Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Parkeren in vergunningengebied voor bewoners en bedrijven

In Heerlen zijn gebieden waar u een parkeervergunning nodig heeft. U kunt als bewoner of ondernemer maximaal twee vergunningen aanvragen. Per vergunning kunt u één kenteken opgeven. Voor bezoekers kunt u kraskaarten kopen.

Een parkeervergunning is 6 maanden geldig. U krijgt een betalingsverzoek voor het verlengen van de parkeervergunning.
De tijden kunnen per sector afwijken. Ze staan op de borden in uw vergunningsgebied. 

Kraskaarten voor bezoek

Bewoners van vergunningsgebieden (ook niet vergunninghouders) kunnen kraskaarten kopen om hun bezoek te laten parkeren. De kraskaarten blijven geldig ook als ze in een eerder jaar zijn gekocht. Er zijn 3 soorten:

 • kaarten waarmee u maximaal een uur kunt parkeren;
 • kaarten waarmee u maximaal twee uur kunt parkeren;
 • kaarten waarmee u gedurende de hele dag kunt parkeren.

Alle bewoners en bedrijven gevestigd binnen het vergunningsgebied kunnen per kwartaal voor 96 uur (één set) kraskaarten kopen. U moet hiervoor persoonlijk naar de balie komen. Een afspraak maken is niet nodig. Neem wel een geldig legitimatiebewijs mee. Bewoners van een parkeervergunningsgebied kunnen naast de kraskaarten voor bezoekers ook extra kraskaarten voor hun mantelzorgers aanschaffen. 

Kenteken wijzigen op vergunning

Uw vergunning is afgegeven op kenteken. Krijgt u een andere auto, geef dan de kentekenwijziging door. Download en print daarvoor het pdf formulier 'kentekenwijziging doorgeven. U krijgt van de gemeente bericht wanneer de wijziging is verwerkt. Aan de wijziging zijn kosten verbonden. 

Vergunning verloren of kwijt?

Als u uw parkeervergunning kwijt bent, kunt u tegen betaling van het maandtarief (zie kosten) een kopie van de vergunning aanvragen. Gebruik hiervoor het online aanvraagformulier parkeervergunning. 

Vergunning stop zetten?

Om de parkeervergunning stop te zetten komt u persoonlijk (met een geldig legitimatiebewijs) naar de gemeente Heerlen. Onze medewerker helpt u dan verder.  

Tijdelijke parkeervergunning

Voert u werkzaamheden uit in een gebied met betaald parkeren? U kunt bij wijze van uitzondering een tijdelijke parkeerontheffing krijgen voor maximaal 4 weken.

De voorwaarden waar u zich als bewoner aan moet houden zijn:

 • Uw kenteken van het voertuig moet afgegeven zijn op het adres waar u woont (ingeschreven staan in de Basis registratie Personen (BRP);  
 • Een auto waarvan het kenteken is doorgegeven, mag geparkeerd staan op een parkeerplaats voor vergunninghouders. Voldoet u niet aan beide voorwaarden? Dan kunt u een boete krijgen;
 • Heeft u een lease-voertuig, dan dient u een kopie van het leasecontract te overleggen;
 • Chauffeurs van bedrijfsvoertuigen moeten aantonen dat zij bestuurder zijn van dat voertuig (middels een verklaring van de werkgever).

Als ondernemer krijgt u alleen in de volgende situaties een vergunning:

 • Als ondernemer moet uw bedrijf op een adres binnen een vergunningengebied zijn geregistreerd in het handelsregister van de Kamer van Koophandel;
 • Chauffeurs van bedrijfsvoertuigen moeten aantonen dat zij bestuurder zijn van dat voertuig (middels een verklaring van de werkgever).

Tarieven 2022:

De kosten voor parkeren zijn:

 • € 12,20 voor bewoners per maand
 • € 17,90 voor bedrijven per maand

Voor tijdelijke parkeerontheffingen en toegang afgesloten gebieden, zie legesverordening 2022 Titel 1 hoofdstuk 18 en 20.
Ontheffing voor een parkeermeter is € 13,50 per dag en eenmalig € 8,10 leges(tarief 2022). 

Kraskaarten vergunningengebied

De kosten voor een boekje kraskaarten van 1 uur (24 stuks) zijn €9,60. Een boekje kraskaarten van 2 uur (12 stuks) kost € 9,60. Een boekje dagkaarten (6 stuks) kost € 19,20 (tarief 2022). Denk wel aan een geldig legitimatiebewijs.

Kraskaarten Centrum 

De kosten voor een boekje bewoners-kraskaarten van 1 uur (24 stuks) zijn € 24,00. Een boekje kraskaarten van 2 uur (12 stuks) kost €24,-. Een boekje bewoners-dagkaarten (6 stuks) kost € 48,00 (tarief 2022). U kunt als bewoner van het centrum per adres per kwartaal voor 96 uur kraskaarten kopen. 

Kenteken wijziging

U betaalt voor iedere wijziging een vast bedrag.

 • € 11,90 voor een kentekenwijziging voor bewoners
 • € 16,80 voor een kentekenwijziging voor bedrijven

Wanneer u de kraskaarten komt ophalen namens een ander neemt u het volgende mee:

 • uw geldig identiteitsbewijs;
 • een kopie identiteitsbewijs van de betrokkene;
 • schriftelijke machtiging van betrokkene.

De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.