Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Parkeren in vergunningengebied voor bewoners en bedrijven

In Heerlen zijn gebieden waar u een parkeervergunning nodig heeft. Woont u in zo’n gebied of heeft u er een bedrijf? Dan kunt u bij het online parkeerloket een parkeervergunning aanvragen. U kunt hier ook uw vergunning verlengen, betalen, aanpassen of stopzetten. Ook kunt u via het online parkeerloket het parkeren van uw bezoek regelen.

Met een parkeervergunning kunt u overal op straat waar binnen uw sector vergunning parkeren geldt, parkeren. U kunt uw aanvraag zelf doen met uw smartphone, tablet, iPad of computer bij het online parkeerloket. Een parkeervergunning is 6 maanden geldig. Enkele weken voordat deze vergunning afloopt, krijgt u via de mail de vraag om uw vergunning te verlengen. U kunt per adres maximaal 2 vergunningen aanvragen.

Meerdere kentekens op parkeervergunning

U kunt op uw parkeervergunning meerdere kentekens (maximaal 3) registreren. Maar let op: er kan slechts één kenteken actief zijn. U kunt een kenteken toevoegen via het online parkeerloket. Log hiervoor in en kies bij de  vergunning voor ‘Wijzigen’. U kunt het gewenste kenteken activeren door op de button ‘Wijzigen’ te klikken. Dan kiest u voor de optie ‘kenteken toevoegen/wijzigen/verwijderen’ en volgt de stappen.

Tijdelijk ander kenteken

Wilt u voor een korte tijd een ander kenteken op uw parkeervergunning zetten, bijvoorbeeld omdat u een leenauto heeft? Voeg dan een tijdelijk kenteken toe. Dit doet u in het online parkeerloket via de knop ‘Wijzigen’. Het tijdelijke kenteken wordt één week aan uw parkeervergunning toegevoegd en geactiveerd. Daarna wordt het oorspronkelijke kenteken automatisch weer op actief gezet. Heeft u het langer nodig dan een week? Voeg dan het tijdelijke kenteken opnieuw toe. Let op! Per kalenderjaar mag u maar vijf keer een tijdelijk kenteken toevoegen.

Vergunning stopzetten

Wilt u uw parkeervergunning stopzetten, bijvoorbeeld door een verhuizing? Regel dit via het online parkeerloket. Kies voor ‘Wijzigen’ en vervolgens voor ‘Opzeggen product’. Als u de gegevens invult, storten wij het resterende bedrag op uw rekening.

Regeling voor bezoekers parkeren

Iedere bewoner in het vergunningengebied kan deelnemen aan de bezoekersregeling. Ook als u zelf geen parkeervergunning heeft. Met het online parkeerloket kunt u een account voor deze bezoekersregeling aanmaken. Vanaf dat moment kunt u via een web-app bezoekers laten parkeren. Uw voordeel: u betaalt per minuut, tegen een gereduceerd tarief. net zo lang als uw bezoek blijft.

Nog kraskaarten?

De online bezoekersregeling vervangt de huidige kraskaarten. Heeft u nog kraskaarten? Dan mag u die nog gebruiken.

De voorwaarden voor u zijn:

 • Uw kenteken van het voertuig moet staan op het adres waar u woont (ingeschreven staan in de Basis registratie Personen (BRP).
 • Een auto waarvan het kenteken is doorgegeven, mag geparkeerd staan op een parkeerplaats voor vergunninghouders. 
 • Heeft u een lease-voertuig, dan moet u een kopie van het leasecontract uploaden via het online parkeerloket.
 • Chauffeurs van bedrijfsvoertuigen moeten aantonen dat zij bestuurder zijn van dat voertuig (uploaden van een verklaring van de werkgever).

Een ondernemer krijgt alleen in de volgende situaties een vergunning:

 • Als ondernemer moet uw bedrijf op een adres binnen een vergunningengebied geregistreerd staan in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Bij misbruik of fraude mag de gemeente Heerlen de parkeervergunning intrekken.

