk ook waar u het meeste verbruikt. En hoe u dit verbruik met simpele, goedkope tips al kunt verlagen. 

Tegemoetkoming in de energiekosten

De lampenwisselactie

Als gemeente willen we u helpen om uw energiekosten zo laag mogelijk te houden. Dit doen we onder andere met de lampenwisselactie.

Gratis energie bespaarcoach, E-knip en Witgoed omruilactie

Inwoners met een inkomen tot 130% van het bijstandsniveau krijgen automatisch € 250,- via de Parkstad Energieknip-app en hebben recht op een gratis energiebespaarcoach. De coach komt bij u thuis en kijkt of u recht heeft op de witgoedomruilactie. Inkomens boven 130% kunnen de E-knip en witgoedregeling via de bespaarcoach aanvragen.

Energietoeslag

Voor mensen met lager inkomen is er een energietoeslag. Dit is een eenmalige toeslag. De hoogte van de toeslag hangt af van de hoogte van uw inkomen.

Vergoeding vanuit bijzondere bijstand

Is de energietoeslag vanwege de gestegen kosten onvoldoende om de energierekening te betalen? Of komt u niet in aanmerking voor de energietoeslag? Dan kunt u mogelijk wel vanuit de bijzondere bijstand een vergoeding voor de hoge energiekosten ontvangen.

Prijsplafond voor energieprijzen

Het rijk legt voor de energieprijzen van 1 januari t/m 31 december 2023 een prijsplafond op. Voor gas is dat: max. €1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub. Voor elektriciteit: max. €0,40 per KWh tot een verbruik van 2.900 KWh.

Energiesubsidie voor vrijwilligersorganisaties

Via een tijdelijke subsidieregeling zijn vrijwilligersorganisaties gecompenseerd voor de gestegen energiekosten. De regeling is voor verenigingen en stichtingen met een eigen energiecontract.

Hulp bij kosten voor ondernemers

Ook voor ondernemers zijn er diverse regelingen om een tegemoetkoming in de energiekosten te krijgen. Bekijk alle regelingen voor ondernemers.

Hulp voor culturele instellingen en verenigingen

Ook de energiekosten voor culturele organisaties en verenigingen zijn de afgelopen maanden sterk gestegen. Verenigingen ontvingen in een eerder stadium al middelen. Met de culturele instellingen gaan we in gesprek.

Energie-advies

Hulp en advies bij de WoonWijzerWinkel

U wilt uw woning verduurzamen. Extra isoleren? Zonnepanelen? Van het gas af met een warmte-pomp? Infraroodpanelen? Er is heel veel mogelijk. De WoonWijzerWinkel helpt!

De VoorzieningenWijzer

Alle Parkstad gemeenten bieden ook extra service via De VoorzieningenWijzer. Hier kunt u gratis een adviesgesprek aanvragen om samen te bekijken waar u recht op heeft.

Investering in duurzaamheid

Subsidie bij energiebesparende maatregelen

U kunt in veel gevallen een subsidie krijgen als u investeert in energiebesparende maatregelen of het duurzaam opwekken van energie. De energiesubsidiewijzer geeft u een overzicht van alle landelijke en lokale subsidies.

Energiebespaarlening Warmtefonds

U kunt als eigenaar van een woning bij het Nationaal Warmtefonds terecht voor een aantrekkelijke lening om uw woning energiezuiniger te maken. U moet de woning wel zelf bewonen. Zo is er bijvoorbeeld 0% rente voor eigenaren met een verzamelinkomen tot € 48.625,- bruto per jaar. Is uw inkomen hoger, dan betaalt u rente.

Subsidie voor groene daken en gevels

U kunt als huurder of eigenaar van een woning of bedrijfspand subsidie krijgen voor groene daken en groene gevels. Hiermee maken we onze stad groener en beter bestand tegen hevige buien, hete en droge zomers.

Fijn al die bespaarkansen! Maar ook goed om te weten is wat u het meest verbruikt. En dus waar u het meest op kunt besparen. Naast de staat van uw woning zijn uw gewoontes van grote invloed hierop. Uw verbruik vindt u op de afrekening van uw leverancier. Bij sommige energiebedrijven kunt u uw energieverbruik volgen via een app. Gemiddeld is de verwarming de grootste kosten­post van uw energierekening. Hieronder ziet u waar een gemiddeld gezin energie aan verbruikt in een doorsnee rijtjeswoning en welke tips u kunt volgen om dit percentage te verlagen.

Besparen op stroom

Ongeveer 37 procent van uw energierekening gaat naar stroomverbruik. Daar kunt u flink op besparen, bijvoorbeeld door uw apparaten slim en zuinig te gebruiken. Hoe doet u dit?

Besparen op gas

Ruim de helft van uw gasverbruik gaat naar het verwarmen van uw woning. De rest gaat vooral naar warm water en met name douchen. Koken kost relatief weinig gas. Hoe bespaart u hier zoveel mogelijk op?

Betaalbare bespaarmiddelen

Woont u in een huurhuis of heeft u een beperkt budget om verbeteringen in huis door te voeren? Met een aantal betaalbare middelen kunt u al veel besparen. U kiest wat er bij u past.

En meer..

Hulp bij geldproblemen

Is uw geld iedere maand op? Kunt u uw rekeningen niet op tijd betalen? Of is uw administratie een rommeltje? Dan kunt u om hulp vragen; zowel inwoners als ondernemers. De gemeente geeft u advies en/of ondersteuning bij vragen over geld.

Power Up en Well based

Power Up wil stimuleren dat er plaatselijke 'sociale' energieorganisaties opgericht worden. Bij Well Based wordt onderzocht welke maatregelen het meeste opleveren voor de energierekening en de gezondheid van mensen.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.