Op 15 juni 2024, op de dag van de Componist, stelt Intro in Situ de Stadscomponist van Heerlen voor. Intro in Situ heeft voor de stad Heerlen een stadscomponist aangewezen voor de periode september 2024 tot en met september 2026. Angela de Weijer, die werkt onder de naam Miss Milivolt zal vanaf deze periode alle gebieden en wijken van gemeente Heerlen verkennen, haar geschiedenis ontdekken, mensen ontmoeten en aan de hand van haar bevindingen composities ten gehore brengen. 

Miss Milivolt

Angela de Weijer, ook wel bekend als Miss Milivolt, is een multidisciplinaire artiest, componist en dj uit Eindhoven. Ze werkte als stadscomponist van Meierijstad (2020 - 2022) en speelt synthesizer in het experimentele ambient-drone collectief Drone Assembly.

Anders luisteren naar en nadenken over de wereld zoals we die kennen staat centraal in het werk van De Weijer. Het startpunt voor die artistieke onderzoeksprojecten is vaak een vraag of observatie, maar het kan ook beginnen met een gedachte-experiment of woordgrap. Angela onderzoekt grote onderwerpen en componeerde zo al voor luchtalarmen en monumentale Brabantse kerkorgels. Ze heeft ook oor voor het kleine: conceptueel geluid of geluid dat is achtergebleven in de tijd. Angela de Weijer: “Heerlen is een spannend werkgebied voor een stadscomponist en ik ben vereerd dat ik deze rol op me mag nemen. Ik heb super veel zin om te starten met integreren en muziek te maken mét en voor de stad!”

Wat gaat Angela betekenen voor Heerlen?

Angela heeft veel raakvlakken met de subculturen die Heerlen kent en de muzikale genres die in Heerlen leven. Denk daarbij aan HipHop en Punk. Angela is een componist van hoog niveau. Dat maakt haar een geweldige componist voor Heerlen. Niet alleen zal de stadscomponist te zien zijn in het stadscentrum, zij gaat ook de wijken in en staat in contact met het verenigingsleven van Heerlen. Daarnaast zal ze op Pancratiusstraat 48 een openbare werkplek inrichten. Angela start per 4 september als stadscomponist. Wethouder Cultuur Jordy Clemens is benieuwd naar het resultaat: “Ik kijk er naar uit om te zien hoe de stadscomponist Heerlen op een nieuwe manier gaat ontdekken en aan ons gaat laten horen. Juist doordat ze veel raakvlakken heeft met subculturen die Heerlen kent, heb ik er alle vertrouwen in dat dit een toegevoegde waarde zal zijn voor onze cultuurstad. ”

Intro in Heerlen

Het doel van Intro in Situ is het toegankelijk maken van nieuwe muziek en klankkunst voor een breed publiek en de diversiteit ervan laten zien. Al jaren heeft Intro in Situ een band met Heerlen: In 2021 resideerde Intro in Situ tijdelijk in Heerlen, in een pop-up locatie in de Morenhoek, en afgelopen editie van Cultura Nova programmeerde Intro in Situ de hedendaagse muziek met drie uitverkochte voorstellingen van Onderbaden en negen voorstellingen van Opus voor een Fietsenstalling. Heerlen is een stad die niet schroomt om te experimenteren en zich hard maakt voor jong talent. Om deze reden past Intro bij Heerlen en vice versa.

Directeur Maurice Hermans: “Heerlen staat open voor experimentele vormen van cultuur en met Angela de Weijer stellen we een stadscomponist aan die past als een handschoen bij Heerlen.”

Op 15 juni om 14:00 uur wordt Angela voorgesteld (Pancratiusstraat 48). De eerste performance van Angela zal plaatsvinden tijdens Cultura Nova, op 4 september.