Tarieven 2023

De kosten voor een parkeervergunning zijn:

 • € 75,00 voor bewoners per half jaar
 • € 109,80 voor ondernemers per half jaar

Uitzondering is de proef in Eikenderveld: € 20,- per half jaar

De kosten voor bezoekersparkeren

€ 0,40 per bezoeker per uur

Uitzondering is de proef in Eikenderveld: gratis

U kunt uw aanvraag zelf doen met uw smartphone, tablet, iPad of computer bij het online parkeerloket. U hebt voor de eerste keer een account aan te maken nodig:

 • een geldig e-mailadres (mag ook van een familielid, vriend of goede buur als u met hem of haar afspraken maakt)
 • een DigiD of eHerkenning (bedrijven) 
 • een bankrekening met iDeal betalingsmogelijkheid

Een account aanmaken

Dit moet u doen bij de 1e keer dat u het online parkeerloket gebruikt:

 1. Ga naar het online parkeerloket.
 2. Log in met uw DigiD of E-herkenning (voor bedrijven) op het online parkeerloket.
 3. Geef uw e-mailadres.
 4. Bevestig uw e-mailadres in uw mail-inbox: U krijgt een e-mail met een verificatiecode.
 5. Klik op deze link.
 6. U kunt nu direct aan de slag in het online parkeerloket.

Parkeerproducten regelen

Na het aanmaken van het account kunt u via het online parkeerloket uw parkeerzaken regelen.

 1. Log in met DigiD.
 2. Kies uit de producten die voor u beschikbaar zijn. U kunt op deze manier uw parkeervergunning verlengen, veranderen of een nieuwe vergunning aanvragen.
 3. Volg de instructies.
 4. Als u aan het eind via iDEAL betaald hebt, is uw parkeerproduct meteen geldig.

Let op: soms moet u extra documenten aanleveren.  Volg in dat geval de instructies in het parkeerloket. Er vindt een controle plaats.

Bezoekersparkeren

Vraag eerst het product ‘bezoekersvergunning’ aan in het online parkeerloket.  Kijk bij onderwerp ‘parkeerproducten regelen’. Aan het eind krijgt u een meldcode en een viercijferige PIN code per brief gestuurd (digitaal). Met de meld- en PINcode meld u het bezoek aan en af:

 • Ga naar het loket bezoekersparkeren op de webpagina: heerlen.nl/DVSportal
 • Log in met uw meldcode en PIN code. De meld- en pincode staan in de digitale brief die u heeft ontvangen. (Na de aanvraag bezoekersvergunning in het online parkeerloket). 
 • Voor het eerste gebruik moet u uw parkeertegoed op waarderen. Dit kan via het menu dat komt als u op de drie streepjes linksboven in het scherm drukt.
 • Vul het kenteken van uw bezoek in en de tijd waarop uw bezoek komt.
 • Het systeem vult zelf een bezoekduur van 2 uur in. Dit kunt u veranderen als u wilt.
 • U kunt het bezoek ook afmelden als het eerder vertrekt. Zo betaalt u niet te veel.

In het loket bezoekersparkeren ziet u hoeveel u nog kunt uitgeven.  Dit bedrag kunt u altijd verhogen.  Klik daarvoor op de knop met de drie streepjes linksboven in het scherm.

Tip: zet de pagina voor bezoekersparkeren bij uw favorieten of als snelkoppeling op uw startscherm.

Kraskaarten

De bezoekersvergunning is na aanvraag meteen te gebruiken. U mag ook nog de kraskaarten gebruiken.  U krijgt geen geld terug van de kraskaarten die over zijn. Zorg daarom dat u niet meer kraskaarten koopt dan nodig.

Tip: het digitaal bezoekersparkeren is zuiniger. Kraskaarten werken met vaste tijdsblokken van minstens 2 uur. Met het digitaal systeem kunt u het bezoek per minuut regelen. Het is daarom goedkoper om over te stappen als uw kraskaarten op zijn.

Hulp nodig?

Komt u er niet uit? Hebt u vragen? Of hebt u hulp nodig? Bel dan tijdens kantooruren met ons klantcontactcentrum: 045 5605040.

Heeft u moeite met digitale zaken, maar heeft u wel over een smartphone, DigiD en bankrekening met iDeal, dan kan het Servicepunt bij uw bibliotheek u helpen met uw aanvraag.

De vergunning gaat direct in als u heeft betaald.

De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.