Inwoners

Woont u in Heerlen of wilt u in Heerlen komen wonen? Dan vindt u hier allerlei informatie over wat u als bewoner met de gemeente moet of kunt regelen. Heeft u iets te melden of wilt u iets aanvragen? Dan kan dat natuurlijk ook!

icoon handen

Verenigingen, organisaties en bedrijven

Op deze site vindt u alleen gemeentelijke informatie. Wilt u in contact komen met de vele organisaties, verenigingen of bedrijven in Heerlen, dan kunt u voor deze info terecht op de website van de gemeentegids.

Andere onderwerpen in Inwoners

Corona nieuws voor inwoners

Verhuizen, bouwen en verbouwen

Verhuist u naar of woont u al in Heerlen, dan vindt u hier informatie over bijvoorbeeld het doorgeven van uw verhuizing, het aanvragen van een bouwvergunning of hoe u uw afval kwijt kunt.

Paspoort, rijbewijs en andere documenten

Geslaagd voor uw rijbewijs? Of u wilt op reis naar het buitenland en u heeft een reisdocument nodig? Maak een afspraak bij de gemeente om uw documenten aan te vragen.

Geboorte, huwelijk en overlijden

U gaat trouwen of samenwonen òf u heeft een baby gekregen. Hiervoor moet u van alles regelen. En ook bij een overlijden moeten zaken geregeld worden.

Afval, natuur en milieu

Iedereen heeft te maken met afval en milieu. Denk aan afvalinzameling, dieren, bodemonderzoek en aan energie besparen.

Werk, inkomen en uitkering

Lukt het niet om (weer) aan het werk te komen? Heeft u extra kosten en een laag inkomen? Dan kunnen we u mogelijk helpen.

Zorg en gezondheid

Misschien kunt u door uw gezondheid niet meer zonder hulp thuis wonen. Meldt u dan bij de gemeente. Wij gaan met u in gesprek en onderzoeken samen de mogelijkheden.

Subsidies

Voor tal van zaken kunt u bij de gemeente subsidies aanvragen. Voor het organiseren van evenementen, voor energiebesparende maatregelen, voor culturele activiteiten en nog veel meer.

Jeugd en onderwijs

Heerlen is een heerlijke stad om in op te groeien. Soms heb je daar wat hulp bij nodig, van familie of vrienden. Als je die hulp niet hebt, dan kun je bij de gemeente terecht.

Cultuur, sport en vrije tijd

Iedereen moet de kans krijgen te sporten. Of dat bij een vereniging is of niet, maakt geen verschil. De gemeente moedigt iedere sport aan. Ook kunst en cultuur zijn onmisbaar voor Heerlen.

Belastingen en toeslagen

Huisvuilinzameling, groen- en wegenonderhoud, buurtwerk: als inwoner betaalt u ook mee door het betalen van belastingen.

Klachten, meldingen en veiligheid

Wilt u iets melden of heeft u overlast? Doe een melding openbare ruimte. Bent u het niet eens met de gemeente? Geef het aan ons door of dien een bezwaarschrift in. Let op: alleen gemeentelijke meldingen. Stroomstoringen, geen kabel-tv of bv bruin water kunt u melden bij uw leverancier.