Vanaf augustus in Heerlen, Brunssum en Landgraaf nieuwe straatcoaches

Vanaf 1 augustus gaan Sfeerkeepers van de Alpha Groep uit Venlo de straat op in Heerlen, Brunssum en Landgraaf. Met hun komst nemen zij het werk over van de voormalige straatcoaches van Secutor. De nieuwe samenwerking is tot stand gekomen na een zorgvuldige oriëntatie waarbij extra aandacht is geweest voor toetsing van integriteitseisen. De Alpha Groep is een partij met regionale binding en heeft een heldere visie op het straatcoachwerk. Ook in Venlo hebben zij het straatcoachwerk overgenomen en de eerste ervaringen daar zijn positief.

Aanleiding voor de heroriëntatie was de beëindiging van de samenwerking met het beveiligingsbedrijf Secutor Security B.V., nadat op 5 februari 2025 berichten over mogelijke betrokkenheid van het bedrijf bij een drugs- en witwasnetwerk via de media werden bekendgemaakt. De gemeentes Heerlen, Brunssum en Landgraaf hebben toen direct het contract met Secutor opgeschort en sindsdien geen diensten (straatcoaches of particuliere beveiliging) meer van hen afgenomen. Met als gevolg dat er nieuwe straatcoaches moesten komen. Sfeerkeepers van Alpha Groep werd gekozen vanwege een combinatie van factoren; een snelle startdatum, flexibele inzetbaarheid, visie op het straatcoachwerk, interne scholing en kwaliteit van personeel.

Samenwerking over gemeentegrenzen heen

Door samen te werken bij de inzet van straatcoaches vergroten we de slagkracht om jeugdoverlast over de gemeentegrenzen heen aan te pakken. Omdat jeugdoverlast zich niet aan gemeentegrenzen houdt, kozen burgemeester Wever van Heerlen, burgemeester Van der Rijt van Brunssum en burgemeester De Boer van Landgraaf ervoor om de handen hiervoor ineen te slaan.

Straatcoaches dragen bij aan het verminderen en inzichtelijk maken van overlast door jongeren in de openbare ruimte. Ze werken in koppels en zijn herkenbaar aanwezig op straat waardoor overlast gevende jongeren zich minder anoniem door de stad kunnen bewegen. Ze zoeken (groepen) jongeren op en spreken ze op een laagdrempelige manier aan. Ze tonen respect naar jongeren en verwachten respect terug. De straatcoaches ontwikkelen een vertrouwensband met jongeren, van waaruit ze hun gedrag positief kunnen beïnvloeden en begrenzen waar nodig. Een straatcoach heeft voeling met de doelgroep jongeren. Hij of zij spreekt zoveel mogelijk hun moeder- en straattaal en legt mede daardoor gemakkelijk contact met hen, net als met buurtbewoners en ondernemers. Daardoor wordt bijgedragen aan een veiligere en meer leefbare omgeving in Heerlen, Brunssum en Landgraaf.