In Nederland worden er verkiezingen gehouden voor de Tweede Kamer, Provinciale Staten, de gemeenteraad, het waterschap en het Europees Parlement. Alle gekozen Provinciale Statenleden samen kiezen de leden van de Eerste Kamer. Uw mening telt en maakt verschil. Laat van u horen!

Wanneer zijn verkiezingen?

  • 6 juni 2024: Europese Parlementsverkiezing
  • 18 maart 2026: Gemeenteraadsverkiezing
  • 17 maart 2027: Provinciale Statenverkiezing
  • 15 maart 2028: Tweede Kamerverkiezing

Waarom is uw stem belangrijk?

De beslissingen van de politieke partijen zijn van invloed op uw persoonlijke leven. Zij beslissen over zaken die iedereen aangaan, van jong tot oud. Denk bijvoorbeeld aan werk voor jongeren, openingstijden van winkels en cafés, de herinrichting van uw buurt, het onderwijs en de bouw van nieuwe woningen. Gebruik dus uw kiesrecht en stem op de partij die het beste bij u past! Het is belangrijk dat onderwerpen die u belangrijk vindt, gehoord worden. Zo zijn uw belangen vertegenwoordigd.

Stemhulpen

Op wie gaat u stemmen? Om die keuze makkelijker te maken zijn er stemhulpen. Een stemhulp laat zien welke onderwerpen er spelen bij de verkiezingen en hoe de politieke partijen hierover denken. De stemhulpen zijn meestal enkele weken voor de verkiezingen ingericht: 

Stembureaus

Via de websites waarismijnstemlokaal of verkiezinginbeeld vindt u een overzicht van de stembureaus in de gemeente Heerlen. Daar staat ook welke stembureaus toegankelijk zijn voor mensen die minder mobiel zijn of een beperking hebben.