De gemeente Heerlen omarmt circulariteit door ook in eigen huis een tweede leven te geven aan meubels en kleding. Zo is er in de trouwzaal bewust gekozen voor duurzame producten en diensten in samenwerking met lokale ondernemers. Daarnaast organiseert de gemeente eerst intern voor haar medewerkers een kledingruilbeurs om ook kleding een tweede leven te geven. Binnenkort zal dit ook extern georganiseerd worden, in samenwerking met partners in de stad. 

Een tweede leven voor kleding

De laatste week van mei kunnen medewerkers van de gemeente zelf al bij een interne kledingruilbeurs ‘vintage’ kleren meebrengen én meenemen. Op deze manier gaan we verspilling tegen en krijgt kleding een tweede leven. Ook gaan we de kledingruilbeurs voor de Heerlense studenten van VISTA college organiseren middels een challenge volgende maand. 

Nieuw (hergebruikt) leven in de trouwzaal 

Vanaf dit jaar kan men elkaar weer het ja-woord geven in de trouwzaal in het stadhuis. De trouwzaal heeft een karakteristieke bouwstijl vanuit de jaren veertig, maar nu zijn er moderne en duurzame vernieuwingen aan toegevoegd. Voor de renovatie van de trouwzaal is er bewust gekozen voor duurzame producten en diensten. Stoelen krijgen een tweede leven en een lokale ondernemer heeft een tafel gemaakt van gerecyclede kerkbanken. 

Sinds kort staat er ook een mooie Schimmelvleugel in de trouwzaal. Deze vleugel is gebouwd aan het einde van de tachtiger jaren en heeft door een opknapbeurt een tweede leven gekregen dankzij Piano Crescendo uit Hoensbroek.

“Hergebruik van materialen en grondstoffen is goed voor het milieu, maar ontsluit ook nieuwe economische waarde. Onze kledingbeurs en keuze voor lokaal gemaakte circulaire meubels onderstrepen dit. Langzaam maar zeker wordt circulariteit zo het nieuwe normaal!”, aldus wethouder Milieu en Circulariteit Casper Gelderblom.