Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Parkeren in vergunningengebied voor bewoners en bedrijven

In Heerlen zijn gebieden waar u een parkeervergunning nodig heeft. Woont u in zo’n gebied of heeft u er een bedrijf? Dan kunt u bij het online parkeerloket een parkeervergunning aanvragen. U kunt hier ook uw vergunning verlengen, betalen, wijzigen of stopzetten. Ook kunt u via het online parkeerloket het parkeren van uw bezoek regelen.

Met een parkeervergunning kunt u overal op straat waar binnen uw sector vergunningparkeren geldt, parkeren. U kunt uw aanvraag zelf doen met uw smartphone, tablet, iPad of computer bij het online parkeerloket. Een parkeervergunning is 6 maanden geldig. Enkele weken voordat deze vergunning afloopt, krijgt u via de mail de vraag om uw vergunning te verlengen. U kunt per adres maximaal 2 vergunningen aanvragen.

Meerdere kentekens op parkeervergunning
U kunt op uw parkeervergunning meerdere kentekens (maximaal 3) registreren. Maar let op: er kan slechts één kenteken actief zijn. U kunt een kenteken toevoegen via het online parkeerloket. Log hiervoor in en kies bij de  vergunning voor ‘Wijzigen’. U kunt het gewenste kenteken activeren door op de button ‘Wijzigen’ te klikken. Dan kiest u voor de optie ‘kenteken toevoegen/wijzigen/verwijderen’ en volgt de stappen.

Tijdelijk ander kenteken
Wilt u voor een korte tijd een ander kenteken op uw parkeervergunning zetten, bijvoorbeeld omdat u een leenauto heeft? Voeg dan een tijdelijk kenteken toe. Dit doet u in het online parkeerloket via de knop ‘Wijzigen’. Het tijdelijke kenteken wordt één week aan uw parkeervergunning toegevoegd en geactiveerd. Daarna wordt het oorspronkelijke kenteken automatisch weer op actief gezet. Heeft u het langer nodig dan een week? Voeg dan het tijdelijke kenteken opnieuw toe. Let op! Per kalenderjaar mag u maar vijf keer een tijdelijk kenteken toevoegen.

Vergunning stopzetten
Wilt u uw parkeervergunning stopzetten, bijvoorbeeld door een verhuizing? Regel dit via het online parkeerloket. Kies voor ‘Wijzigen’ en vervolgens voor ‘Opzeggen product’. Als u de gegevens invult, storten wij het resterende bedrag op uw rekening.

Regeling voor bezoekersparkeren

Iedere bewoner in het vergunningengebied kan deelnemen aan de bezoekersregeling. Ook als u zelf geen parkeervergunning heeft. Met het online parkeerloket kunt u een account voor deze bezoekersregeling aanmaken. Vanaf dat moment kunt u via een web-app bezoekers laten parkeren. Uw voordeel: u betaalt per minuut, tegen een gereduceerd tarief. net zo lang als uw bezoek blijft.

Nog kraskaarten?

De online bezoekersregeling vervangt de huidige kraskaarten.  Heeft u nog kraskaarten? Dan mag u die nog blijven gebruiken tot 31 december 2022. Let op: Maak ze op, want u krijgt geen geld terug.

De voorwaarden voor u zijn:

 • Uw kenteken van het voertuig moet staan op het adres waar u woont (ingeschreven staan in de Basis registratie Personen (BRP);  
 • Een auto waarvan het kenteken is doorgegeven, mag geparkeerd staan op een parkeerplaats voor vergunninghouders. 
 • Heeft u een lease-voertuig, dan moet u een kopie van het leasecontract uploaden via het online parkeerloket;
 • Chauffeurs van bedrijfsvoertuigen moeten aantonen dat zij bestuurder zijn van dat voertuig (uploaden van een verklaring van de werkgever).

Een ondernemer krijgt alleen in de volgende situaties een vergunning:

 • Als ondernemer moet uw bedrijf op een adres binnen een vergunningengebied geregistreerd staan in het handelsregister van de Kamer van Koophandel;

Bij misbruik of fraude mag de gemeente Heerlen de parkeervergunning intrekken.

Tarieven 2022:

De kosten voor een parkeervergunning zijn

 • € 73,20 voor bewoners voor een half jaar
 • € 107,40 voor ondernemers voor een half jaar

Uitzondering is de proef in Eikenderveld: € 40,- per jaar

De kosten voor bezoekersparkeren

€ 0,40 per bezoeker per uur

Uitzondering is de proef in Eikenderveld: gratis

U kunt uw aanvraag zelf doen met uw smartphone, tablet, iPad of computer bij het online parkeerloket: parkeren.heerlen.nl. U hebt voor de eerste keer een account aan te maken nodig:

 • een geldig e-mailadres (mag ook van een familielid, vriend of goede buur als u met hem of haar afspraken maakt)
 • een DigiD of eHerkenning (bedrijven) en
 • een bankrekening met iDeal betalingsmogelijkheid.

Een account aanmaken

Dit moet u doen bij de 1e keer dat u het online parkeerloket gebruikt:

 1. Ga naar het online parkeerloket op heerlen.nl
 2. Log in met uw DigiD of E-herkenning (voor bedrijven).
 3. Geef uw e-mailadres.
 4. Bevestig uw e-mailadres in uw mail-inbox: U krijgt een e-mail met een verificatiecode.
 5. Vul deze code in en bevestig.
 6. U kunt nu direct aan de slag in het online parkeerloket.

Hierna kunt u op altijd inloggen bij het loket en uw parkeervergunning aanvragen, verlengen, wijzigen of stopzetten. U krijgt automatisch te zien welke vergunningen u heeft of mag aanvragen.

Moeite met digitale zaken of geen DigiD of iDeal?

Het nieuwe systeem is gebruiksvriendelijk voor mensen die geregeld online zijn. Heeft u moeite met digitale zaken? Dan kunt u voor hulp bellen met het klantcontactcentrum van gemeente Heerlen tel. 045-5605040.
Heeft u geen DigiD of iDeal: Dan kunt u (online) een afspraak maken bij onze publieksbalie. Neem een identiteitsbewijs en uw BSN-nummer mee. Na het invullen van een formulier en de controle van uw identiteit mailen we u de gegevens, waarmee u kunt inloggen om een parkeervergunning aan te vragen.

Heeft u moeite met digitale zaken, maar heeft u wel over een smartphone, DigiD en bankrekening met iDeal, dan kan het Servicepunt bij uw bibliotheek u helpen met uw aanvraag.

Heeft u geen DigiD of iDeal: Dan kunt u (online) een afspraak maken bij onze publieksbalie. Neem een identiteitsbewijs en uw BSN-nummer mee. Na het invullen van een formulier en de controle van uw identiteit mailen we u de gegevens, waarmee u kunt inloggen om een parkeervergunning aan te vragen.

De vergunning gaat direct in als u heeft betaald.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.