Heerlen ontwikkelt digitale tweeling om leefbaarheid en veiligheid te vergroten
De subsidieaanvraag in het European Urban Initiative (EUI)-programma van de gemeente Heerlen is goedgekeurd. Dit betekent dat de gemeente 5 miljoen euro is toegekend om de leefbaarheid en veiligheid in Heerlen te vergroten met een zogeheten ‘Social Digital Twin’. Het binnenhalen van de subsidie mag als prestatie gezien worden, er waren 110 aanvragen uit 23 landen van de EU. Heerlen hoort bij de 20 definitief geselecteerden en haalt het hoogst mogelijke bedrag aan subsidie binnen. Thema van de aanvraag was deep tech. De gemeente werkt voor dit project samen met talloze partners in de regio.
In oktober vorig jaar heeft Heerlen een subsidie aangevraagd bij het European Urban Initiative (EUI) om te experimenteren met AI-technologie. Een onderdeel daarvan is het ontwikkelen van een ‘Social Digital Twin’ die in staat is om de beschikbare informatie beter (digitaal) in beeld te brengen en zo te helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen bij het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in buurten in Heerlen. Het unieke zit hem in het feit dat nog geen enkele stad in de EU een ‘Social Digital Twin’ heeft. Wel bestaan er fysieke digitale twins, maar de ‘Social Digital Twin’ is de eerste in Europa.
Slim en adequaat omgaan met veiligheid
De ‘Social Digital Twin’ zorgt ervoor dat er slimmer en adequater ingespeeld kan worden op veiligheid en leefbaarheid in buurten in Heerlen. Een AI-assistent wordt daarmee eigenlijk de ondersteunende ‘deep tech collega’ van de mensen die nu al op dagelijkse basis bezig zijn met leefbaarheid en veiligheid in Heerlen. De ‘Social Digital Twin’ wordt in feite een virtuele digitale kopie van álle informatie die van een buurt beschikbaar is, maar dan in combinatie met de informatie van sociale veiligheid en buurt-regie. Op die manier kan AI gebruikt worden om snel en adequaat dingen te vragen en medewerkers te voorzien van advies, analyse en een eventueel plan, c.q. oplossing.
Burgemeester Roel Wever is zeer tevreden met het binnenhalen van de subsidie: “Dit werkt snel en efficiënt. Geen ‘Big Brother is watching you’, maar werken met rechtmatige grondslag. Omdat je zo vroegtijdig kunt anticiperen kun je rekening houden met planvorming, visies en dagelijks voorkomende zaken op het gebied van veiligheid en leefbaarheid. Maar ook bewoners en andere betrokkenen kunnen goed geïnformeerd worden wat hun bijdrage heeft opgeleverd. Zo bevordert de ‘Social Digital Twin’ vertrouwen en samenwerking, dus daarmee sociale cohesie en leefbaarheid. En natuurlijk ben ik heel content met het feit dat wij dit samen met zo veel belangrijke partners doen, die allen hun expertise inbrengen om dit tot een succes te maken.”
Samenwerking in de regio
In de komende maanden zal elk geselecteerd project een speciale webpagina krijgen met informatie over de uitvoering ervan en de belangrijkste leerpunten die door deskundigen op het gebied van innovatieve acties zijn vastgelegd. Onder aanvoering van de gemeente is 1 april jl. de initiatieffase samen met de partners gestart. Samen met de lead experts wordt tot 1 oktober alles goed voorbereid om dan te starten met de uitvoering en het stap voor stap ontwikkelen van de ‘Social Digital Twin’. Het project eindigt op 31 maart 2029.
De partners van de gemeente in het project zijn:
- Politie, Innovatie lab (Ilab)
- Universiteit Maastricht – BISS
- JENS
- Dutch CPTED Chapter / Stichting Veilig Ontwerp en Beheer (SVOB)
- Brightlands Smart Services Campus
- Buurtteams Heerlen